Welkom op de degustatos van Portugese wijnos

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klimaat in Europa Het klimaat in Europa vandaag. West-Europa
Advertisements

METRIEKE STELSEL Museum Ouder-Amstel.
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 29 januari 2010
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Portugese wijnen A melhor homenagem que podemos prestar a esse notável produto da terra e do homem é apreciá-lo em paz e sossego (de mooiste eer die we.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Introductie lesprogramma(1)
Sigarenclub Dirk Martens
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Italië Door Sien en Ester.
Portugal Door Lissa en Yoni.
Spanje Door Tine en Eline.
Italië Door Kaat.
PORTUGAL SVH Wijncertificaat. 2 Portugese wijngebieden § 11.1 uWijnregio’s l Noordelijke helft m Minho m Trás-os-Montes m Beiras l Zuidelijke helft m.
De zomer van 2003 Teken van klimaatverandering? Prof. Dr. G.J. Komen KNMI.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Wijnkennis.
Een reis door de geschiedenis van Cuijk en de kerkdorpen:
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Ik zeg A Ik zeg B Ik zeg ja Ik zeg nee Ik zeg hoog Ik zeg laag Ik zeg gister Ik vandaag Ik zeg wit Ik zeg zwart Ik zeg zacht Ik zeg hard Ik zeg wel Ik.
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Scheepvaart in de Gouden Eeuw
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Wijn Het proces.
Portugese dranken.
HET MEEST PORTUGESE DORP VAN PORTUGAL
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
Een kennismaking met Portugese wijnen
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Welkom op de degustatos van Portugese wijnos Portugese wijnen Welkom op de degustatos van Portugese wijnos                      

Een beetje geschiedenis Asterix & Obelix in Lusitania Leve de Romeinen! Moorse bezetting : Abdij van Mourçao 1353 : verdrag inzake visvangst tussen Portugal en Engeland 1365 : burgemeester van Dartmouth met een drankprobleem 17e eeuw : exporteerden 1.200.000 kisten per jaar 1687 : oorlog Frankrijk – Engeland (blokkade van de havens) 1703 : verdrag van Methuen – Spaanse secessie-oorlog 1756 ; Markies van Pombal : « DOC » Douro : A + B gebieden 1890 : luizen 1986 : EG

Geflest… Denominaçao de origem contralada (AOC) Indicaçao de proveniência regulamentada (VDQS) Vinho regional Vinho de Mesa

En dit is maar 1 gebied… Alentejo : Borba Evora Granja/Amareleja Moura Redondo Reguengos Vidigueira Portalegre

Terminologie Italië – Frankrijk : + 50 mio hl - 60hl/ha Portugal ca 400.000 ha – 25-70hl/ha – nr 7 Adega cooperativas Negocio’s Quinta’s Colheita : oogst Reserva Garrafeira Branco en tinto maar niet groen (verde - jong)

Het moderne Portugal Fernando Nicolau de Almeida : Barca Velha (1950) Wereldbankproject (1970): Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesca, Tinta Barroca en Tinta Cao Ondergrond van graniet en leisteen in N tot klei en zand in Z. Impact klimatologische omstandigheden

Vergeet cabernet sauvignon, etc! Touriga nacional (Douro – Dao) : de topdruif van de portwijnen. Typische bessenaroma’s (rood en zwart fruit) voegt compexiteit toe en veroudert bijzonder goed. Tinta roriz (N) – Aragonez (Z) = tempranillo : origineel aangeplant op de Quinta Roriz en vermoedelijk via Ribera de Douro naar Rioja. Touriga fransesca : het werkpaard, gemakkelijke vroegrijpe druif maar eerder robuust karakter. Tinta barroca : hoge alocoholgraad maar minder tannines. Tinto Cao ; kleur en kracht maar zeldzaam Baga (Barraida) hard en taninnerijk maar veel potentieel Periquita-Jaen-Alicante Bouchet-Castelao Frances-Ramisco-Trincadeira preta-etc

De « groene wijn » Groene druiven maar rode of witte wijn 20% van de totale Portugese oogst Azal – loureiro – trajadura – arinto Alvarinho (Monçao) Pergola’s – ramada – barra - 1984 99% terraswijntje met lage alcoholgraad 1% kwaliteit, in uw glas

Douro 12 factoren : AB/CD/E/F – niet goed genoeg voor Port? Hier moet men de wijn met blote hand uit de stenen wringen (Miguel Tora) Hete zomers – koude winters Rijk aan potassium, geen kalk of magnesium – aanwezigheid aluminium

Dao Vallei met dennen en granietbodem Minimum 20% Encruzado (wit) – TN (rood) Wit : min 6 maanden op vat Rood : min 18 maanden op vat – 2 fles De Portugese smaak! – 70% coöperatieven met een ouderwetse uitrusting

Beira - Bairrada Barro = klei (met leisteen) Baga (rijp?) Maria Gomes Min 50% Baga : massa’s phenolen, harde tannines, doorgaans +5 jaar nodig. 18 maanden (tank of vat) + proefpannels

Estremadura Oeste!! (west) – rondom Lissabon Van de berg tot op het strand Locale consumptie en goedkope export (UK) Colares – Bucelas – Setubal Van coöperatieve tot privé-initiatief

Alentejo Onder de Taag De luie revolutionairen (Limburgers…) 500 mm regen/jaar Cabernet is back De toekomst? of plooit men zich naar de wensen van de consument?