Kennis - Intelligentie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Advertisements

Visual Knowledge Building
LICHT – ZIEN EN LICHTBRONNEN
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Van uitleggen leer je het meest
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Aanleiding auditverslag van 2011 achterstandenbeleid.
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Spaans voor beginners 6 7 Online Spaans leren via de beproefde SuperMemo-methode. U gaat in uw eigen tempo door de cursus, maar wordt wel zeer.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Introductie voor Dio’s PNC.
Les 7 Deze les duurt 90 minuten
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
First ID project OVER-Y College Samen werken aan een veilige omgeving
Autisme en intelligentie
Kunstmatige Intelligentie
Woord van Leven Februari
Verbonden met …. Gebonden door ...
Aanpak van lees- en spellingproblemen in de school
Proeven doen natuurkunde.
Gebaren als didactisch middel Gebaren kunnen een bijdrage leveren aan het klassenmanagement, aan het zichtbaar maken van kennis en bij het woordeloos communiceren.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Resultaten onderzoek op het Twents Carmel College Magda Bruin Taaltuin twente en de inzet van Muiswerk.
Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD
Voor leesplezier én resultaat!
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.
CanDo Coaching.
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’.
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’
Slot 4Hc.
Voor leesplezier én resultaat!
Kijk eerst even waar je moet zitten!
GOED ONDERWIJS Eigen onderwijskundig concept (volledig leren), drie belangrijke pijlers: activerende didactiek; veel aandacht voor vaardigheden; volledig.
Workshop klassenmanagement
Volksuniversiteit Zwolle
Presenteren en communiceren
DEEL 1 LES 5 De basis Les 5 Spelen met troef versie
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
BOMBERBOT Programmeerlessen in het PO
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
Lezen: doe het goed voor
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Communicatie 2 – kw 2 Les 4.
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Toetsen van de concept-contextbenadering bij maatschappijwetenschappen
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Woordjes leren.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Kartrekkers Opleiding.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Hoe maakt u de juiste keuze?. Drie populaire begrippen die bij elke demonstratie genoemd worden…
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
Doelstellingen Nieuwsbegrip Motiverend begrijpend lezen Uitbreiding van kennis van de wereld Transfer.
1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT. 2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal)
Rapucationmethode Kennismaking, Vriendelijke houding, Talentontwikkeling.
Meten en meetkunde in het verkeer
In 2017 ga jij: je diploma halen;
Welkom T1A Goedemorgen! Ga op je plek zitten volgens de klassenplattegrond. Je hebt voorlopig geen IPad nodig. Berg je telefoon op, of lever hem bij mij.
Leer de notenamen G – positie laag.
De luchtballon discussiespel.
Consumentengedrag Les 2: Consumentengedrag (paragraaf 1.1 – 1.3)
Leer de notenamen G – positie laag.
Hoe leer je geschiedenis?
Transcript van de presentatie:

Kennis - Intelligentie Iedereen heeft een bepaalde intelligentie, een IQ. Bij een achterstand lijkt het alsof iemand niet intelligent is, een laag IQ heeft. Daarom is het belangrijk om achterstanden weg te werken. Na het wegwerken van een achterstand, komt de werkelijke intelligentie naar voren.

Twee soorten kennis verbinden 1 Wil iemand zich werkelijk vrij voelen om aan de slag te gaan met de kennis van een vak dan zijn er twee soorten kennis nodig: kennis om concreet te handelen en kennis om deze handelingen onder woorden te brengen. Als een docent tijdens de les zowel het concrete niveau als het verbale niveau aanspreekt, gaan beide bronnen van kennis toenemen en ontstaat voor de leerlingen de mogelijkheid om autonoom te leren. De leerling heeft nu genoeg ervaring om zelf concreet aan het werk te gaan en kan verbale bronnen naslaan om zich verder te ontwikkelen.

Twee soorten kennis verbinden 2 Concreet Het is mogelijk dat iemand uitstekend kan pianospelen, zonder dat hij / zij kan uitleggen hoe dat werkt. Verbaal Het is mogelijk dat iemand kan uitleggen hoe pianospelen werkt, maar helaas zelf niet kan pianospelen.

Twee soorten kennis verbinden 3 Concreet Doen, ervaren Ga aan de slag en praat zo min mogelijk. Verbaal Begrijpen, uitleggen Leg verbaal uit wat je hebt ervaren.

Gauss kromme Als je de snelheid van leren bekijkt bij een groep mensen behoort het grootste gedeelte tot de gemiddelde groep, een klein aantal wijkt af. In deze afbeelding zijn dat de uiterste van de linker en rechter helft.

Snelheid van leren. Traag leren: Snel leren: Kennis op concreet en verbaal niveau is aanwezig. De manier van toetsen is bekend. Zelfvertrouwen is aanwezig Taalkennis is goed Gezichtsvermogen goed Gehoor goed Is deze leerling intelligent? Kennis op concreet niveau ontbreekt. Kennis op verbaal niveau ontbreekt. Kennis op zowel abstract als verbaal niveau ontbreekt. Onbekendheid met de manier van toetsen. Zelfvertrouwen ontbreekt Taalproblemen Uitleg niet goed zien. Uitleg niet goed horen. Is deze leerling intelligent?

Testen Wij werken in blokken van acht weken. Elke les besteden wij vijf minuten aan een test. Elke les vragen wij wie de test volledig beheerst. Direct valt op dat er snelle en langzame leerlingen zijn. Deze manier van testen is ongewoon omdat de eis om een 10 te halen voor een test doorgaans als onhaalbaar wordt gezien.

Oefeningen Daarna doen wij oefeningen in verschillende leerstijlen die concrete handelingen duidelijk maken en die verbale capaciteiten doen toenemen.

Resultaten bij het eerste blok De eerste leerling, A, haalt bij de eerste test na acht weken een 10 halen voor de test. Leerling B kan al na vijf weken een 10 halen en leerling C al na drie weken! Wie is het meest intelligent?

Is leerling B intelligenter dan leerling A? De conclusie dat leerling B intelligenter is dan leerling A is snel getrokken. Onze manier van werken, stelt die conclusie op de proef.

Resultaten bij het tweede blok Bij het tweede blok blijkt dat leerling A sneller de test beheerst dan leerling B.

Leerlijnen die kruisen Leerling A leerde in blok 2 sneller dan in blok 1. Wat is er veranderd? A kent nu de manier van toetsen. A heeft geen achterstand meer. A heeft nu zelfvertrouwen. Is leerling A nu intelligenter?

Wie is Intelligent? Als leerlijnen elkaar kunnen kruisen, moeten wij voorzichtig zijn met uitspraken over intelligentie. Een IQ is volgens ons geen vaststaand gegeven. Haal eerst obstakels weg. Dan pas is duidelijk wie er intelligent is. Obstakels haal je weg door: Het herhalen van de basisstof uitdagende presentatieopdrachten motiverende oefeningen te werken aan een veilige omgeving en een plezierige sfeer de sociale cohesie te bevorderen.