Module 4: Verantwoordingsvereisten en administratieve aspecten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Advertisements

Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Workshop: opstellen vervolgaanvraag
Risico’s en gevaren van techniek
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
ESF 12 mei 2009 Cora Ent P&O Functionaris bij Smilde Bakery
Workshop AO binnen de bestaande structuur
ESF projectadministratie
Inkopen en aanbesteden
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
Jasper Dekker consultant Agentschap SZW
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Productpricing Steef Visser RA en Aart in ’t Veld.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen 1 ESF informatiebijeenkomst 24 november 2010 Arie Visser Projectleider ESF.
Inkoopprocedures UT Diensten en Leveringen
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
ESF Projectadministratie
OPROEP WERKERVARING 2009 ARTIKEL 60 INFOSESSIE 2 SEPTEMBER 2008 FINANCIEEL PROJECTBEHEER.
Oproep Werkervaring 2009 artikel 60 Verwelkoming & inhoudelijke duiding oproep.
Jamal Chrifi Teamleider ESF-EQUAL Module 3: Toelichting aanvraag en selectieproces.
2 september 2008Het Europees Sociaal Fonds investeert in jouw toekomst1 / 14.
Welkom Voorlichtingsbijeenkomst ESF-EQUAL Tweede tranche Pieter Stroink.
Informatie voor nieuwe aanvragers. Agenda Actie A Actie J Handleiding Projectadministratie (HPA) E-formulier.
Europees Sociaal Fonds Actie D:
Regionale samenwerking rondom jongeren Ton EimersMichiel van der Grinten.
ESF voorlichtingsbijeenkomst
Plan van aanpak asbestbrand
Waterschappen en ESF Bart Kuipers | Donderdag 26 november 2009.
ESF-3 Afdeling Subsidies
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Het aanvraagformulier Medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Het document downloaden van de website van het Programma.
Gebruik maken van de artiestenregeling.
ESF Regiobijeenkomst september Programma 10:00Opening en inleiding 10:15Projectadministratie deel 1 11:15Pauze 11:30Projectadministratie.
Informatiebijeenkomst subsidie cultuur 2013 – 2016 , 3e tender Raymond Tassenaar adviseur subsidieverlening 8 oktober 2014.
Programma EFMB bijeenkomst 17 december 2014
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd
Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) Vereisten ()
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2011/2012 Opdracht 3.
H3 Inzicht.
H11 Afronden. Opleveren Opdrachtgever vroegtijdig betrekken bij opleveren. Zo voorkom je verrassingen Opleveren van deelprojecten sluit ‘hoofdstukken’
Projectoproep bedrijventerrein- management 26 februari 2016 VAC Leuven.
Financieringsplan bouw en verbouw van een accommodatie.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Workshop AO/IC: “Tips en Trucs voor een succesvolle projectadministratie!” / 30.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
On(der)wijs archief Archiefpraktijk op de Haagse Hogeschool.
‘R&D Fonds GGD Amsterdam’ ‘Hoe werkt het en wat levert het op?’
Administratieve kanten nieuwe regeling Gerard Slotema AgentschapSZW.
ESF Regiobijeenkomst Verantwoording casemanagement april 2015.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
Ervaring regio met ESF actie J Karin van Meer. Beeld van de regio Noordoost Brabant.
>> Als het gaat om innovatie Agentschap NL Robert van Haaften Innovatieadviseur Masterclass High Growth Forum 10 juni 2013 Willem-Jeroen Stevens CEO Transparent.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII
20 november 2008  Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 drs. Neil van Engelen RA.
Klokkenluidersregeling Actan adviseurs & accountants
Aanbesteden ICT outhousing en outsourcing
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Een vergadering organiseren
Hervorming medefinanciering
Vergadering Personeelsdienst
Europaproof besteden van Europese subsidies Praktijkvoorbeeld
POP 3 Flevoland Niet-productieve investeringen water
Werkwijze bij samenstellen regeling
Rapportage van voortgang of status
Cursus Interne auditor
Transcript van de presentatie:

Module 4: Verantwoordingsvereisten en administratieve aspecten Aryan van Driel Agentschap SZW Module 4: Verantwoordingsvereisten en administratieve aspecten Het is moeilijk gemorst water oprapen Chinees Spreekwoord

Doelstelling Een toelichting geven met betrekking tot de verantwoordingsvereisten en administratieve aspecten voor de tweede tranche, teneinde onduidelijkheden, verrassingen en teleurstellingen te voorkomen

Wat vertel ik niet ? De kuur tegen alle kwalen is gevonden In uw geval is dit de oplossing

Wat vertel ik wel ? Ervaringen 1e tranche (do’s en don’ts) De vereisten De aanvraag actie 1; waar moet u op letten ?

Ervaringen 1e tranche don’ts Dat wisten we niet Dat doen we later Dat is niet belangrijk Dat regelen we wel Dat valt vies tegen Dat leidt tot teleurstellingen

Ervaringen 1e tranche do’s Wij maken gebruik van website en handleiding Bij twijfel vragen Goede opzet van het project / goede afspraken OP-partners Administratie wordt serieus genomen ESF is (veel) serieus werk, maar het is te doen De uitvoering verloopt volgens planning

De controle- en beheersstructuur Wie is waar verantwoordelijk voor ? Wie levert welke gegevens wanneer en hoe aan ? Wie verzorgt de centrale administratie ? Wie verzorgt de inhoudelijke rapportage ? Wie verzorgt de financiële rapportage ? ! Betrek uw accountant vroegtijdig bij de inrichting van de structuur en mocht capaciteit (zie vragen) niet voorhanden zijn huur dan in.

De accountant lastig of niet ? Accountantscontrole van de (financiële) deeladministraties en van de controle- en beheersstructuur (AO/IC) is verplicht Denk aan opdrachtbevestiging en managementletters ! Indien zich tussentijds omstandigheden voordoen waardoor de voortgang van het project substantieel wijzigt moet het Agentschap hierover schriftelijk ingelicht worden.

De duidelijke deelnemersadministratie Een aanwezigheidsregistratie is altijd verplicht Een urenregistratie is, wanneer er geen loondervingskosten worden opgevoerd, geen vereiste Als basis voor kostentoerekening kan het bijhouden van een urenregistratie wel zeer nuttig zijn ! Ontwikkel voor aanvang een standaard (inschrijf)- formulier waarop alle relevante gegevens ingevuld kunnen worden (en denk aan bewijsstukken en EU-logo)

De duidelijke urenadministratie Een urenregistratie is integraal of sluitend Zowel de deelnemers als de instructeur dienen voor de aanwezigheid te paraferen (functiescheiding) Het controlemoment dient kort te zijn (wekelijks); achteraf paraferen (na enige weken) is niet toegestaan ! Ontwikkel voor aanvang een standaard formulier waarop alle relevante gegevens ingevuld kunnen worden (en denk aan het bewaren van de originele vastleggingen).

Aanbesteding of niet ?

2. Bepaal de soort aanbesteding die moet worden gevolgd Inbesteding Binnen OP Uitbesteding 1 Privaatrechtelijk Publiekrechtelijk Publiekrechtelijk Aanvrager Uitvoerder Marktconformiteit 2 2 Soort aanbesteding Drempel in € (ex btw) voor 1A diensten Minimum vereisten Aan publicatie voor 1B diensten Europees (rijk) >154.014 in Europees publicatieblad >200.000 in Europees publicatieblad of op internetsite (gemeenten) >236.945 Landelijk openbaar 50.000 – 154.014 50.000 – 236.945 in landelijk dagblad of In landelijke vakpers of 50.000 - 200.000 in landelijke vakpers of Regionaal 10.000 - 50.000 in regionaal dagblad of TON-principes Gelieerdheid uitvoerder met aanvrager/aanbestedende dienst. Is daar sprake van, dan moet terug gevallen worden op werkelijke kosten (ZONDER WINSTOPSLAG). Bij voorkeur door 3 offertes 3 Werkelijke kosten 1. Bepaal het niveau waarop sprake is van één project + de publieke / private status 2. Bepaal de soort aanbesteding die moet worden gevolgd 3. Werkelijke kosten moet indien niet voldaan wordt aan voorwaarden (zie schema en toelichting)

De verantwoording van interne kosten Binnen het ontwikkelingspartnerschap kunnen uitsluitend de werkelijk gemaakte kosten worden opgevoerd Werkelijke kosten zijn de feitelijk gemaakte en verrichte uitgaven

Hoe om te gaan met inkomsten ? Inkomsten die worden gegenereerd met projectactiviteiten, anders dan de cofinanciering, moeten in mindering worden gebracht op de subsidiabele kosten Inkomsten die afkomstig zijn van deelnemers aan het project en bijdragen, niet zijnde financiering, moeten ook in mindering worden gebracht op de subsidiabele kosten ! Denk aan inkomsten die verband houden met het project, die buiten de projectperiode zijn verantwoord.

En tenslotte de financiering ? De ESF-Equal financiering bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten De cofinanciering met middelen van derden kan uitsluitend geschieden op basis van een schriftelijke overeenkomst De financiering dient weergegeven te worden volgens de werkelijke realisatie ! Leg vast of aanvullende subsidiemogelijkheden elders zijn aangevraagd of dat zij zijn toegewezen.

De aanvraag actie 1; waar moet u op letten ?