Stelling 1 Objectieve vrijstellingen die bij de bepaling van de totale winst van een onderneming in aanmerking genomen mogen worden en die niet zijn gebaseerd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Commerciële versus fiscale winstbepaling
Advertisements

Koepels: keuzes die de Intermediair kan maken SBR voorlichtingsbijeenkomsten 2011 Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
van verdragsbepalingen
FFEGBE Jaarverslaggeving -- Hoofdstuk 19
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
H 44: Investeringsselectie
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Hugo van den Ende AA PricewaterhouseCoopers
Historische kostenstelsel, t.a.v. externe verslaggeving
Dinsdag 6 maart 2007Telebib2 Center1 Doelstellingen - Uniformiseren van de raadpleging - Uniformiseren van de rapportering aan klanten, over de maatschappijen.
De ondernemingswinstbelasting
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Een lokale rekenkamer is wat hij onderzoekt Prof. dr. R. Hoppe Vakgroep STeHPS Faculteit Management en Bestuur (MB) Universiteit Twente.
Accountancy en Advisering
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Symposium Palliatief Netwerk
Stelling 1 Een winstbox doet alleen recht aan de bijzondere functies van winstinkomen voor zover daarin winst wordt belast die niet rechtstreeks door de.
Symposium Totaalwinst – 17 juni 2011 Samenhang jaarwinst/totaalwinst - De totaalwinst is gelijk aan de som der jaarwinsten Dr. W. Bruins Slot.
Jurisprudentie HvJ EG inzake grensoverschrijdende verliesverrekening
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
H15 Externe verslaggeving
H12 Kostencalculaties.
Hoofdstuk18. Concernverslaggeving §18. 1 Wettelijk kader § 18
“Vertelt u over uzelf, uw onderneming, wensen, doelstellingen en toekomstvisie? Ik vertel u dan over de mogelijkheden voor een pensioenopbouw die bij u.
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd
CROWDFUNDING VAN EEN ZONNEPANELENINSTALLATIE OP HET GEMEENTEHUIS VAN DE GEMEENTE NEDER-BETUWE IN OPHEUSDEN INFORMATIE MEMORANDUM.
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
GOED KOOPMANSGEBRUIK QUO VADIS?
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
EEN ONDERZOEK NAAR DIVERSE ASPECTEN VAN HET BEGRIP TOTAALWINST
BIJDRAGE IN HET KADER VAN DE BESPREKING VAN HET DOOR DE COMMISSIE TOTAALWINST UITGEBRACHTE RAPPORT ROB CORNELISSE Vereniging voor Belastingwetenschap 2015.
RAPPORT VAN DE COMMISSIE TOTAALWINST ALLARD LUBBERS
1 CCC & CCM - Mod IBA Integrale Bedrijfsanalyse H0. Inleiding Drs. J.H. Gieskens AC CCM QT.
GOED KOOPMANSGEBRUIK QUO VADIS? BIJDRAGE AAN DEBAT DOOR RALPH TER HOEVEN Vereniging voor Belastingwetenschap 2015.
GOED KOOPMANSGEBRUIK QUO VADIS?
Tax Assurance Corporate Governance. Definitie I Corporate Governance (CG) is Engels voor ondernemingsbestuur. Daarnaast wordt wel de term Good Governance.
ALV - sessie Financiën November
'Perverse prikkels’ door verslaggeving tav P ensioenen Prof. Dr Mr Gérard W.J.M. Kampschöer RA.
Vennootschapsbelasting voor overheden A. Tolsma MSc Adviseur financiën GRD.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Hoofdstuk 15 Externe verslaggeving § 15.1 Belanghebbende en publicatieplicht § 15.2 Jaarrekening § 15.3 Directieverslag § 15.4 Overigen gegevens.
INBRENGWAARDE Uitvoering van staand beleid. Besluit van de Raad d.d. 30 juni 2010 en 31 mei 2011 Richtlijn inbrengwaarde. Met het openen van de grondexploitatie.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
HET JAARVERSLAG BE Heezen – Hoofdstuk 14. Onderdelen verslaggeving HAN - ILS - Ec - KPSW Het Jaarverslag - Bedrijfseconomische analyses Hoofdstuk 14 2.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Workshop 2 Europese aansluiting; een vergelijking met de Vlaamse aanpak Inleiders:Wybe Douma Luc Lavrysen Voorzitter: Marleen van Rijswick.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Bespreking Rapport Commissie Misbruik van recht Amsterdam, 12 mei 2016.
Alternatief voorstel erfpacht conversieregeling
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Staatssteun en Fiscaliteit
Conclusies evaluatie Regieraden
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Medezeggenschap? Ook voor u!
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Medezeggenschap? Ook voor u!
DESKUNDIG, FLEXIBEL EN ONAFHANKELIJK
Het verbod op (fiscale) staatssteun
KEUZE RECHTSVORM © Dia van Berry Hagendijk.
Transcript van de presentatie:

Stelling 1 Objectieve vrijstellingen die bij de bepaling van de totale winst van een onderneming in aanmerking genomen mogen worden en die niet zijn gebaseerd op een europeesrechtelijk voorschrift, dienen te worden opgeheven tenzij de vrijstelling een zuiver wetssystematisch doel dient.

Waarom bosbouwvrijstelling? Landbouwvrijstelling? Optieregeling sinds 1994: hoezo opportunistisch? Landbouwvrijstelling? Uitstekende lobby van het boerenfront, maar wat is er zo bijzonder aan deze waardemutaties? Kwijtscheldingswinst? Twijfel denkbaar: welk doel zou heffen dienen? Rem op bereidheid schuldeisers tot kwijtschelding Dienstbaar aan voortbestaan onderneming Overige art. 3.13-vrijstellingen: vooral uit oogpunt wetssystematiek Deelnemingsvrijstelling: Europese dimensie en wetssystematiek

Stelling 2 Het principe dat de fiscale winst wordt vastgesteld onafhankelijk van de gekozen rechtsvorm waarin de onderneming wordt gedreven, is aan heroverweging toe. Afhankelijk van de aard/type van de onderneming/rechtsvorm kunnen voor deze typen ondernemingen/rechtsvormen verschillende winstbepalingsregels gelden.

Bijv. ambtelijke werkgroep 16: Uitgangspunt blijft: gelijk totaalwinstbegrip, maar ten aanzien van jaarwinst heroverweging? Bijv. ambtelijke werkgroep 16: de winstbepaling voor ondernemingen die op grond van het Burgerlijk Wetboek controleplichtig zijn, aansluiten op de commerciële winst uit de door de accountant goedgekeurde jaarrekening Fiscale winst als onderdeel draagkrachtmaatstaf en relatie met liquiditeitsbeginsel Geldt dat ook voor ZGO’s/grote kapitaalvennootschappen? Doelstellingen Titel 9/IFRS en fiscale winst daadwerkelijk zo verschillend? Realisatiebeginsel slechts EEN invulling van toerekeningsbeginsel (bedrijfseconomie) Voorstellen studiecommissie Belastingstelsel

Voorstellen Studiecommissie belastingstelsel Keuze voor IFRS als grondslag voor alle ondernemingen afgewezen: Logisch, gelden immers niet voor alle rechtsvormen en daarnaast administratief lastenverzwarend voor het merendeel ondernemingen Maar overigens bevat rapport rare, weinig op feiten en realiteit gebaseerde opvattingen Fair value? Liquiditeitsbeginsel Getrouw beeld? Sauveert fraude?

Stelling 3 Uit de jurisprudentie blijkt dat het voorzichtigheidsbeginsel in toenemende mate wordt verdrongen door het realisatiebeginsel. De verschillen tussen de fiscale en commerciële winstbepaling zijn mede als gevolg van deze ontwikkeling verminderd, waardoor een nauwere aansluiting tussen beide winstbepalingsregels mogelijk en wenselijk is.

Realisatie en toerekening aan ‘juiste’ jaren Wanneer is opbrengst verdiend? Voorzichtig zijn mag, maar wel binnen grenzen van realiteit Denk aan samenhangende waardering/cacaobonen-arrest Verschillen Titel 9 en IFRS Realisatie en voorzichtigheid binnen IFRS?