Rekenproblemen en Dyscalculie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
(procent)rekenen in de vakken
Advertisements

Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Diagnostisch onderzoek bij vermoeden van dyscalculie
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Rekenproblemen en Dyscalculie
Workshop Handelingsgericht werken
LIO-dag 2013 Leerstijlen en brein Edward van Balen 8 maart 2013.
Dyscalculie: Stagnaties in het leren rekenen
Rekenproblemen en Dyscalculie
Karen van Hulten Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 5: pientere kleuters, groepsplannen, planning en organisatie in de klas.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Reken(werk)gesprek praktisch rekengespreksinstrument
Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenproblemen en Dyscalculie
Derde ronde practicum ‘Binnen de methode’
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Leren leren…..en het materiaal?
SAMEN AAN ZET Gedeeld leiderschap.
Rekenproblemen en Dyscalculie
Ik zal je leren! Wat zouden al die gasten nu denken? Kom ik met wat nieuws? Hoe kan ik het anders ....? Een hele hoop van Maggi en ook een beetje van mij?
Vakspecifieke onderwijsbehoeften bij rekenen en Wiskunde
Kernprocessen van de Act methodiek
Groepsplannen evalueren Dirk van Dijkschool Linda Pereboom
Vragen 1.2 A.
Protocol Ernstige Reken Wiskundeproblemen
Onderzoek doen een methodische aanpak
Zorgstructuur op basisschool Pius X
Anny cooreman Rekenstoornissen en rekenproblemen in het secundair
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Evidence based onderzoek. Wat is evidence-based ?  Letterlijk betekent dit aanduiding of bewijs.  het gebruik van een bewijs dat de keuze voor een bepaalde.
Waar iets mag mislukken, kan iets nieuws ontstaan.
Solliciteren: wat wil ik?
Handelingstheorie II Naam: Martine Bink
Bijeenkomst September 2015
Lezen: doe het goed voor
Kritisch denken ‘vertaald’
Methoden & Technieken van Onderzoek
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Ouderatelier de hardop-denk methode - 26 januari - Anneke Videler Docent economie.
© Instaptoets 1.2 – 2.1 Nele Maddens. © ACHTERGRONDKADER Opdracht: - Nieuwkomers kunnen/moeten inburgeringstraject volgen - Nederlands via.
Dyscalculie uit:
VAD BIJEENKOMST 1.3. Inhoud bijeenkomst Welkom, mededelingen, stage ervaringen 2. Presentatie / bespreken van de voorbereidingsopdrachten 3.Leerdoelen/lesdoelen.
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
Taal in de rekenles Netwerk rekencoördinatoren Sarkon.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Dyscalculie: Stagnaties in het leren rekenen
Psychomotorische taxonomie
Groep 7 Begrijpend lezen lezen
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
PowerPoint Taal Bijeenkomst 5: Onderwijsaanbod uitvoeren/evalueren
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
3 vmbo-KGT Samenvatting Hoofdstuk 10
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
FORMULEREN VAN LEERDOELEN
Gezondheidsvaardigheden
Transcript van de presentatie:

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus In de diagnostische cyclus worden de volgende stappen onderscheiden: -klachtenanalyse: Verzamelen van ‘klachten’: wat is de eigenlijke vraag?; wat is er aan de hand?; waardoor komt het?. De vraag moet zeer nauwkeurig worden geformuleerd. -Probleemanalyse: Verbanden leggen tussen ‘klachten’ en problemen. -Verklaringsanalyse: Hypotheses herleiden tot toetsbare voorspellingen, toetsen en een beeld opstellen. -Indicatieanalyse: Aanbeveling voor interventie Het diagnostisch probleemoplossingsproces kan het beste in stappen worden ontleed: -Door analyse problemen proberen te overzien -Onderscheid eerst deelproblemen -Kijk wat er al gedaan is -Maak een keuze uit de meest verantwoorde alternatieven.

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Klachtenanalyse, formulering hulpvraag De informele wijze van signaleren gebeurt aan de hand van observaties, navragen werkwijze enz.. Dit bij zowel goede als minder goede resultaten. Voorbeelden van vragen, die leerkrachten zich moeten stellen zijn: Om wat voor type kennis gaat het? (rekenfeiten of rekenprocedures) Wat is de kwaliteit van de rekenkennis (abstract of concreet; langzaam of snel) -Welk type instructie is nodig? De formele werkwijze bestaat uit het inzetten van toetsen, die vergelijking met norm of criterium mogelijk maken.

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Probleemanalyse De uitkomst van een probleemanalyse is de onderkenning en benoeming van een probleem in beschrijvende termen. Er mogen alleen stabiele aspecten in kaart worden gebracht. Veel concrete voorbeelden zorgen voor stabiliteit. Je kunt dan bijvoorbeeld zien of een leerling bij probleemopgaven wisselt van strategie. Dat zou dan aangeven, dat een leerling niet weet hoe iets moet worden aangepakt. Bij te weinig voorbeelden wordt een patroon niet goed onderkent. Een stabieler beeld laat ook systematischere hulp toe. Bij classificeren moet niet alleen worden opgeschreven wat fout gaat binnen die klasse, maar ook wat goed gaat. Het geeft meer zicht op het probleem en aanknopingspunten voor het geven van hulp. Beschrijvende classificatieproblemen geven dus veel informatie. Maar het is in de praktijk niet op te zetten/hanteerbaar. Je krijgt dan een opsomming van typen sommen en responsen per type.

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Vervolg probleemanalyse Het is zinvoller om uit te gaan van een aantal op maat gekozen representatieve opgaven en op te lossen problemen, om vervolgens in geval van opvallende hiaten of systematische fouten (classificatie) na te gaan welke redenen daaraan ten grondslag zouden kunnen liggen (analyse). Deze veronderstellingen zijn dan nader te toetsen. Schematische werkwijze van diagnostische analyse: -foutenclassificatie (ordenen van fouten en goede antwoorden type opgave) -foutenanalyse (opstellen verwachtingen waarom iets fout gaat) -isoleren en aanbieden type opgaven. (verwachtingen toetsen en selecteren typen opgaven) -geven van hulp en uitleg -isoleren en nagaan van taakspecifieke procedurele voorkennis (hoe iets gedaan wordt) -isoleren en nagaan van taakspecifieke declaratieve voorkennis ( (voorkennis in langetermijngeheugen

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Vervolg probleemanalyse ‘Kwantiwijzer voor Leerkrachten’ is zeer geschikt als instrument voor de domeinen optellen en aftrekken tot 100. Technieken voor ‘diagnostische gesprekken’ procesanalyse: -observeren (manier van aanpak; gebruik maken van mat.) -vragen stellen (hardop laten denken; vragen stellen en doorvragen) -variëren van opgaven (opgaven van steeds lagere moeilijkheidsgraad aanbieden en na succesvol oplossen teruggaan naar niveau waar het mis ging) -bieden van hulp geleidelijk uitbreiden. Het steeds verder moeten uitbreiden van hulp zegt iets over de instructiebehoefte van de leerling

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Verklaringsanalyse Er zijn twee zoekrichtingen te geven: -vanuit probleem naar conditie (welk probleem is te koppelen aan welke toetsbare verklaringen) -Vanuit conditie naar probleem. Dit heeft als nadeel dat er steeds maar 1 type verklarende conditie centraal staat en er echter meer mogelijkheden zijn. Belangrijkste theoretische domeinen voor de verklarende condities van ernstige rekenproblemen: -niveau van kwaliteit van de cognitieve ontwikkeling/intelligentie. -Processen van informatieverwerking -Relevante aspecten van de taalontwikkeling (handelingsbegrippen zoals erbij eraf; kwantitatieve begrippen zoals meer, meer; specifieke rekentermen zoals plus min; niet-specifieke rekentermen zoals overhouden, verhouden) -Neuropsychologische functies.

Rekenproblemen en Dyscalculie De stappen in de diagnostische cyclus Toetsingsinstrumenten: Groep 1 en 2: RAKIT; SON-R 2 ½-7; Raven-CMP Groep 3 t/m 8: RAKIT, SON-R 5 ½-17, WISC-R, WISC-111nl; LEM; Raven vanaf 6 jaar Op grond van de indicatieanalyse is de overstap naar behandeling verantwoord te maken.