Mid Term Review van het EU Witboek 2001 Standpunt van de Spoorwegen Marie-Ghislaine Henuset, NMBS Holding Hoorzitting van de Commissie voor Openbare Werken,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Serge Kreins Lead Buyer West Arcelor-Mittal. Belang van de haveninterfaces voor ARCELOR MITTAL •ARCELOR MITTAL maakt gebruik van de meeste grote Europese.
Advertisements

NATIONAAL BELANG SPOORGOEDERENVERVOER
September 2012 Jongeren in de bouw en vastgoed in discussie met de politiek.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 1 CO 2 -emissies van lichte voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Eva Roeykens Plattelandscoördinator
Europa en duurzame mobiliteit commentaar op COM(2006)314 Prof. Stef Proost Center for Economic Studies KULeuven.
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
Gedelegeerd bestuurder
NAIADES Een Europees Actieplan voor de binnenvaart Relatie met het Vlaams beleid ir. Rik Goetinck, AWZ ir. Leo Clinckers, W&Z Erik Portugaels, DS.
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
Milieubalans 2005 Milieu- en Natuurplanbureau. Milieubalans 2005, 10 mei Europese milieueisen maken aanvullend Nederlands beleid noodzakelijk Nederland.
Milieu performance van vervoerswijzen en logistieke ketens
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Energiezuinig bouwen. Door: Bart. Ennio. Thomas. Ferry. Dennis.
Europees Parlement en Energie-Efficiëntie in Bouwen en Wonen Mini-conferentie Energiezuinig Bouwen en Wonen Rosmalen - 11 april 2008 Lambert van Nistelrooij.
Breakfast seminarie IFMA directeur-generaal De Lijn 20 september 2012.
Ruud van den Wijngaart Gaan de EU - lidstaten Kyoto halen? Nederland vergeleken met andere EU landen.
When rail means service > EEN PRIORITY FREIGHT NETWORK (PFN) EEN ECONOMISCHE NOODZAAK? SeaRail – 23 mei 2008 LUC VANSTEENKISTE Directeur-Generaal Toegang.
Met deze dia en de volgende kan je laten zien dat lucht vuil of schoon kan zijn
Wie is klaar voor flexibele mobiliteit? Debat met openbaar vervoer & taxi-sector.
Subel1 Is de productie van biobrandstoffen een alternatief voor de export van bietsuiker?
Bedrijfskolom Handboek. 1Inleiding 1.5 Toenemend belang voor Vlaanderen België beschikt over: ,1 km autowegen km gewestwegen km.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg.
CCIM Broeikaseffect Vlaamse klimaatconferentie Stakeholders Dialogue II 19 juni 2007 Opname luchtvaart in Europese emissiehandelsysteem Proposal Directive.
Auto’s & CO2 Reactie milieubeweging Bram Claeys CCIM stakeholder consultatie, 25/2/2007, Brussel.
Klimaat voor fietsen Hans Nijland. 2 Korte titel – auteur, datum begin 20e eeuw: eens in de 5 jaar nu: eens in de 18 jaar.
AANPAK KNELPUNTEN NO2 EN PM10 IN ZUID-HOLLAND Beate Arends Provincie Zuid-Holland Bureau Beleidsanalyse, Lucht en Energie.
Europese eenwording.
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Van mondiale klimaatuitdaging naar locaal klimaatbeleid Kornelis Blok Gemeente Utrecht, 22 april 2008.
Aanpassing GEP’s voor de Rijkswateren
Ellen Van Hertbruggen1 Duurzaam woon-werk verkeer Workshop Arbeid & Milieu vzw – 8/12/2008.
OVERZICHT PRESENTATIE
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
Groeien in rendement Hulpmiddelen om rendabeler te groeien Onderwijsdag 27 november 2012 Jelle Zijlstra, Wageningen UR Livestock Research / Van Hall Larenstein.
Energiezuinig bouwen. Door: Bart. Ennio. Thomas. Ferry. Dennis.
Luchtkwaliteit in Vlaanderen Open milieuraad Mechelen 23 april 2009 Erik Grietens.
Beleidsnota Mobiliteit Toelichting aan de pers 30 november 2004 Kathleen Van Brempt Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke.
Cyclelogistics Ahead Standaardpresentatie Contract n°: IEE/13/628/SI Project duration : may 2014 – april 2017 Slides version : oct 2014.
Naar de toekomst Europese kansen voor erfgoed. DutchCulture Meer internationaal Samenwerken Beter internationaal Samenwerken Samenwerking zichtbaar maken.
Stientje van Veldhoven Tweede Kamerlid D66 ECN Symposium Energietransitie.
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Hoofdstuk 5 Energie in Nederland en Frankrijk.
Als consument breng je schade toe aan het milieu. Dat is niet te voorkomen. Maar je kunt de schade wel beperken door verantwoord gedrag. © Noordhoff Uitgevers.
>> Als het gaat om innovatie Proces KP8. >> Als het gaat om innovatie 2 Belangrijke stappen Voorjaar/zomer 2010: Nationale consultatie KP8 Hoofdlijnen.
 Studie Bdo / Uptr :  5900 ondernemingen (toestand op )  Resultaten  13% van de tr ond. met neg. eigen vermogen ;  29% van de tr ond. met.
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Efficiëntere logistiek: kansen benutten Mobiliteit en Transport LEF-sessie 3 8 maart 2013 Huib van Essen, CE Delft.
Nieuwjaarsreceptie 2015 Transport & Mobiliteit. Lange afstand – corridors Stedelijke mobiliteit Relatie tussen lange afstand en stad / regio: knooppunten.
LIEFKENSHOEK- SPOORVERBINDING TUNNELBORINGEN ONDER DE ANTWERPSE HAVEN Luc Lallemand – CEO Infrabel 27 april 2010.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
Bodembescherming Martien Swerts dienst Land en Bodembescherming Departement LNE Vlaamse Overheid.
Agenda Kennistafel ondergrondse infrastructuur t. b. v
België 3 Gewesten het Waalse Gewest het Vlaamse Gewest
Naar een CO2-arm Groningen in 2035
Smart & Green Mobility voor een Gezonde Stad
INTERNATIONALE EN EU-RECHTELIJKE ASPECTEN VAN AUTOBELASTINGEN
Overkoepelend Schipdonkcomité Damme, Maldegem en Zomergem
Stakeholder-consultatie: Arbitrage in het EU-handelsbeleid
Marjan Decroos CCIM Stakeholders dialoog XX
Duurzaamheid in MIRT-Programma’s
6 Het versterkte broeikaseffect.
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
Zonder kernenergie of fossiel, kan dat?
Bijtelling Aantal privé kilometers
Transcript van de presentatie:

Mid Term Review van het EU Witboek 2001 Standpunt van de Spoorwegen Marie-Ghislaine Henuset, NMBS Holding Hoorzitting van de Commissie voor Openbare Werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams Parlement Brussel, 23/1/2007

Standpunt van de Spoorwegen tov Mid Term Review (I) Pro : Behoud van mobiliteit op zich wordt het hoofdoel Behoud van mobiliteit op zich wordt het hoofdoel Verbetering van de prestaties van elk voervoermodus Verbetering van de prestaties van elk voervoermodus Bevordering van interoperabiliteit in de spoorsector Bevordering van interoperabiliteit in de spoorsector Stimulatie van logistieke ketens en integratie van vervoermodi Stimulatie van logistieke ketens en integratie van vervoermodi

Standpunt van de Spoorwegen tov Mid Term Review (II) Contra : Modal Shift is achterhaald Modal Shift is achterhaald Te veel wordt verwacht van verbeterde prestaties en efficïentie van de vervoermodi: dat volstaat niet om een keerpunt te bewerkstelligen Te veel wordt verwacht van verbeterde prestaties en efficïentie van de vervoermodi: dat volstaat niet om een keerpunt te bewerkstelligen Te weinig aandacht voor Te weinig aandacht voor Geharmoniseerde principes voor infrastructuurheffingen gebaseerd op het “polluter pays” regel: teleurstellende resultaten van de Eurovignette discussie Geharmoniseerde energiebelasting

Doelstellingen van het Witboek van 2001 Duurzame mobiliteit Duurzame mobiliteit Modal shift naar milieuvriendelijke vervoersmodi, nl spoor Modal shift naar milieuvriendelijke vervoersmodi, nl spoor Aangepaste infrastructuur (spoor,…) Aangepaste infrastructuur (spoor,…) Infrastructuurheffingen, rekening houdend met milieu- en externe effecten Infrastructuurheffingen, rekening houdend met milieu- en externe effecten

 Standpunt van de Europese Commissie :  de meeste maatregelen voorzien door het Witboek werd ingevoerd of aangenomen,  dit heeft niet geleid tot de verhoopte modal shift,  en de omgeving is gewijzigd Standpunt van de Spoorwegen : Standpunt van de Spoorwegen :  enkel de liberalisatie werd ingevoerd,  de liberalisatie is op zich niet voldoende om een modal shift teweeg te brengen,  voluntaristische politieken zoals deze gevoerd door de Belgische Federale regering en de Vlaamse regering moeten worden voortgezet,  de resultaten van de NMBS tonen aan dat deze politieken werken

NMBS : Investeringsdotaties ten laste van de Staat , (in Mio €, buiten RER en HSL)

Resultaten van de NMBS: Goederenvervoer (Mio Ton/km)

Resultaten van de NMBS: Reizigersvervoer (Mio Reizigers/km)

Milieu CO 2 emissie Bron: B-Mobility

Milieu CO 2 emissie in de EU-25 CO 2 uitstoot van spoorvervoer is sterk gedaald (- 30%), dit t.g.v. electrificatie en nucleaire productie van electriciteit CO 2 uitstoot van spoorvervoer is sterk gedaald (- 30%), dit t.g.v. electrificatie en nucleaire productie van electriciteit De Commissie voorziet zelf dat de uitstoot van CO 2 door het wegvervoer zal blijven stijgen en de grootste zorg voor de komende jaren zal vormen De Commissie voorziet zelf dat de uitstoot van CO 2 door het wegvervoer zal blijven stijgen en de grootste zorg voor de komende jaren zal vormen

Voor alle vervoermodi : Internalisatie van externe kostenInternalisatie van externe kosten Veralgemeende infrastructuurheffingVeralgemeende infrastructuurheffing