Vervolg 18 de en 19 de eeuw 18 de eeuwse literaire ontwikkelingen Verschillende genres komen in de 18 de eeuw opzetten… Classicistisch toneel Deugdzaamheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Advertisements

Interculturele Communicatie
18de eeuwse literaire ontwikkelingen
8.6 Het moderne imperialisme
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Hoofdstuk 6 Democratisering
Het socialisme Paragraaf 7..
Imperialisme 12.
Liberalen, socialisten confessionelen
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
Ontstaan en ontwikkeling van een politieke stroming
HARTSTOCHT EN VERLANGEN
Natie is volk, niet staat Eerst is er cultureel nationalisme → gevoel bij elkaar te horen op basis van taal, cultuur, gemeenschappelijk verleden,geloof.
Nederland in de 20ste eeuw
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
1.1 Verlichting Stroming tegen de macht van de koning en kerk en wilde dat men zelf meer ging nadenken. Kennis moest gebaseerd worden op wetenschap en.
Belangrijke namen In de 18de en 19de eeuw
Nederlandse literatuur
Nederlandse literatuur
8.6 HET MODERNE IMPERIALISME
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Wat moet je weten aan het eind van de les?
de tijd van burgers en stoommachines
Kolonisatie en Dekolonisatie
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Griekenland De Geleerde Grieken.
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
Tijdvak 8: de negentiende eeuw - de industriële revolutie die in de westerse wereld de basis legde voor een industriële samenleving - discussies over de.
Tijdvak 8: de negentiende eeuw
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Tijd van jagers en boeren
Opgroeien in de stad les 3
Politieke situatie Europa rond 1800
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
H10.2 Feminisme en socialisme
Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Paragraaf 10.2 Emancipatie
Koloniale verleden.
De Europese eenwording
Blok 3 Samenvatting controle
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen
Een energetisch tijdperk: natuurwetenschap in de negentiende eeuw.
Nederlandse literatuur
de tijd van burgers en stoommachines
Paragraaf 2 ‘Nationalisme’
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen - Ismen
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Literatuurgeschiedenis – V5
de tijd van burgers en stoommachines
Verlichting V5.
de tijd van burgers en stoommachines
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
NATIE: IDEOLOGIE EN WERKELIJKHEID
Het hoe en wat nu? Groot onderhoud historische contexten VWO
Transcript van de presentatie:

Vervolg 18 de en 19 de eeuw 18 de eeuwse literaire ontwikkelingen Verschillende genres komen in de 18 de eeuw opzetten… Classicistisch toneel Deugdzaamheid bevorderen Logisch en waarschijnlijk, beschaafd en fatsoenlijk Spectatoriale Tijdschriften Opinievormend en kennis verspreidend Naar Engels voorbeeld in Nederland: De Hollansche Spectator Kinderliteratuur Kinderen opvoeden; kinderen zelf leren nadenken Kinderen in de hoofdrol (ik- figuur), voor kinderen bedoeld (deugden etc.)

Vervolg 18 de en 19 de eeuw 18 de eeuwse literaire ontwikkelingen Imaginaire reisverhalen Maatschappijkritiek leveren Reis naar een denkbeeldig land. Spiegeling. Politiek. De roman Zelfbespiegeling, innerlijk leven en analyse van eigen gedrag. Veel aandacht voor psychologische verdieping van personages. Tegen zedelijk en moraal verval: de zedenroman (opvoedkundige adviezen) Vooral gericht op gevoelens: de sentimentele roman

De negentiende eeuw De historische context Nationalisme Imperialisme Na overheersing, streven naar eenwording. Leidde ook tot interesse in verleden van eigen volk en volkskarakter. Nationale Eenheid; vaderlandsliefde Europese landen streefden naar gebieds- en machtsuitbreiding in de koloniën. Economisch motief.

Grote groepen gaan anoniem op in massa Grote Steden Kapitalisme RIJK De negentiende eeuw De historische context De eeuw van de burgerij

Emancipatie op allerlei gebieden (geloof, feminisme) Geindustrialiseerde samenlevig met grote verstedelijking: individualisme door anonimiteit in stad Versterkt nationalisme in Nederland De negentiende eeuw De historische context Situatie in Nederland 1848: Onafhankelijkheid België Nieuwe grondwet van Thorbecke: Nederland wordt parlementaire democratie

De negentiende eeuw Cultuur en wetenschap Economie is bepalend voor het gehele leven. Kapitalisme vervreemdt de mens van zichzelf, anderen en zijn arbeid. Er is een tweedeling in de maatschappij: -Loonarbeiders (het proletariaat) -De bourgeoisie (het kapitaal) Het evenwicht tussen de twee groepen moest goed bewaakt blijven.

De negentiende eeuw Cultuur en wetenschap Comte: positivisme. Het feitelijke is dat wat men kan waarnemen of door experimenten bewijzen Friedrich Nietzsche: reageert op de crisis en de vervreemding. Alle zekerheden moeten vernietigd worden, pas dan kan de mens weer tot zichzelf komen. Waarheden zijn illusies waarvan mensen vergeten zijn dat het illusies zijn. De Uebermensch: een mens die volledig ontdaan is van conventies en gegeven waarden: een radicale afwending van alle bestaande waarden en omverwerping van alle vooroordelen  een niet van zichzelf vervreemd mens!

De negentiende eeuw Cultuur en wetenschap Wetenschap in de negentiende eeuw: geloof in vooruitgang.  vb. De evolutietheorie The Origins of the Species (1859) Vooruitgang op het gebied van biologie. Ook hier op zoek naar wetmatigheden.