De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Menno Karres Lead Auditor
Advertisements

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Redelijke aanpassingen t.a.v. personen met een beperking
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ?
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Provinciale ronden mei 2008
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
Zelfregulering en de overheid
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Autocontrole en de gidsen
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
14-1 Copyright © 2005 Prentice-Hall Hoofdstuk 15 Een machtsbasis creëren Managementvaardigheden, 2/e editie door Phillip L. Hunsaker Copyright © 2005 Prentice-Hall.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; inhoud en stand van zaken. Remco Mol/Wiebe Bosma (SenterNovem/InfoMil) Helpdesk omgevingsvergunning.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
FAVV Gemeenschappelijke vergadering RC - Wetcom Brussel S. LAURYSSEN – R. REMY TEST-AANKOOP.
Smiley Stand van zaken. timing Campagne naar sector Advertentie in diverse vakbladen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingencampagne 2008 Aline DEWORME Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jacques Inghelram Cel Validatie Gidsen Autocontrole en de gidsen.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Promotie autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Pascal Houbaert.
1 Bedrijven zouden geen gegevensbanken mogen aanleggen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Wat willen we vandaag doen?
GECOMBINEERD ONDERWIJS
Voorstelling Juridische Dienst
Digitaal mei 2014.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Ervaringen bij opmaak stappenplan en organisatiebeheersing Netwerking organisatiebeheersing.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
CAF in het woonzorgcentrum De Groene Linde
Visum en overheidsopdrachten
6 stappen in Risico management
Beheer Elkey externen Jeroen François Security Manager.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
De Bouwplaats-ID, een goed idee?
Aanpassingen PLDA 1/5/2016. Entrepots AV terugbetaling BOD Summiere aangifte voor tijdelijke opslag Overzicht.
WAT WORDT ER OP KORTE TERMIJN VAN JULLIE VERWACHT EN WAT MOGEN JULLIE VAN ONS VERWACHTEN?
Toerisme Zonder meer? Toerisme Oost-Vlaanderen logies Het nieuwe logiesdecreet Katia Versieck, algemeen manager.
Agenda 1.Onthaal en begeleiding 2.Denkmodel risico-evaluatie en analyse 3.Evaluatie VGM-antennes Pauze 4.Procedure zwangerschap 5.Ventilatie 6.Keuzemodule.
Alternatief voorstel erfpacht conversieregeling
Voorstelling Juridische Dienst
Maarten Peeters 6Handel
Algemene ledenvergadering
Afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en Midden-Limburg Bijeenkomst 25 januari 2018 Presentatie onderzoek ‘afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en.
Workshop 6: op welke thema’s focussen we?
Transcript van de presentatie:

De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007 Pascal Houbaert

De uitgangspunten Visualisatie van een gevalideerd autocontrolesysteem Bovenop de bonus-malus Doelpubliek: operatoren die rechtsreeks leveren aan consument (B2C)

De principes Vrijwillig Op aanvraag Eén enkel type: positief Gekoppeld aan ACS (geldigheidsduur, intrekking,…) Vermeldingen: Meldpunt,… Geïndividualiseerd

De principes Volgend op een audit uitgevoerd door een OCI Aanvang in een sector die reeds beschikt over een goedgekeurde gids in die bereid is in het systeem te stappen Doel: ½ 2007 Sensibiliserings-campagne: operatoren & consumenten

Voorafgaand overleg* Consumentendialoog: De consument neigt eerder in de richting van een repressief model maar is bereid een systeem gebaseerd op gevalideerde ACS te aanvaarden (eventueel door OCI’s) op voorwaarde dat dit gepaard gaat met een goede communicatie. OIVO: Verkiest een verplicht systeem. TA: Is van mening dat het toepassingsgebied goed moet afgebakend worden en dat dit goed moet gecommuniceerd worden. Tevens moet de meerwaarde goed aangetoond worden. *: inclusief impactanalyse

Voorafgaand overleg UNIZO: Is bereid in het systeem te stappen maar vreest dat audit uitgevoerd door OCI’s duurder uitvallen dan deze uitgevoerd door FAVV. - Unizo vreest eveneens dat de consumenten geen vertrouwen zullen hebben in audits uitgevoerd door derden en dat op termijn, onder druk van de consumenten, de Smiley een verplicht systeem wordt. - Zij pleiten voor een stapsgewijs systeem (progressief systeem waarbij bij het begin een gevalideerd ACS geen absolute voorwaarde zou zijn voor de Smiley). - Gevalideerd ACS = Smiley automatisme - Wat bij intrekking Smiley (intrekking validatie ACS), negatief effect sterker dan het bekomen op zich van de Smiley

Voorafgaand overleg FEDIS: - De leden van Fedis zijn geen voorstander van de introductie van de Smiley (ten minste op korte termijn). - Het systeem van de autocontrole, zijn principes en de organisatie ervan moeten nog geassimileerd worden door de operatoren - De toegevoegde waarde van de Smiley moet aan de consumenten worden aangetoond. De operator die geen Smiley uithangt zal als een « out-law » worden beschouwd terwijl het van deze een bewuste keuze kan geweest zijn om niet in te gaan op het project uit financiële overwegingen. - De verplichte affichering van de toelating afgeleverd door het FAVV zou, zeker in een beginfase, voor onze ondernemingen een belangrijke en voldoende stap vormen.. - De sector heeft de indruk dat het FAVV hierbij buiten zijn rol valt, ‘t is te zeggen waken over de voedselveiligheid middels autocontrolesystemen. De Smiley is een marketingmiddel dat bij de consument tot twijfel kan leiden op het vlak van de kwaliteit van de controle op de voedselketen in ons land.

Voorafgaand overleg Beenhouwers : - L e sector kan zich nog geen beeld vormen van de procedure die in de praktijk toegepast zal worden door de OCI’s.. - Zal voor een ambachtelijke beenhouwer het voordel van een Smiley opwegen tegen de kost van een Smiley ? - Auditcapaciteit? - Discriminatie van zij die laatst geauditeerd worden. - Is een beenhouwerij mét Smiley dan zo veel beter dan een beenhouwerij zonder ? - De Smiley heeft geen meerwaarde en zal tot eindeloze discussies leiden... Bakkers: Maakten geen impactanalyse maar spraken zich niet ten gunste uit van de Smiley.

Voorafgaand overleg Horeca : - De Horecaondernemers hebben volgend op de goedkeuring van de sectroriële gids nog een lange implementatieweg af te leggen. Pas op voor een premature lancering. - De Smiley moet een weerwaarde hebben, andere aspecten zouden moeten verplicht zijn (vb affichage toelatingsnr). - De bonus/malus is niet voldoende uitgesproken. - Voedselveiligheid is een basisvereiste en mag geen commercieel pluspunt zijn, zelfs niet op visuele wijze. - Er wordt gevreesd voor een concentratie bij de OCI’s die zou leiden tot een verhoging van de prijs van de audits. - Indien onvoldoende bedrijven beschikken over een Smiley zal dit een negatief effect hebben op imago van de volledige sector .

Voorafgaand overleg OCI’s : - Hebben heel wat praktische vragen. - In geval het certificaat wordt ingetrokken, wat is er dan voorzien voor de Smiley ? - Indien de Smiley een zelfklever is, gebeurt dit op zodanige wijze dat hergebruik onmogelijk is? In dit geval zou bij intrekking van de Smiley deze moeilijk kunnen terugbezorgd worden door de operator aan de OCI. - Gezien de OCI’s maar om de 3-4 jaar de B2C-bedrijven zullen auditeren is het uitgesloten dat de OCI’s enige verantwoordelijkheid dragen voor het misbruik van de Smiley. Hun verantwoordelijkheid zal moeten beperkt blijven tot de correcte verdeling aan de bedrijven van de welke zij het ACS hebben gevalideerd.

Interne impactanalyse DG AD ICT: instrument om de operatoren die beschikken over een Smiley te registreren DG Labo geen impact DG Controle - geringe impact - controle noodzakelijk (controleplan, opleiding, checklist) DG Controlebeleid - geringe impact - noodzaak wettelijke basis - meenemen in het overleg - aanpassing controleprogramma Diensten GB Communicatie publiciteitscampagne (lancering en opvolging) Meldpunt: werkdruk ↑

Mening van de sectoren Algemene voeding Beenhouwers Bakkers Horeca Gids ? Gunstig ? Beenhouwers Gids? Bakkers Horeca Gunstig?

Volgende stappen Keuze van de sector(en) Advies RC Publiciteitscampagne - sectoren - consumenten Aangepaste wettelijke regeling Lancering

Volgende stappen Keuze van de sector(en) Advies RC Publiciteitscampagne - sectoren - consumenten Aangepaste wettelijke regeling Lancering

Timing ? *: + opvolgingscampagnes januari februari maart april mei juni juli Definitief besluit Aanpassing wetgeving Interne instructies Informatie naar sectoren Concept campagne Campagne* Sector Campagne* consument Uivoeren eerste audits Uitreiking « smileys » *: + opvolgingscampagnes