Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
7 juni 2005 Vereniging voor Pensioenrecht Henriëtte de Lange
Advertisements

Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Pensioenen in Nederland
Nieuwe pensioenregeling en levensloop
Onderwerpen Herziening Financieel toetsingskader
College voor de Rechten van de Mens
Uitstellen of vervroegen van pensioen. Kan dat zomaar?
Een kijkje achter de schermen
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Kennisplatform pensioenen
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
Bilanx Financial Planners B. V
Ontwikkelingen rond pensioen
1 PENSIOEN - INFOSESSIES - 7, 15 en 22 november 2011 Pensioen INFOSESSIES en 22 november 2011.
AOW en pensioen beginnen gewoon op 65.
Jos van Weert 2Xplain HR Lounge 25 september 2008.
Pensioen actualiteit Disclaimer: deze workshop bevat algemene informatie. U kunt hieraan geen rechten ontlenen.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
De levensloopregeling Ten Raede Groep begeleidt u naar de Levensloopregeling.
Karakteristieken van en verschillen tussen het Nederlandse en Belgische pensioensysteem VVP – BePLA Bijeenkomst 7 december 2010 mr. Tim Zuiderman.
Onderdelen pensioenakkoord Flankerend arbeidsmarktbeleid AOW Aanvullende pensioenen In samenhang beoordelen !
Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro
Langer doorwerken en later met pensioen: is Nederland er klaar voor?
© 2014 Towers Watson. All rights reserved. Pensioenactualiteiten Stichting Pensioenfonds Thales Nederland 22 mei 2014.
Voorbij de illusie van zeker pensioen: Zelf bewust aan het stuur!
Pensioen: later begint nu!
College voor Arbeidszaken 23 april 2003
NVP 2009 Werknemerspensioen Henriëtte de Lange. Agenda  Inleiding  Soorten pensioenregelingen  Partnerpensioen  Life-events: wanneer pensioen belangrijk.
Het indirect discriminerende karakter van de franchise Emilie Schols Vereniging voor Pensioenrecht Utrecht, mei 2004.
Wat nou, pensioencrisis?
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015
Wijzigingen (arbeids-) wetgeving
Ontwikkelingen in pensioenland
Presentatie Merk Personeelsdiensten. Nieuwe wetgeving 2015 Wil je niet weten wat er wordt veranderd voor de werkgever in 2105 kijk dan even de andere.
Zo zit dat met uw pensioen!
Zo zit dat met uw pensioen!
Agenda uur Opening Toelichting op het principe akkoord “Eén pensioenregeling in de Techniek” * * * Korte pauze * * * Vragen en antwoorden Beoordelen.
Hoe moet ik mijn loonstrookje lezen?
Werknemerspresentatie i-Pensioen: Middelloon versie
| Zo zit dat met het (ABP)pensioen! Zo zit dat met het (ABP)pensioen!
Informatiebijeenkomst
18 mei 2015 Alles over uw pensioen. De pensioenregeling is veranderd AOW-leeftijd gaat omhoog De flexibele mogelijkheden van de pensioenregeling op een.
De fiscale aspecten van degressieve opbouw
Alles over jouw pensioen
Zo zit dat met uw pensioen! versie 7;
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Hoofdstuk 1(3.1- 8%) De kandidaat kan voor een beschreven situatie motiveren of een medewerker gebruik kan maken van in het verleden opgebouwde rechten.
Zo zit dat met uw pensioen! versie 8;
WET WERK EN ZEKERHEID & DE UITZEND-CAO’S 22 MAART 2014.
S P E O Stichting Pensioenfonds Elsevier-Ondernemingen UPO bijeenkomst Brigitte van Buuren – hoofd actuariële zaken Amsterdam, 11 mei 2010.
Invoering WWZ en de gevolgen
Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2018
Pensioen en Ontslag 26 november 2014 Paul Vestering.
Agenda Presentatie: Marcel Dorren Pensioenen algemeen
UW RECHT OP VISIE.
Aandachtspunten IB/VpB 2013 en andere wetenswaardigheden in het nu!
Pensioenfonds Detailhandel Pensioen zo persoonlijk mogelijk maken
Impact van de pensioenveranderingen op het HR-beleid
FISCAAL OVERGANGSRECHT
De Toekomst van pensioen VVPJ 26 februari 2013
Pensioenakkoord en het nieuwe pensioencontract tijd om keuzes te maken Amsterdam, 10 oktober 2012 drs. N.M. Winter, KWPS.
Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018
Kijk en vergelijk Resultaat juni 2019 – Oude situatie
Alles over uw pensioen 29 december 2017 Alles over jouw pensioen
Transcript van de presentatie:

Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011

Pensioenakkoord: hoofdpunten  In 2020 de AOW-leeftijd naar 66, later naar 67 jaar  Op 1 januari 2013 wordt de pensioenrichtleeftijd voor de opbouw van een pensioen verhoogd naar 66 jaar en in 2015 naar 67 jaar.  Als gevolg van de jaarlijkse verhoging van de AOW wordt ook de AOW-franchise verhoogd.  Doordat pensioendeelnemers langer doorwerken, is een verlaging van de opbouwpercentages mogelijk.

Pensioenakkoord: hoofdpunten (2)  AOW-pensioen gaat vanaf 2013 voor iedereen met 0,6 % extra per jaar omhoog.  de situatie in Wie stopt op 66-jarige leeftijd, krijgt het dan geldende bedrag aan AOW, dat als standaardbedrag voor hem of haar geldt. Wie ervoor kiest om op zijn 65e met pensioen te gaan, krijgt AOW die met 6,5% wordt gekort ten opzichte van het standaardbedrag. Wie langer doorwerkt en stopt op zijn 67e, krijgt 6,5% meer AOW dan het basisbedrag.

Pensioenakkoord: hoofdpunten (3)  Meevallers en tegenvallers van beleggingen verspreid over verschillende jaren verwerkt in de pensioenen  Meer duidelijkheid: pensioenen kunnen hoger of lager uitvallen dan verwacht. De pensioenfondsen zullen hun deelnemers over deze risico’s eerder en transparanter informeren  Vanaf 2020: extra ouderenkorting. Deze heffingskorting bedraagt, maximaal € 300. Het maximumbedrag geldt tot € bruto per jaar.  De pensioenpremie blijft stabiel.  Vanaf 2013: mobiliteitsbonus voor werkgevers die 55- plussers in dienst nemen.  Voor werknemers komt er een werkbonus. Mensen met de laagste inkomens krijgen de mogelijkheid tot sparen, zodat zij toch nog kunnen stoppen met 65 jaar.

De wet  Artikel 7 WGBL 1.Het verbod van onderscheid geldt niet indien het onderscheid: a. gebaseerd is op werkgelegenheids- of arbeidsmarktbeleid ter bevordering van arbeidsparticipatie van bepaalde leeftijdscategorieën, voor zover dit beleid is vastgesteld bij of krachtens wet; b. betrekking heeft op het beëindigen van een arbeidsverhouding of van het dienstverband van een ambtenaar in verband met het bereiken van de leeftijd waarop op grond van de Algemene Ouderdomswet recht op ouderdomspensioen ontstaat, of van een bij of krachtens wet vastgestelde of tussen partijen overeengekomen hogere leeftijd; c. anderszins objectief gerechtvaardigd is door een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn.

Fricties met de WGBL  Ontslag op een pensioengerechtigde leeftijd: strijd met de WGBL?  Verschillen in arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw: strijd met de WGBL?  Leeftijdsonderscheid door maatregelen voor 55- plussers?

Leeftijdsontslag  Verhoging aow-leeftijd: valt niet onder reikwijdte WGBL  Pensioenbeding nu: geen onderscheid: uitzondering art. 7, eerste lid, onderdeelb  Pensioenleeftijdsontslag straks: rechtvaardiging?  Rechtvaardiging uit MvT WGBL volstaat niet voor nieuwe situatie

Pakketvergelijking  Leeftijd is een bijzondere discriminatiegrond  Pensienstelsels veranderen telkens  Pakketvergelijking onvermijdelijk, net als bij toetsing hoofdlijnenakkoord na invoering Wet VPL  Te vroeg voor oordeel

Conclusie  CGB zal waarschijnlijk weer pakketvergelijking toepassen  Gevolgen voor verschillende groepen goed doorrekenen, anders risico op onderscheid  ‘Disclaimer’