Het indirect discriminerende karakter van de franchise Emilie Schols Vereniging voor Pensioenrecht Utrecht, mei 2004.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over voeding zoeken en bespreken
Advertisements

I n k o m e n s v e r d e l i n g Personele inkomens- verdeling
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Pensioenen in Nederland
Nieuwe pensioenregeling en levensloop
College voor de Rechten van de Mens
Heeft u de aap van het verzuim op uw nek?
Hoe is het opgebouwd Een eenvoudige uitleg
WIA Wet Werk en Inkomen naar arbeidvermogen
Uitstellen of vervroegen van pensioen. Kan dat zomaar?
Een kijkje achter de schermen
De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0. De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0.
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
Bilanx Financial Planners B. V
Ontwikkelingen rond pensioen
AOW en pensioen beginnen gewoon op 65.
De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro
Alfred Hamelink, Diana Verschuren, Pensioenconsulenten.
Jan (J.Th.C.J.) van der Steen
EFFECTEN VAN NIEUWE WAO-STELSEL OP PENSIOENREGELINGEN
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
15 maart 2005 Ton van den Berge, CBBS Presentatie SchildersVakdag 2005.
verplicht sociaal verzekerd
17.3 t/m 17.5 Sociale zekerheid, herverdeling, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
Vorige les: wat is een rechtvaardige inkomensverdeling?
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Pensioen: later begint nu!
College voor Arbeidszaken 23 april 2003
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Inkomen les 19 Begrippen & 92 t/m 99
NVP 2009 Werknemerspensioen Henriëtte de Lange. Agenda  Inleiding  Soorten pensioenregelingen  Partnerpensioen  Life-events: wanneer pensioen belangrijk.
Pensioenverzekeren over de grens
Afschaffing ziektekostenbijdrage gepensioneerden
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
SAMENWERKING WO EN HBO BIJ AANSLUITINGSONDERZOEK V0-HO Rob Andeweg DAIR 7 en 8 november 2007.
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Prettig werken na je zestigste! VWL-SWL
Hulp bij vertrek van werknemers
Pensioenactualiteiten
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
Met FPU gaan.
Ethnicity, gender and entrepreneurship
Werknemerspresentatie Zwitserleven Pensioen versie
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Effecten loondoorbetaling bij ziekte
Zo zit dat met uw pensioen!
Zo zit dat met uw pensioen!
Belastingplan 2015 & Werkkostenregeling
VanDoorneHuiskes en partners 11 november 2004 Loopbanen van vrouwelijke en mannelijke geowetenschappers SYMPOSIUM GENDERDYNAMIEK IN DE GEOWETENSCHAPPEN.
Werknemerspresentatie i-Pensioen: Middelloon versie
| Zo zit dat met het (ABP)pensioen! Zo zit dat met het (ABP)pensioen!
18 mei 2015 Alles over uw pensioen. De pensioenregeling is veranderd AOW-leeftijd gaat omhoog De flexibele mogelijkheden van de pensioenregeling op een.
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Life-events Jouw pensioenregeling Samen betalen ,.,
Wil jij echt doen met je pensioen?. Life-events Jouw pensioenregeling Samen betalen.
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
Zo zit dat met uw pensioen! versie 8;
Praktijkdag 2005 WITTEVEENen de DGA
Pensioenfonds Detailhandel Pensioen zo persoonlijk mogelijk maken
Stelsel sociale zekerheid
Impact van de pensioenveranderingen op het HR-beleid
FISCAAL OVERGANGSRECHT
Alles over uw pensioen 29 december 2017 Alles over jouw pensioen
Transcript van de presentatie:

Het indirect discriminerende karakter van de franchise Emilie Schols Vereniging voor Pensioenrecht Utrecht, mei 2004

Uitspraken CGB Uitspraak gaat niet over de hoogte van de AOW maar over de wijze waarop rekening wordt gehouden met de AOW Valt onder reikwijdte gelijkbehandelings-wetgeving (HvJ EG , zaak C 7/93, Beune) Onderscheid wordt in aanmerking genomen vanaf 17 mei 1990, verzoek m.b.t. periode ervoor niet ontvankelijk Uitvoerder en werkgever kan worden aangesproken (HvJ EG , zaak C 379/99, Menauer)

Vervolg uitspraak CGB (1) Hoge franchise (2*) heeft tot gevolg dat tweeverdieners, in tegenstelling tot alleenverdieners, nooit streefpensioen kunnen bereiken Dit tweeverdienersgat levert een onderscheid op tussen alleen- en tweeverdieners Dit is geen direct onderscheid ogv geslacht

Vervolg uitspraak CGB (2) Kan indirect zijn als het significant meer personen van één geslacht treft Beoordeling adhv cijfers fonds, onderneming of CBS Vrouwen zijn vaker onderdeel van tweeverdienersrelatie en daar ook vaak de minst verdienende partner

Wanneer (vermoeden van) indirecte discriminatie? Wanneer verschillende regels worden toegepast op vergelijkbare situaties of wanneer dezelfde regels worden toegepast op verschillende situaties Vgl.HvJ EG zaak C-279/93 r.o. 30 (Schumacker) en zaak C- 342/93 r.o. 16 (Gillespie) Diverse oordelen CGB (1999/10)

Indirecte discriminatie: relatief tellen

Relatieve telling HvJ EG, , zaak 96/80 (Jenkins) HvJ EG, , zaak 170/84 (Bilka) HvJ EG, , zaak C-33/89 (Kowalska)

Relatieve telling Er zijn evenveel mannelijke als vrouwelijke tweeverdieners (VB, Opf, v.d. Griend) ✘ Er zitten procentueel significant meer tweeverdieners in het totale werknemersbestand vrouwen dan in het totale werknemersbestand mannen ✔

Objectieve rechtvaardiging? Is er een legitiem doel? CGB: Ja, het afstemmen van de tweede op de eerste pijler is een legitiem doel waaraan iedere discriminatie vreemd is

VB en Opf in persbericht Doel van franchise is niet om aan te sluiten bij de AOW-uitkering op leeftijd 65 Wat is het doel dan wel? En is dat doel gerechtvaardigd?

Site Duidelijk Pensioen (VB) Het werknemerspensioen is gebaseerd op het salaris van de werknemer. Uitgangspunt is veelal dat het AOW- pensioen en het bedrijfspensioen samen zeventig procent van het laatst verdiende loon moeten opleveren. Als u tussen het 25e en het 65e jaar pensioen hebt opgebouwd, is er dus een opbouwperiode van 40 jaar. Om tot die zeventig procent te komen, wordt elk jaar 1,75 procent van het pensioen opgebouwd (40 x 1,75 = 70). Dit gebeurt overigens niet over uw volledige salaris. U ontvangt later immers ook AOW. Pensioenfondsen houden dan ook rekening met een drempelbedrag, de franchise geheten, waarover geen pensioen wordt opgebouwd.

ABP: Franchise Het deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. De 65-plussers krijgen hiervoor in de plaats AOW van de Sociale Verzekeringsbank. Over de franchise betaalt de werknemer dan ook geen pensioenpremie.

Objectieve rechtvaardiging Is het middel passend? Nee: doordat de AOW voor iedereen verschillend is, is het middel (één uniforme franchise) per definitie ongeschikt Leefsituatie kan steeds wijzigen

Objectieve rechtvaardiging Is het middel noodzakelijk? M.a.w. Is er een andere, minder benadelende, manier om te zorgen voor afstemming tussen pijler 1 en pijler 2? Ja: elke lagere franchise is minder nadelig Lager opbouwpercentage zonder drempel kan ook! (vgl horeca, shell)

En ter overweging… Wordt door franchise verwezen naar (fictieve) gezinssituatie? Is hoge franchise niet terug te voeren op (oude) gewoonten en gebruiken? Is verwachtingspatroon niet ‘gendered’ omdat het met name gebaseerd is op het leef- en werkpatroon van mannen? Is derhalve geen sprake van stereotypering?

En hoe verder….. Met toename aantal werkende vrouwen verdwijnt indirect discriminerende karakter voor tweeverdienende vrouwen Maar blijft voor laagverdieners zoals: –Jongeren –Allochtonen –Chronisch zieken en gehandicapten –Vrouwen

Oplossing? Afscheid van nietmachine en plakband Fundamenteel nadenken over inrichting tweede pijler Slechten van drempels: Weg met de franchise

Afschaffing franchise Is niet per definitie kostenverhogend Zie spoorboekje van de Meetwijzer Wel herverdeling pensioenmiddelen Dat is niet nivellerend maar wel afschaffing van extreme denivellering Maakt eind aan ‘rare’ deeltijdconstructie Maakt pensioenregelingen minder onbegrijpelijk