Welkom op de degustatos van Portugese wijnos Portugese wijnen Welkom op de degustatos van Portugese wijnos
Een beetje geschiedenis Asterix & Obelix in Lusitania Leve de Romeinen! Moorse bezetting : Abdij van Mourçao 1353 : verdrag inzake visvangst tussen Portugal en Engeland 1365 : burgemeester van Dartmouth met een drankprobleem 17e eeuw : exporteerden 1.200.000 kisten per jaar 1687 : oorlog Frankrijk – Engeland (blokkade van de havens) 1703 : verdrag van Methuen – Spaanse secessie-oorlog 1756 ; Markies van Pombal : « DOC » Douro : A + B gebieden 1890 : luizen 1986 : EG
Geflest… Denominaçao de origem contralada (AOC) Indicaçao de proveniência regulamentada (VDQS) Vinho regional Vinho de Mesa
En dit is maar 1 gebied… Alentejo : Borba Evora Granja/Amareleja Moura Redondo Reguengos Vidigueira Portalegre
Terminologie Italië – Frankrijk : + 50 mio hl - 60hl/ha Portugal ca 400.000 ha – 25-70hl/ha – nr 7 Adega cooperativas Negocio’s Quinta’s Colheita : oogst Reserva Garrafeira Branco en tinto maar niet groen (verde - jong)
Het moderne Portugal Fernando Nicolau de Almeida : Barca Velha (1950) Wereldbankproject (1970): Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesca, Tinta Barroca en Tinta Cao Ondergrond van graniet en leisteen in N tot klei en zand in Z. Impact klimatologische omstandigheden
Vergeet cabernet sauvignon, etc! Touriga nacional (Douro – Dao) : de topdruif van de portwijnen. Typische bessenaroma’s (rood en zwart fruit) voegt compexiteit toe en veroudert bijzonder goed. Tinta roriz (N) – Aragonez (Z) = tempranillo : origineel aangeplant op de Quinta Roriz en vermoedelijk via Ribera de Douro naar Rioja. Touriga fransesca : het werkpaard, gemakkelijke vroegrijpe druif maar eerder robuust karakter. Tinta barroca : hoge alocoholgraad maar minder tannines. Tinto Cao ; kleur en kracht maar zeldzaam Baga (Barraida) hard en taninnerijk maar veel potentieel Periquita-Jaen-Alicante Bouchet-Castelao Frances-Ramisco-Trincadeira preta-etc
De « groene wijn » Groene druiven maar rode of witte wijn 20% van de totale Portugese oogst Azal – loureiro – trajadura – arinto Alvarinho (Monçao) Pergola’s – ramada – barra - 1984 99% terraswijntje met lage alcoholgraad 1% kwaliteit, in uw glas
Douro 12 factoren : AB/CD/E/F – niet goed genoeg voor Port? Hier moet men de wijn met blote hand uit de stenen wringen (Miguel Tora) Hete zomers – koude winters Rijk aan potassium, geen kalk of magnesium – aanwezigheid aluminium
Dao Vallei met dennen en granietbodem Minimum 20% Encruzado (wit) – TN (rood) Wit : min 6 maanden op vat Rood : min 18 maanden op vat – 2 fles De Portugese smaak! – 70% coöperatieven met een ouderwetse uitrusting
Beira - Bairrada Barro = klei (met leisteen) Baga (rijp?) Maria Gomes Min 50% Baga : massa’s phenolen, harde tannines, doorgaans +5 jaar nodig. 18 maanden (tank of vat) + proefpannels
Estremadura Oeste!! (west) – rondom Lissabon Van de berg tot op het strand Locale consumptie en goedkope export (UK) Colares – Bucelas – Setubal Van coöperatieve tot privé-initiatief
Alentejo Onder de Taag De luie revolutionairen (Limburgers…) 500 mm regen/jaar Cabernet is back De toekomst? of plooit men zich naar de wensen van de consument?