Ze introduceren de hoge en lage contratenor. Deze zorgen voor een tweede en derde stem naast de bestaande gregoriaanse tenorstem, de cantus firmus.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MARANATHA… Kom Heer Jezus, Kom!
Advertisements

Wiruju “mijn geloofsbelijdenis” een liturgisch gezang uit
Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL S S SABBAT 16 NOVEMBER Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Hoofdstuk 3: Steden en Kathedralen deel 2
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Kun je zo maar alles zingen? Studiedag Kind Koor Kerk ‘Lang zullen we leven in de gloria’ zaterdag 28 mei 2011, Nootdorp.
Hoofdstuk 3: Steden en Kathedralen,
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Jezus houdt van alle dove kinderen
HEERLIJK KLONK HET LIED DER ENG'LEN (Tekst & muziek: Onbekend)
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
Zingen Vers 1 God in den hoog' alleen zij eer
Zingen De Almachtige, Schepper des hemels En der aarde
Zingen Vers 1 Dit is de dag, die God ons schenkt,
Welkom in deze kerkdienst
Votum en Zegengroet Zingen: Psalm 18: 1 Gebed
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
ONZE HERDER GAAT VOOROP IN 2008
Tellen onze goede werken mee?
Welkom in deze kerkdienst
Godsdienst
De beroemdste persoon die er is …. Turning point in de geschiedenis God werd mens en kwam onder ons wonen. De realtie tussen God en mensen was stukgegaan,
Godsdienst.
Er zijn 3 mensen nodig voor deze act
Hoofdstuk 1 p 12 t/m begin van de Middeleeuwen
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Volbracht: Het offer Johannes 1:29 “Daar is het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt.” Weet je het nog van een paar weken geleden? We begonnen.
Ze huilde en zijn voeten werden nat door haar tranen.
Sculptuur Handschriften Muziek. Stijlkenmerken: Figuren hiërarchisch qua grootte: Christus is het belangrijkst, dus het grootst. Vol, geen lege ruimte.
Overgang van middeleeuwen naar renaissance
Ontwikkeling van de muziek in de middeleeuwen & Esthetica
Het hart van verbondenheid
De Notre-Dame in Parijs Cultuur van de kerk
In deze dienst zal Ds. Tigelaar voorgaan. Na de zegen zingen we Lb. 138 Schriftlezing: Matt. 1 : 18 – 25 Tekst: Matt. 1 : 23b.
Viering in de Lucaskerk Zondag 24 augustus 2014 Ds. Wim Bisschop.
Voordia: Presentatie bij de belijdeniskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij de 12 artikelen: alleen.
Adrianuslezing 2014 'Lijden en geloof' DEEL 1
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
Het hart van een mens is als een spons
Welkom in deze kerkdienst
Viering in de Lucaskerk Zondag 24 augustus 2014 Ds. Wim Bisschop.
Veertigdagentijd   2  3  4   5  6 .
Ben jij wel eens verwonderd?
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
Tijd van pruiken en revoluties,
Welkom in deze kerkdienst
PalmZondag Goedemorgen gemeente, welkom in deze eredienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd We lezen: Johannes 1: 1 - 5, 14, 17, 18; Romeinen 1: 1 - 5; Hebreeën1: De preek gaat over: Zondag.
We lezen: Handelingen 2 : De preek gaat over: H.C. Zondag 20 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 84: 1,
Geloof is je inlogcode Op zoek naar God?.
Heb je een offer. Jezus heeft het offer op het kruis gebracht
Les 3 : Ontwikkeling van de muziek gedurende de Middeleeuwen
Gebed en belijdenis.
Nieuwsberichten 2015 wat is dit voor een wereld? puinhoop? barensnood.
JEZUS ZONDER HANDEN.
Het gregoriaans en het monastieke leven. Het monastieke leven Mannen / vrouwen die in een gemeenschap hun leven wijden aan God in gebed en werk Geloften:-
Johannes 3:16 Gods liefde voor wie anders verloren gaat Ga, getuig over Jezus Christus Motivatie - de liefde van God - de eer van Jezus Christus de Heer.
Gotiek in de dertiende en veertiende eeuw
Gotiek in de dertiende en veertiende eeuw
Herfsttij der Middeleeuwen, laat-gotiek
Gotiek in de dertiende en veertiende eeuw
Welkom in deze kerkdienst
Met de dood voor ogen… …gaat de hemel open!
Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefleeft. Wij loven U, wij prijzen en aanbidden U, wij verheerlijken U en zeggen U dank.
OUDERENMIDDAG 19 maart in Vrouwenpolder
Transcript van de presentatie:

Ze introduceren de hoge en lage contratenor. Deze zorgen voor een tweede en derde stem naast de bestaande gregoriaanse tenorstem, de cantus firmus.

Eerst was er dus het Gregoriaans 3x97khttp:// 3x97k

Vaak zingen de contratenoren in de volkstaal en de cantus firmus in het Latijn. Ook troubadours doen dat vaak

Een voorbeeld: Vidurent omnes (1198) van Perotin

Liedtekst: Viderunt omnes fines salutare Dei nostri Eerste gedeelte lang uitgerekt. Daaromheen variëren de contratenoren 3V2eQhttp:// 3V2eQ

In de loop van de tijd wordt de polyfonie steeds ingewikkelder La messe de Nostre Dame (1363) In deze aan Maria opgedragen mis spelen 4 stemmen een gelijkwaardige rol. 3LXgohttp:// 3LXgo Componist Guillaume de Machaut

De katholieke eredienst heeft nog altijd veel gezang. Wat er wordt gezongen hangt af van het moment in het kerkelijk jaar. Het Agnus Dei vormt de afsluiting van de gezongen mis met de tekst: “Lam Gods dat de zonden der wereld wegneemt, ontferm U over ons en geef ons vrede”

Jezus werd door Johannes de Doper het Lam Gods genoemd. Offer aan god

Het Trecento In Italië (al veel verder in de Renaissance) wordt de polyfonie vooral ingezet voor niet kerkelijke muziek. Trecento is 14e eeuw.

Francesco Landini ( ) Alleen maar niet-kerkelijke muziek. Madrigalen (gezongen, niet-kerkelijke teksten) Ballate (ballade, verhalend lied zoals een volksliedje) Ecco la primavera GfQUhttp:// GfQU

Samenvatting hoofdstuk 3 van statisch agrarisch naar dynamisch stedelijk met handel kathedralen gaan ook het prestige van de stad bepalen bedelorden abt Suger komt met het idee “god is licht” –begin gotiek bevolking wil een minder abstracte verkondiging van het geloof –meerstemmige missen en toneelscènes nieuwe geloofsopvattingen door Franciscus van Assisi en Thomas van Aquino (behandelde het geloof en de omgang met god op een logische (moderne?!) manier) –Christus meer menselijk –Verschuiving van de angst voor het Laatste Oordeel naar leven en dood van de Christus en de navolging daarvan door de mens streven naar natuurgetrouwe afbeelding –Giotto