Collectieve aanpak en individuele verantwoordelijkheid Paul Jansen Director Agribusiness Sovion
PDV-discussie, 9 mei Uitgangspunten verwerkende industrie Veiligheid en zekerheid van eindproduct Iedere schakel in de keten is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product dat hij levert Deze verantwoordelijkheid wordt erkend en ingevuld De positie van primaire producenten is kwetsbaar en dient versterkt
PDV-discussie, 9 mei Eisen verwerkende industrie november 2005 GMP+ Inzicht in alle stadia van productie, verwerking en distributie Controle daarop onder eigen verantwoordelijkheid Continue monitoring (contaminatie)risico’s Vastleggen gegevens in databank en inzage gegevens
PDV-discussie, 9 mei Tracking & tracing – 4 uurs criterium Werken met code voor crisismanagement snelheid / effectiviteit / transparantie Adequate verzekering voor risico’s mbt productaansprakelijkheid in de keten, inclusief vervolgschade verwerking en afzet Eisen verwerkende industrie november 2005
PDV-discussie, 9 mei Ontwikkelingen in Kwaliteitsbeleid Ontwikkeling van controle eindproduct naar procescontrole binnen internationaal geaccepteerde 'Codes of Practices' Deze 'Codes of Practices' omvatten voedselveiligheid, dierwelzijn, diergezondheid, milieu, arbeidsomstandigheden etc Organisatie procescontrole obv ISO 9001 Basis voedselveiligheid: HACCP obv wereldstandaard Codex Alimentarius => internationale markttoegang
PDV-discussie, 9 mei Nederlandse diervoedersector Probleem is niet het collectieve systeem (GMP+ systeem toonaangevend) Probleem is dat individuele bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen
PDV-discussie, 9 mei Dank voor uw aandacht