Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mental Coaching P.S.C. West-Vlaanderen Pascal Engels Marc Rommelaere
Advertisements

Onze kernwaarden.
Ervaringen in samenwerking
KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Dienst Time Out Projecten
OCMW Antwerpen individuele vrijetijdsbemiddeling
MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
Iedereen gelijke kansen op school
Wat is vzw Arktos? Arktos vzw is een professionele vormingsorganisatie voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Samenwerking school - voorziening. Vaststellingen Beiden pedagogische opdracht Veel misverstanden en wrijvingen (naast positieve ervaringen) Onduidelijkheid.
VZW ARKTOS Vier provinciale vormingscentra
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Thuisbegeleiding en gezinsfunctioneren
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
TEGENSTEMMEN EN WEERBAARHEID
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
Het uitbouwen van een agressiebeleid Geert Taghon 2011.
Moeilijk bereikbare jongeren & werk De Missing Link?
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Research on stage: “Awel ik zie het niet meer zitten ” Kenniscentrum Kinderrechten Brussel, 9 oktober 2014 Lieve Declerck Hilde De Weirdt Niet gespecialiseerde.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep alcohol Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 30 november 2006.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
Gera van der Woude – beleidsadviseur cluster care 28 januari 2011
- Groepsgericht vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren:  plezante vrije tijd & realiseren van ontwikkelingskansen - Brugfunctie.
Procesevaluatie individuele trajectwerking voor werkzoekenden
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Paleizenstraat 90 > 1030 Brussel T > F > Leerlingenparticipatie in het LOP/SO Gent Trajectbegeleiding door de Vlaamse.
Actiegroep ‘Bemiddeling en Selectie’ Begeleiding: Ann De Cuyper en Luc Henau.
Jill Vannieuwenhuyse.  Hoofdstuk 3: De organisatie van trajectbegeleiding.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Naar een duurzaam HRM beleid
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Hoe zet je een team van lectoren aan tot onderzoek?
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Presentation Title Speaker’s name Presentation title Speaker’s name Supporting User-Choice Kimberley Van Daele en Sanne Coremans.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
Richtlijnen voor professionele begeleiders
MEE maakt meedoen mogelijk
#EBJ16.
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
#EBJ16.
Zorgzaam confronteren
Progressief universalisme
Centrum Inclusieve Kinderopvang Zorgregio Aalst
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Centrum Inclusieve Kinderopvang Zorgregio Aalst
OPweg Innovatief project
Geïntegreerd breed onthaal
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
WOONCOACHING.
SOS Schulden Op School Voorstelling werking
Basistekst : Talentontwikkeling
Jongerenwerking La Vie
Zorgzaam confronteren
Aanbod jongvolwassenen
Transcript van de presentatie:

Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator trajectbegeleider, Vzw Jong Jan Naert, Stafmedewerker, Vzw Jong

1. Historiek: Signalen van kinderen en jongeren die we bereiken 2. Trajectbegeleiding in de vrije tijd 1. Kader: trajectbegeleiding en LSCI 2. Inbedding in het jeugdwelzijnswerk 3. Op maat van de jongere 4. Enkele cijfers 3. Wat vinden jongeren belangrijk? 4. Organisatorische randvoorwaarden 5. Aanbevelingen

1. Signalen van kinderen en jongeren die we bereiken - Weinig opties (ruimte fysiek en mentaal, beperkt aanbod) - Weinig vertrouwen in maatschappelijke diensten en hulpverlening - Grote frustraties - Grote schuldigen (kinderen, jongeren, maar ook hun ouders)

1. Signalen van kinderen en jongeren die we bereiken - Labels die ze dragen - Vooroordelen ten aanzien van hen - Kwetsuren (uiten zich als frustratie) - Destructieve relaties - Loyauteit - Klimaat van nutteloosheid => tijd investeren in herstel van bindingen

1. Signalen van kinderen en jongeren die we bereiken - Via het vrijetijdsaanbod heel veel en diverse vragen naar jeugdwerkers - Werk, school, welzijn,… - Heel weinig maatschappelijke aangrijpingspunten voor deze jongeren, enorme noden aan laagdrempelig aanbod.

2. Trajectbegeleiding als antwoord: kader - Laagdrempelig - Aanwezig in de leefwereld van de jongeren - Connectie met jongeren en hun context - Echtheid, gelijkwaardigheid - De eerste insteek is niet hulpverlening an sich maar aanwezigheid, …

2. Trajectbegeleiding als antwoord: kader - Trajectbegeleiding als framework - Assessment: sterktes en verduidelijken van vragen van jongeren - Planning: samen met jongeren bekijken welke acties ondernomen moeten worden, meestal samen met jongeren - Directe interventies - Indirecte interventies: linking, advocacy & outreaching - Monitoring (bv. Bij doorverwijzing) - Evaluatie - Omgaan met crisissen bij jongeren: LSCI

2. Trajectbegeleiding als antwoord: inbedding - Tiener -en Jongerenwerkingen van vzw Jong: jaar - Concreet meedraaien in de werkingen van vzw Jong: 80% van hun tijd in de wijk en in de werking. - Aanwezigheid in het groepsaanbod van de werking: 40% - Individuele tijd die naar jongeren gaat: 60% - 20% team/admin. op de wijk en casusbespreking met het team trajectbegeleiding (tb’s + coach coördinator)

2. Trajectbegeleiding als antwoord: op maat - Luisteren naar de vragen van jongeren (= ook zorgfunctie!) - Enige voorwaarde: er is een vraag van de jongere - geen instapprocedure of intake - door manier van werken ook geen andere drempels, jongeren zijn al in de werking, de stap naar de trajectbegeleider is heel klein. - Samen met jongeren zoeken naar acties (bezoeken van diensten, gesprek met ouders, …) - = Mandaat van de jongere: geen actie zonder bespreking met de jongere - Geen vaste termijnen

2. Trajectbegeleiding als antwoord: enkele cijfers directe interventies tb per jaar - Tussen 5 en 10 intensievere begeleidingen per jaar - Werken op verschillende levensgebieden maar opvallend veel vragen rond: onderwijs, werk, psycho- sociaal welbevinden,… contacten met externe diensten (2011, 3 trajectbegeleiders) - Looptijd heel erg variabel (zelfs bij einde formele begeleiding is er nog steeds contact, maar niet zo intensief)

3. Wat vinden de jongeren belangrijk? - Band met de begeleiders - In hun wijk, in hun leefwereld, in hun jeugdhuis - Het groot respect vanuit de begeleider voor wat zij mee/aanbrengen en voor de diversiteit die ze meebrengen - Niet beoordelende, open houding van de begeleider (“ik kan alles zeggen bij hem” - Beschikbaarheid van de begeleider bij moeilijke momenten, kunnen een babbel doen! - = strookt met de aanpak!

2. Organisatorische randvoorwaarden - Voldoende voeling met kwetsbare kinderen en jongeren (= inbedding) - Duidelijke keuze voor individueel aanbod - Onmogelijk vanuit de visie van een ‘individueel schuldmodel’. - Ruimte en tijd om een dergelijk aanbod op maat te maken van de organisatie en de jongeren

2. Organisatorische randvoorwaarden = Lerende organisatie - Gebruik van theorievorming die start vanuit een integrale kijk op mensen (holistische benaderingen). Voorbeelden: LSCI, Circle of courage model, … - Jongeren telkens opnieuw leerkansen bieden - Model binnen de organisatie waarmaken dat groei opties oplevert! - Flexibiliteit en starten vanuit ervaringen aan de basis (en niet top-down!) - Zorg voor veldwerkers voorzien! = coaching, vorming, ondersteuning, casusoverleg,…

5. Aanbevelingen voor implementatie - De opbouw van banden met kinderen en jongeren in moeilijke situaties is geen randvoorwaarde, het is dé opdracht (formuleren als doelstelling). - Meer laagdrempelige en flexibele jeugdhulp op plekken waar kinderen en jongeren leven, leefwereldbenadering - Expertise erkennen waar ze zit, betekent loskomen van bekende paden (cfr. Toegankelijkheidsverhaal) - Positief vertrekpunt = er is een aanbod, er moet geen aanbod! - Zo flexibel mogelijk zijn: handelingsruimte zo groot mogelijk maken

?