Polenaktion In oktober 1938 sturen de Duitsers 15.000 Poolse Joden uit Duitsland. De Polen willen er slechts 3000 opnemen. Er blijven 12.000 Joden in niemandsland.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het.
Advertisements

 Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel.
Maatregelen Verbod op lichamelijk geweld tegen Joden.
Geschiedenis Sjoa.
Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld.
Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken.
De eeuw van de Holocaust
Hitler aan de macht Paragraaf 2.
Nederland bezet neutraliteitspolitiek.
Schnellbrief Heydrich
WO I.
IJzeren gordijn gaat open
Historisch overzicht Hoofdstuk 4
Nederland tijdens de bezetting
Interbellum en Vrede van Versailles.
Geschiedenis Module 7 H4 par 1 t/m 5.
Israël en het Midden-Oosten Israël en het Midden-Oosten.
Par. 3.3 Jodenvervolging.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
Wereldoorlogen Kenmerk 41 Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden Les 40 – Terreur en Rassenpolitiek.
Nazi Duitsland 3.5, Oorlog.
2.1 De Duitse inval in Nederland
Historisch overzicht hoofdstuk 4 WO II
Hitler komt aan de macht
Hoofdstuk 2 W.O II.
Wat is geschiedenis?.
Agressieve politiek van Hitler.
Het verzet Van Linde Brunink.
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Welke oorlog zien we op deze foto?
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
Opkomst van het nationaal-socialisme
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Historische overzicht: de Tweede Wereldoorlog.
Kristallnacht 1938.
Nederland neutraal en België betrokken
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Verdrag van versailles
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog Par 1: Oorzaken
Paragraaf 3.4 Historisch Overzicht
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog Par 1A: Oorlog in Europa
Deze oorlog gaan we echt winnen!
PARAGRAAF 3.4 HISTORISCH OVERZICHT Nazi Duitsland.
WO I. Duitsers leggen een dodelijke grens aan tussen Nl en België: Prikkeldraad met stroomdraad. Waarom?
Op weg naar oorlog.
De Holocaust.
Hoe Duitsland Europa probeerde over te nemen
Belangrijke kenmerken
Israël - Palestina.
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.
De Tweede Wereldoorlog
Duitsland werd na WO-I…
SPECIAL EDITION: DE TWEEDE WERELDOORLOG Speciale editie: de Tweede Wereldoorlog.
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
1935: Rassenwetten van Neurenberg
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
Blok 2 Tweede Wereldoorlog
Het interbellum De opkomst van Adolf Hitler
Thema 10 Europa.
Wereldoorlogen Kenmerk 41 Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden Les 1 – Terreur en Rassenpolitiek.
Wereldoorlogen en staat en natie
Vrede? Een valse start van het interbellum
Transcript van de presentatie:

Polenaktion In oktober 1938 sturen de Duitsers 15.000 Poolse Joden uit Duitsland. De Polen willen er slechts 3000 opnemen. Er blijven 12.000 Joden in niemandsland tussen Duitsland en Polen.

Polenaktion Joden hadden ze geen Poolse nationaliteit meer en mochten daarom niet terugkeren. Meer dan vijf jaar weg uit Polen Na Franse en Engelse diplomatieke druk lieten de Polen ze toch toe..

Kristallnacht

Kristallnacht Op 7 november 1938 schoot de Joodse Herschel Grynszpan de Duitse diplomaat Ernst vom Rath dood in Parijs. Als reactie organiseren de Duitsers een grote pogrom. In de nacht van 9 op 10 november vindt de Kristallnacht plaats.

Kristallnacht Honderden synagogen geplunderd en vernield. Veel synagogen in de brand gestoken. Veel Joodse winkels geplunderd en vernield. Joodse begraafplaatsen werden vernield. Veel Joden werden aangevallen door de SA. Zeker 91 Joden komen om het leven.

Gevolgen Kristallnacht Joden werden verantwoordelijk gesteld en moesten de schade betalen. Alle Joodse kranten, scholen et cetera uit de gematigde periode gesloten. Aan de Joden wordt één optie gegeven: vertrekken.

1939 In 1939 zijn er ongeveer 1 miljoen Joden in het Duitse Rijk. Duitsland: 400.000 Oostenrijk: 200.000 Tsjecho-Slowakije: 350.000

Saint Louis

Saint Louis Het schip de Saint Louis met 900 Joden verlaat Duitsland. Wordt in geen enkel land toegelaten en gaat terug naar Duitsland. Deze joden worden later uiteindelijk wel deels opgenomen in Nederland, Frankrijk, België en Engeland.

Saint Louis De officiële redenen van weigering van Canada en Australië: Economische crisis Veel werkloosheid Hadden al genoeg problemen Children line up for a free issue of soup and bread during the Depression c.1932.  Courtesy State Library of New South Wales

Verandering De nazi’s wilden in 1938/1939 dat de Joden weggingen. Toen de Joden nergens terecht konden moesten ze een andere oplossing verzinnen. Een van de oorzaken van de Holocaust.

Invasie van Polen

Germaniseren Polen De nazi’s probeerden de etnische Duitsers van Oost-Europa naar het westelijke deel van Polen te verplaatsen. Ook uit het deel dat bezet werd door de Russen. Doel: germaniseren van de provincies.

Germaniseren Polen Germaniseren zou ‘etnisch ongewensten’ dwingen naar het Generalgouvernement te vertrekken. Polen, Joden en Zigeuners bijvoorbeeld Generalgouvernement was wel bezet door de Duitsers, maar niet geannexeerd.

Gevolgen germaniseren Enorme toename van ‘etnisch ongewensten’ in Generalgouvernement Tijdelijke getto’s werden ingesteld om joden te concentreren. Kleinere getto’s werden in 1940 gesloten. Grotere getto’s werden gevormd.

Eerste Getto In september 1939 gaat direct het eerste getto open: Getto Piotrków. Getto bestond maar kort. Begin 1940 werd het gesloten. Jews forbidden to use the pavement

Getto’s

Duitsland Duitsland had geen getto’s maar Judenhäuser. Bepaalde huizen werden aangewezen aan Joden om verplicht te gaan wonen. Huizen waren niet geconcentreerd.

http://www. juedische-geschichte-hameln http://www.juedische-geschichte-hameln.de/1933bis1945/7judenhaeuser/ausmietungen.html

Amsterdam

Amsterdam Amsterdam had officieel geen getto, maar een Judenviertel. Geen afgesloten wijk. Wel alle kenmerken van een getto.