VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

WAT IS FARMACOVIGILANTIE?
McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Melden voorvallen aan ABL door Schiphol Nederland BV.
Samenstelling college : A. Van Steirteghem, Voorzitter B. Lejeune, Vice-président D. De Neubourg, Secretaris C. Wijns, Secrétaire M. Dhont, Lid.
Werkhervatting na borstkanker
Informatie middag aCBG/BD
 Marie Arena  Opvangcentra  Centra overvol  Evaluaties  Individuele woning?  Medische begeleiding  Sancties en klachten  Bedenkingen  Ping Pong.
De rol van het FAGG op het vlak van geneesmiddelenbewaking
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Een gestructureerde manier van rapporteren en analyseren
Marit van Albada Máxima Medisch Centrum Oncologisch/ trombose centrum
Bescherming van stagiairs en interne werknemers
Katelijne De Nys Kabinet Minister Demotte 2 oktober 2004 De EMEA richtlijnen.
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
HANDLEIDING: REGISTREREN VAN VACCINATIES Q-KOORTS
INFOSESSIE STAGE & STAGEREGISTRATIE
1 Besluit Energieplanning Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie Wim Lameire Belangrijke.
Reflecties vanuit de praktijk van de Vereniging Ons Tehuis
Implementatie Uniek Loket 26 november thema’s Ondernemingen Ondernemerschap Omgevingsfactoren 5 perspectieven Sensibiliseren Informeren Adviseren.
Mechelen, 26 november 2009 E-link Maart 2009 – Februari 2011.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
REACH Registratie, Evaluatie en Autorisatie en beperkingen van Chemische stoffen Mirjam van der Meer.
Geïnformatiseerde medische encyclopedie voor artsen Dr Erwin Buts
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Preventie van ongeplande zwangerschap Dirk Avonts Centrum voor Huisartsgeneeskunde Universiteit Antwerpen.
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Nieuwe wetgeving ten aanzien van orgaanvigilantie
REGISTRATIE VAN EEN GENEESMIDDEL
VEILIGHEID TIJDENS KLINISCHE STUDIES
Datagestuurde handhaving :
BUURT INFORMATIE NETWERK LOCHRISTI samen zorgen voor een veilige buurt Buurt Informatie Netwerk Lochristi Januari2010.
Toelichting ESF-applicatie
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Powerpoint presentaties NCvB
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Prestatiemeten Herald Immink 24 juni Prestatiemeten Herald Immink 24 juni 2014.
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
Zorgtrajecten.
Langer doorwerken door oudere werknemers
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie.
Wat te doen doen als je je niet lekker voelt
Generisch of origineel: geen verschil voor uw gezondheid
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Methoden & Technieken van Onderzoek Maurice Scheepers Kamer H4.318
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ)
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Het FMO vanuit medisch oogpunt
Dr. Alyt Oppewal AVG opleiding
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen.
Recip-e werking en uitrol
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Wat is het 'Development Safety Update Report' (DSUR)? (1)
Evaluatie in CMW & LDE.
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Privacy en Leerplicht/RMC
VLAAMSE REGERING 29/6/2018 Eerste principiële goedkeuring
Transcript van de presentatie:

VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID IX VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID Korte Inhoud I. Het begrip “geneesmiddelenbewaking” II. Het melden van ongewenste voorvallen 1. De tijdscriteria 2. Het verzamelen en de evaluatie van informatie 3. De verdere opvolging

I. GENEESMIDDELENBEWAKING IX I. GENEESMIDDELENBEWAKING Geneesmiddelenbewaking = op systematische wijze ongewenste voorvallen melden nadat een geneesmiddel op de markt is. Wettelijke bepalingen / strikte tijdslimieten Melding aan hoofdzetel geneesmiddelenbedrijf aan de overheid (Federale overheid – Directoraat Gezondheid Geneesmiddelen) Geneesmiddelenbewaking wordt ook wel farmacovigilantie genoemd, men bedoelt ermee het rapporteren en verzamelen van alle ongewenste voorvallen en dit op een georganiseerde, wettelijk bepaalde wijze.

II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 1. TIJDSCRITERIA IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 1. TIJDSCRITERIA Wie rapporteert Wat Aan wie Binnen welke tijd Geneesmiddelen bedrijf Ernstig ongewenst voorval Federale overheid: DGG 7 of 15 kalenderdagen (afhankelijk van de ernst) Niet ernstig ongewenst voorval Beschikbaar houden in een register + periodieke rapportering: - elke 6 maand (2 j. na registratie) - elk jaar (tot 5 j. na registratie) - elke 5 jaar Artsen/apothekers en tandartsen Ernstige en niet ernstige voorvallen Federale overheid: (DGG) en geneesmiddelen bedrijf Geen limiet, door invullen van fiche of via medisch afgevaardigde De wijze waarop ongewenste voorvallen moeten gerapporteerd worden nadat een middel in de handel is, is bepaald via de wetgeving en ook hier gelden strikte tijdslimieten die moeten worden gerespecteerd.

II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 2a. HET VERZAMELEN VAN INFORMATIE Wanneer gezondheidswerkers (artsen, apothekers, tandartsen) geconfronteerd worden met een ongewenst voorval kunnen zij dat op verschillende manieren melden. Enerzijds rechtstreeks aan de overheid, door de zogenaamde « gele fiche » in te vullen die aan alle artsen ter beschikking wordt gesteld. Sinds korte tijd wordt de informatie over ongewenste voorvallen niet enkel verzameld via de gele fiches, maar kunnen artsen, apothekers en tandartsen deze informatie ook elektronisch melden bij het Ministerie van Volksgezondheid. Anderzijds kunnen zij de bijwerking melden aan iemand van het geneesmiddelenbedrijf dat het middel op de markt brengt. Zij nemen soms direct contact op met de firma waar het ongewenst voorval door iemand van de medische dienst wordt behandeld en waarover een rapport wordt opgemaakt. Ofwel melden zij het voorval aan een medisch afgevaardigde die verplicht is om dit aan de medische dienst van de firma te melden. Elke medewerker van een geneesmiddelenbedrijf heeft de verplichting om deze voorvallen te melden indien hij hiervan op de hoogte is. Iedere werknemer volgt hiervoor ook een specifieke training. De rapporten worden steeds opgesteld door een lid van de medische dienst (doorgaans een arts) en gecontroleerd door de verantwoordelijke voor geneesmiddelenbewaking (een arts of apotheker). Stroom van informatie: Naar de overheid: via ‘Gele Fiche’: Naar de vergunninghouders (registratiehouders of geneesmiddelen bedrijven)

1) Wetenschappelijke gegevens nodig voor een correcte evaluatie IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 2a. HET VERZAMELEN VAN INFORMATIE Welke informatie wordt verzameld? 1) Wetenschappelijke gegevens nodig voor een correcte evaluatie De patiënt: initialen, leeftijd, geslacht, lengte, gewicht Het ongewenst voorval: begindatum, beschrijving (bvb. via hospitalisatierapport), testresultaten, evolutie van het voorval, het zich ev. opnieuw voordoen na nieuwe inname van het geneesmiddel Het geneesmiddel: naam van de specialiteit en/of het actieve bestanddeel, het behandelingsschema, de duur van de behandeling, de indicatie 2) De administratieve gegevens Contactgegevens van de melder van het voorval: indien nodig wordt bijkomende informatie gevraagd (zo volledig mogelijk) Een heleboel informatie wordt op een gestructureerde manier verzameld.

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking evalueert: IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 2b. HET EVALUEREN VAN DE VERKREGEN INFORMATIE Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking evalueert: De individuele meldingen van ongewenste voorvallen (ondermeer oorzakelijkheid) De samenvattende periodieke Veiligheidsrapporten over een specifiek veiligheidsprobleem (opgesteld op vraag van het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking) Eén van de belangrijke elementen in de gedetailleerde evaluatie van de individuele rapporten is het bepalen van het oorzakelijk verband tussen het optreden van het voorval en het innemen van een geneesmiddel. Hiervoor worden door de overheid specialisten geconsulteerd (zowel interne als externe) en worden specifieke criteria gehanteerd: - De tijdsverhouding tussen de inname van het geneesmiddel en het zich voordoen van het voorval - Dechallenge, dit is de evolutie van het voorval na de stopzetting v/h gebruik van het geneesmiddel - Rechallenge of de evolutie na het opnieuw innemen van het geneesmiddel - Andere mogelijke oorzaken (onderliggende ziektes, andere toegediende geneesmiddelen) - Resultaten van de klinische en biologische tests - Eerdere ervaringen met het geneesmiddel - Gegevens afkomstig van andere diensten (literatuur, andere spontane meldingen) De oorzakelijkheid wordt dan gecatalogeerd volgens de criteria van de Wereld Gezondheids Organisatie: Zeker - waarschijnlijk - mogelijk – niet geklasseerd – twijfelachtig – niet klasseerbaar

II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 3. DE VERDERE OPVOLGING IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 3. DE VERDERE OPVOLGING De verdere opvolging van een individuele melding, feedback wordt gegeven aan: A. Degene die het voorval gemeld heeft Relatie tussen oorzaak en effect Gegevens uit de literatuur B. De vergunninghouder (registratiehouder, firma) Kopie van de ‘gele fiche’ (anoniem gemaakt) indien ernstige bijwerking C. De gezondheidswerkers Maandelijkse publicatie van rapporten in de Folia Pharmacotherapeutica (www.cbip.be) De opvolging van de meldingen van ongewenste voorvallen wordt verzorgd door de diensten van de federale overheid, Directoraat Geneesmiddelen (DGG)

II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 3. DE VERDERE OPVOLGING IX II. HET MELDEN VAN ONGEWENSTE VOORVALLEN 3. DE VERDERE OPVOLGING De verdere opvolging na een individuele melding en de samenvattende rapporten, mogelijke acties A. Maatregelen opgelegd aan de vergunninghouder (registratiehouder): - Wijziging van de bijsluiters - Beperkingen voor het gebruik van het geneesmiddel - Terugtrekking van een geneesmiddel van de markt na beslissing van de minister om de vergunning in te trekken of op te schorten B. Bijkomende informatie of advies wordt gevraagd aan: - De werkgroep Geneesmiddelenbewaking van het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen (EMEA) - Andere lidstaten van de EU C. De informatie wordt verspreid naar de gezondheidswerkers en/of de patiënten. De overheid kan een aantal acties ondernemen als antwoord op de individuele meldingen of aansluitend op de periodieke rapporten die worden gemaakt. Zo zullen de bijsluiters worden aangepast en kan het soms zijn dat het gebruik van het geneesmiddel beperkt wordt gemaakt. In het geval dat duidelijk is dat de patiënt een aanzienlijk risico kan lopen zal men beslissen om het geneesmiddel tijdelijk of definitief uit de handel te nemen. Belangrijke informatie wordt ook verspreid naar de artsen, apothekers en/of de patiënten.