Op reis van MOND tot KONT

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Enzymregeling En Practica
Thema: mensen Je eten op reis.
Voeding en vertering 6A.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Vertering koolhydraten
Thema 2. Voeding en vertering
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
De spijsvertering Chaline, Demi, Jismerai 15m1.
Hoorcollege Voeding en Vertering
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Hormoonklieren = endocriene klieren
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
koolstofdioxide + water glucose + zuurstofgas
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Biologie voor jou; Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Koolhydraten H11§3.
Transcript van de presentatie:

Op reis van MOND tot KONT De Spijsvertering Op reis van MOND tot KONT

Mondholte Slokdarm Lever Galblaas Maag Alvleesklier Dunne Darm 12-vingerige darm Dikke Darm Dikke Darm Dunne Darm Blinde Darm

Speekselklieren Maagsapklieren Lever Alvleesklier Darmsapklieren In de mondholte Produceren Speeksel voor de vertering van Zetmeel Maagsapklieren In de maagwand Produceren Maagsap voor de vertering van eiwit Lever Produceren Gal, dit wordt tijdelijk opgeslagen in de Galblaas Gal emulgeert vetten Alvleesklier Productie van Alvleessap Alvleessap verteerd eiwitten, koolhydraten en vetten Darmsapklieren In de darmwand Produceren Darmsap voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

Waar verteer je wat? Koolhydraten worden verteerd in de mondholte, de 12-vingerige darm en de dunne darm. Eiwitten worden verteerd in de maag, de 12-vingerige darm en de dunne darm. Vetten worden verteerd in de 12-vingerige darm.

Enzymen verteren Speeksel (pH ± 7): bevat water, slijm en amylase. Amylase breekt zetmeel af tot maltose. Dit gebeurt in de mondholte, slokdarm en een korte tijd in de maag. Maagsap (pH = ± 2): bevat zoutzuur en pepsinogeen (een inactief enzym) . Pepsinogeen wordt in de maag geactiveerd tot pepsine, onder invloed van het zoutzuur en pepsine. Pepsine stimuleert zijn eigen vorming. Dit noemen we positieve terugkoppeling. . Pepsine verteert eiwitten tot polypeptiden.

Enzymen verteren Gal: bevat galkleurstoffen en galzure zouten (géén enzymen) Alvleessap: bevat NaHC03, trypsinogeen, amylase en lipase NaHC03 (natriumwaterstofcarbonaat) neutraliseert maagzuur hierdoor wordt de pH ± 8 zodat de maag portier open gaat. Trypsinogeen wordt in de twaalfvingerige darm omgezet in trypsine. Trypsine breekt polypeptiden af tot tri- en dipeptiden. Lipase breekt vetten af tot glycerol en vetzuren. Deze vetzuren verlagen de pH. Amylase breekt zetmeel af tot maltose (de amylase in het speeksel wordt onwerkzaam gemaakt door HCI in de maag). Darmsap: bevat peptidasen, maltase, sacharase en lactase. Zuur-Base reactie: H+ (van HCl) en HCO3- (van NaHCO3) vormt H2CO3, dit molecuul is instabiel en valt uiteen in H2O en CO2. Doordat het gas CO2 makkelijk verdwijnt uit dit evenwicht….burp, licht het evenwicht rechts en wordt het merendeel van het HCl geneutraliseerd.

Enzymen verteren & Regeling Peptidasen breken korte peptidenketens af tot aminozuren. · Maltase breekt maltose af tot 2 glucose. · Sacharase breekt sacharose af tot glucose en fructose. · Lactase breekt lactose af tot glucose en galactose. Regeling afgifte spijsverteringssappen: Zenuwstelsel: er gaan een remmende en stimulerende zenuw naar de onderdelen van het verteringsstelsel 2. Hormoonstelsel: Gastrine (uit de maagwand) stimuleert de maagsapproductie. Secretine (uit de twaalfvingerige darm) stimuleert de productie van gal en van NaHC03 in het alvleessap. Cholecystokinine (uit de twaalfvingerige darm) stimuleert de afgifte van de gal en de productie van enzymen in het alvleessap.

Enzym animaties http://www.bioplek.org/animaties/enzymen/enzym.swf http://www.northland.cc.mn.us/biology/biology1111/animations/enzyme.html Deze laatste animatie is in het engels vooral de eerste, enzyme basics, is belangrijk voor jullie.

We vullen 4 reageerbuisjes: Buis 1: Eiwitten, water en speeksel Buis 2: Eiwitten, water en maagsap Buis 3: Eiwitten, water en gal Buis 4: Eiwitten, water en alvleessap In welke buizen worden Eiwitten verteerd?

Tabel met resultaten practicum: Buis Inhoud Verteringssap Indicator Kleur na 15 minuten 1 5 ml zetmeel-oplossing Geen (wel 5 ml water) 1 druppel jodiumoplossing Donkerblauw 2 5 ml verdund speeksel Lichtblauw 3 5 ml maagsap 4 5 ml alvleessap Lichtbruin In welke buizen is zetmeel verteerd?

Practicum Vetvertering Proef 1 Proef 2 Proef 3 Proef 4 Inhoud Bekerglas 10 gram vet Water Vetverterend enzym Gal - Temperatuur 4 graden Celcius 37 graden Celcius Resultaat na 2 uur 1 gram vet verteerd 9 gram vet verteerd 0 gram vet verteerd 4 gram vet verteerd Welke drie conclusies kun je trekken na het bekijken van de resultaten?

Welk verteringsenzym heeft hier zijn werk gedaan?

Hoeveel gram water zit er in Brinta? In 100 gram Brinta zit: 11 gram eiwitten 65 gram koolhydraten 2,1 gram vetten 10,5 gram voedingsvezels 0,2 gram natrium ------------- 88,8 gram 100 – 88,8 = 11,2 gram water

Tanden en Kiezen Planteneters Vleeseters Alleseters Herbivoor Carnivoor Omnivoor Naam Kiezen: Plooikiezen Knipkiezen Knobbelkiezen Lengte Darmen: Lang Kort Gemiddeld

5 . 1 . 2 2 . 1 . 5 5 . 1 . 2 2 . 1 . 5 Tandformule Snijtanden Hoektanden 5 . 1 . 2 2 . 1 . 5 Links Rechts 5 . 1 . 2 2 . 1 . 5 Kiezen

! The End !

Opgaven?!? Thema 4; Opdr. 4 vraag 9-11, Opdr. 5, 12 Opdr. 13 vraag 13-18, opdr. 14 t/m 17 Verder: Examenbundel; onderdeel Celstofwisseling en Planten (Thema 1) en Voeding en Vertering (Thema 4)