Werken aan samen samenspel hulpverleners en naasten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop KA 2 Kansrijke partnerschappen in de Volwasseneneducatie
Advertisements

Op koers met het Zelfmanagementkompas
Hoe kunnen we elkaar versterken?
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Toolbox Duurzame inzetbaarheid
Samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten verbeteren
Samenwerking casemanager dementie en casemanager palliatieve zorg
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2012
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Interne Communicatie Masterclass NFK 24 november 2012 Marjan Engelen.
Aan de slag met de Flipped Classroom. Werken in groepen Vorm Groepen van 5/6 personen 4 vragen 25 minuten Resultaat: Inzicht krijgen in wat jullie belangrijk.
Lennard van der Poel en Mike van Holsteijn, Bloei NL
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Langs Pieken en Dalen. Ervaringen met onderzoek in school Ditte Lockhorst (IVLOS en Oberon)
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Projectcoördinator Kennisnetwerk CVA Nederland
Hilde Bellaard van Krachtig Werk
Ziekteverzuim Niveau 4 Kerntaak 1 PM Blz. 115.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Begeleidingsplannen GGZ
Optimale Parkinsonzorg
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Doel contactpersoon Palliatieve zorg
Lennard van der Poel en Mike van Holsteijn, Bloei NL
Zorgbelang Zuid-Holland Veiligheid door de patiënt bekeken 25 april 2012 Erik Visser, Regiomanager Zorgbelang Zuid Holland.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Workshop Natuurlijk, een netwerkcoach
Aan de slag met de BETERapp
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Agenda Opening/welkom Informatie over project ‘Dementietafel: delen en verbeteren’ Voorstellen verschillende organisaties – wie doet mee? – werkgroep.
Thema 3 communicatie Gesprekken voeren..
Afstemmen rekenonderwijs van v(mb)o naar mbo: hoe, wat, waarom? Harm van Son – 6 december 2011.
MANTELZORGCOACH.
Presenteren en communiceren
Verpleegkundige aspecten bij Blow Out
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots
Kom in actie tegen eenzaamheid!
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?
Herstelondersteunende zorg en presentie
Week 6 Docent: COMMUNICATIE. Huiswerk Opdracht 3 Hoe is het gegaan? Wat viel je op? Vragen over de theorie.
Onderzoek doen Een complexe (maar uitdagende) klus!
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
1+1=3 Workshop op zaterdag 11 oktober 2014 Door Richard Makkinga en Sanne Schenkkan.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Eigen regie bij dementie; ontwikkeling van een wensen/ waardenhulp Door Paul-Jeroen Verkade Regiomanager/casemanager Geriant.
Persoonsgerichte zorg
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
MARKANT centrum voor mantelzorg
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen
De Mantel-Zorgacademie
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Netwerk Mantelzorg
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Social media voor statenleden/politici
Zorgleefplan.
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

Werken aan samen samenspel hulpverleners en naasten Kennisnetwerk CVA Nederland Susan Feith / Vilans 24 mei 2011 Voorstellen: Susan: adviseur bij Vilans, het landelijk kenniscentrum voor langdurende zorg. Ondersteunen beroepskrachten in de zorg bij het verbeteren van de zorg. Ontwikkelen nieuwe methoden/materiaal, adviseren evt. op maat en helpen bij de invoering. Mijn eigen aandachtsgebieden gaan uit naar: mantelzorg en vooral de samenwerking met zorgprofessionals en de positie van mantelzorg binnen ketenzorg en vrijwilligers en vooral de samenwerking met zorgprofessionals. Vilans doet samen met Movisie het Expertisecentrum Mantelzorg, landelijke kenniscentrum op het gebied van mantelzorg, verzamelen, ontwikkelen, agenderen etc.

Programma Kennismaking Introductie op het SOFA-model Aan de slag met het SOFA-model Methoden om samenspel in kaart te brengen en te bespreken Wat neem jij mee?

Kennismaking Wie ben je en wat zijn je ervaringen met het samenspel tussen beroepskracht en mantelzorger in de CVA-context?

Communicatie Het sofa-model is een afkorting voor de vier aspecten van samenspel tussen beroepskracht en mantelzorger. Als symbool is gekozen voor de bank van Dali, waarbij de mondvorm staat voor communicatie als basis voor dit samenspel.

Betrokkene > Faciliteren waarborg privacy respecteer gewoontes maak prettig leven mogelijk Persoonlijke relatie: om deze persoonlijke relatie mogelijk te maken hebben ze: Voldoende privacy nodig (jij bent te gast, ook intramuraal ) Mogelijk maken van tijd en energie voor leuke dingen (schuif met zorg in overleg)

Expert > Afstemmen Ga uit van de kennis van de mantelzorger Houd regelmatig contact met mantelzorger Informeer bij mantelzorger naar wensen en feiten Vraag naar grenzen Manage verwachtingen Neem klachten serieus Expert: Mantelzorger heeft veel kennis van de voorkeuren en wensen van de cliënt, als de cliënt dit niet zelf kan aangeven.

Zorgverlener > Samenwerken Geef informatie over zorg, ziekte, organisatie Betrek mantelzorgers bij zorg-/behandelplan Maak afspraken over wie wat wanneer doet Zorg voor vast en goed bereikbaar aanspreekpunt Leer mantelzorgers zorgvaardigheden aan Partner: Mantelzorger heeft informatie nodig om goed te functioneren als zorgverlener Betrekken bij de zorg, je doet het samen. Ik durf zelfs te beweren beroepskrachten zijn ondersteunend ipv leidend. Ieder heeft zijn eigen vaardigheden en kennis maar vergeet niet dat jij maar 20% van de zorg doet en de mantelzorger 80%.

Hulpvrager > Ondersteunen Signaleer overbelasting bij mantelzorger Geef tips om ook aan zichzelf te denken en zorg in te passen in leven Verwijs naar ondersteuning Maak afspraken om zorg over te nemen Hulpvrager: Wees allert en vraag geregeld door. Zonder de cliënt zal de mantelzorger eerder vertellen hoe het werkelijk met hem/haar gaat dan als de cliënt aanwezig is. Geef sociaal emotionele steun. Weet waar je naar kan verwijzen, sociale kaart. Maak voordat het nodig is afspraken met een mantelzorger wat of hoe de zorg moet worden overgenomen indien daar ooit sprake van gaat zijn. Het geeft mantelzorgers een gerust gevoel om te weten dat dat al geregeld is, zelfs als het nu nog niet aan de orde is. Mantelzorgondersteuning: verwijs en geef informatie over mogelijkheden en liefst nog laat een steunpunt mantelzorg of andere organisatie die ondersteunt de mantelzorger zelf actief benaderen (wel vragen aan mantelzorger natuurlijk).

Model /hulpmiddel S amenwerken (mede-zorgverlener) O ndersteunen (hulpvrager) F aciliteren (persoonlijk betrokkene) A fstemmen (ervaringsdeskundige)

Hulpmiddelen voor samenspel: Impulspakket samenspel

Hulpmiddelen voor samenspel: Samenspelscan Doel: achterhalen op welk(e) onderwerp(en) het samenspel tussen beroepskrachten en mantelzorgers verbetering behoeft Gaat uit van SOFA-model Verzamelt info van: zorgmedewerkers, managers, cliënten en mantelzorgers Invullen kost 10 minuten Analyse instrument Zit in Impulspakket samenspel, slechts 8 euro.

Hulpmiddelen voor samenspel: Mantelzorgspel

Dank voor jullie aandacht En nu is het aan jullie… Meer informatie: www.expertisecentrummantelzorg.nl Dank voor jullie aandacht