Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn
Advertisements

Pamela Anderson Met sex uispraken Muziek: Klein.
Het verhaal van de twee keien.
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Gewetensvrijheid.
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Jezus en de wet van Mozes.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
De volwassene jaar.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
Schema H13 par. 1 Vier vrijheid!.
Zonde, de grootste vijand
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Met TWEE handen !!!.
Overzicht onderdeel 1: genade, geloof, uitverkiezing
Carolina Gelok, psychiater
Cansu - N`ketia - Rick - Tim -
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
Grondlegger van de psychoanalyse
Bij ons vrouwen gaat, samen met onze leeftijd, ook ons gewicht omhoog
Hoofdzaken... (II) 1 Korinthe
Johannes 9. 1 En voorbijgaande zag Hij een man, die sedert zijn geboorte blind was. 2.
Leven in Verbondenheid
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Luisterend naar een Monoloog voor Cello van Marcel Olm, gaan we in dialoog met onszelf 17de vd Tijd door het Jaar.
Leven zoals God het bedoelde?!
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Hoe luister je naar de wet van God?
HOF VAN EDEN Adam en Eva.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
? Wat zegt de Bijbel erover?
Priscilla, Manoek, Monique & Merel
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
Docent: Anco R.O. Ringeling
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
Het Goede Bericht & de GayPride Romeinen 1.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Stellingen voor gebruik bij visieontwikkeling op seksuele vorming in het (v)so.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
De Zeven Sacramenten.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Doel van het huwelijk Genesis 1: 27 God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de.
Definitie seksualteit:
maar wat willen wij? Genesis 3
Les 12 Wees zuinig op de liefde
De Betekeniseconomie in de klas
Karel de grote Cultuur en invloed
Dienen in de gemeente.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Ja, natuurlijk! 12 november 2017 Zoetermeer.
Pamela Anderson Met sex uispraken Muziek: Klein.
Christus en de gemeente
HET KONINKLIJKE LIEFDESLIED
Transcript van de presentatie:

Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk HOOFDSTUK 6: Seksualiteit heeft niets om het lijf Het Mysterie van de Hersenstam, Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit Leerhuisseizoen 2010 – 2011 Gereformeerde Kerk van Nieuw-Vennep Inleider: Drs. M. Valenkamp

De liefde van Héloïse en Abélard als oervoorbeeld van hartstocht en liefde “De resten van Héloïse en Abélard zijn verenigd in dit graf” Père Lachaise - Parijs

Een oerkracht met kerkelijke tegenwerking Het leven van Héloïse en Abélard laat zien dat hartstocht / sexualiteit / liefde sterker zijn dan verstand en morele regels. Het is een impulsieve oerkracht. Ze veegt der vloer aan met de cortex. Daarom moest de hartstocht van de liefdesdaad worden gereguleerd of tegengewerkt. Augustinus: De Civitate Dei, 654: schamen omdat we het allemaal rationeel niet onder controle kunnen houden / brengen. Maar dat moet wel! Thomas van Aquino: Een mens mag niet / nooit zijn verstand verliezen! Maar, de coïtus laat dat wel gebeuren, daarom is sexualiteit zondig! Daarom is - kerkelijk - sexualiteit alleen om kinderen te krijgen!

Tjeu van den Berk’s omkering Tjeu van den Berk keert de oude – ook kerkelijke - stellingname om: juist de sexualiteit laat zien hoe ons verstand geen greep heeft op de werkelijkheid, daarvan slechts abstracties maakt. Verder keert Tjeu van den Berk zich tegen het gegeven dat sexualiteit in dienst werd / wordt gesteld van de voortplanting en dat die dan weer werd / wordt geïnstitutionaliseerd in het huwelijk.

Elke Adam draagt zijn Eva in zich en elke Eva haar Adam. Animus en Anima Op grond van de embryonale ontwikkeling* en op grond van Jung’s onderscheid in animus en anima verdedigt Tjeu van den Berk de stelling dat het een fabeltje is dat mannen en vrouwen totaal van elkaar verschillen (blz. 112): Elke Adam draagt zijn Eva in zich en elke Eva haar Adam. ZIE: http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/393029/bio-bits-vmbo-voortplanting/2157314/biologie/item/233124/embryonale-ontwikkeling/

TRANSFORMATIE mannelijk < > vrouwelijk Schema van Jung’s visie op Transformation, De ontwikkeling van man en vrouw. http://drannehilty.wordpress.com/

Hetero- en homosexualiteit Alleen vanuit de idee dat sexualiteit in dienst van de voorplanting staat is homosexualiteit (en andere geaardheden, bijv. transgender. (M.V.)) is het dat men negatief over deze geaardheden oordeelt. De corticale sexualiteit-ten-behoeve-van-de-voortplantingsrelatie opvatting heeft veel schade aan de mens toegebracht (blz. 113).

Vormen / tendensen van sexualiteit Individualistische sexualiteit Gemeenschappelijke sexualiteit Altruïstische sexualiteit In de loop van de evolutie is de natuur gebruik gaan maken van de altruïstische sexuele tendens omdat dit verrijking van de soort impliceert.

Tjeu’s stellingnamen Bladzijde 114/115: “Het gaat erom vast te stellen dat de seksuele aantrekkingskracht niet in dienst staat van de voortplanting maar dat de voortplanting zich verrijkt heeft geweten door gebruik te maken van deze aantrekkingskracht”. “Als drift overstijgt de seksualiteit verre de functie van voortplanting”.

Freud’s visie op sexualiteit Freud gaf een “brede definitie” van wat “sexueel” is (zie zijn colleges XX en XXI): De bezieling of het verlangen waarmee het menselijk wezen lust najaagt. Lust is een plezierige activiteit van een orgaan van het menselijk lichaam (niet alleen de genitaliën, maar ook de duim, etc.). Ook kinderen hebben, volgens Freud, een sexueel leven, alleen niet genitaal. Ook in Freud’s optiek heeft sexualiteit niet een primaire voortplantingsfunctie. In zijn 21ste college noemt Freud de opvatting van sexualiteit gebonden aan “de voortplantings-functie” een “opvatting die wij echter als te eng van de hand moeten wijzen”.

Sexualiteit als levensdrift Het is een fabeltje, dat Sigmund Freud de genitale sexyualieit in zijn visie centraal stelde. Freud’s brede opvatting van het begrip “sexualieit” maakt dat dat begrip ook als levensinstinct gezien kan worden (libido).

De rest volgt nog.