KVLO Bijeenkomst Politieke Lobby GR 2014 Woensdag 26 juni 2013 Goed Leren Bewegen!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Logo Gemeente Laat Kracht en Pracht van (lokale) Sport zien! Datum 2012 Presentatie Sprekers:
Advertisements

Kwaliteit en onderwijstijd
Ervaringen in samenwerking
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
VMBO in Beweging Nootdorp, 9 november 2011 Annemieke Maat.
Sport en Beweegbeleid 2.0 Platform Weert in Beweging
Welkom bij Leefstijl.
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
Sportief Deventer. Sportbedrijf Deventer streeft naar een Sportief Deventer, waarin alle bewoners op het eigen niveau het plezier van sport en bewegen.
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
Presentatie: Jan Paddenburg Manager Sportplan Niels Balke
Krimp ALV PO-Raad 7 juni 2012.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Innovatie en stakeholders in VO
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Schoolsportclub SCOOL (Den Haag, stadsdeel Laak)
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Krimpen met perspectief
Een Taskforce voor Integrale Vroeghulp Na 3 jaar succesvol experimenteren met IVH en Vroeg, Voortdurend, Integraal (VVI) Verankering Integrale Vroeghulp.
Sportcafé Amsterdam Zuid
Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april
HUMAN MOVEMENT & SPORT er in 2028 uit?
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Vmbo in beweging Waarom? Wat is het? Doel Wat gaan we doen? Wij doen mee.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Datum Naam school Naam presentator
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Beleidsregel combinatiefuncties Sport
Herstructurering Sociaal Domein
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Sport en bewegen in de buurt Buurtsportcoaches in Deurne.
Wegwijs in Cijfers Saskia Mérelle Epidemioloog Wietske Hoekstra Adviseur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland Deelsessie 1 Beweging en Voeding Deelsessie.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Raadsledenbijeenkomst April Enkele resultaten enquete Ongeveer 1700 raadsleden bereikt 270 ingevulde enquetes retour (16%) 138 positieve reacties.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt
KERNgezond. “Kinderen kunnen gezond eten leren afkijken” (Telegraaf, 7 nov 2013) “15 Procent van de leerlingen op de basisschool ontbijt niet of niet.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening door: Hans de Vroome (beleidsadviseur W&I en projectleider armoedepact BPV) 13 november 2012.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Jelle Zwart Senior beleidsmedewerker Gemeente Groningen.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Sportvereniging en School een winnende combinatie Sport in Delft.
SCOOLSPORT Zeeuws project “Sport en bewegen in en rond de school” De Moolhoek, KapelleDon Boscoschool, ‘s-HeerenhoekDe Tweemaster, Goes SportZeeland CIOS.
Strategische Sportvisie Heeze-Leende Bijeenkomst woensdag 23 november 2011.
Participatieraad Assen 7 juni Gezond in Assen Landelijke regeling aanpak gezondheidsachterstanden Uitvoering Tinten Welzijnsgroep i.s.m. Progez,
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
ViaVia Info-presentatie
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Vakleerkrachten VS groepsleerkrachten
Ruim Baan, de professional in een nieuw jasje:
JUIST GYM.
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
JUIST GYM.
“Omgeving in beweging”
Door Amos de Jong & Bart Jansen
Basistekst : Talentontwikkeling
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
Open club verenigingsondersteuning vanuit Rabobank Hart van Brabant
MovingFuture Femke Schot, Thomas van Breemen-Schneider, Sanne Wolters, Sam Gilling & Eva Verduin.
Haarlem ? 2019 Januari, Februari & Maart JOGG HAARLEM
Transcript van de presentatie:

KVLO Bijeenkomst Politieke Lobby GR 2014 Woensdag 26 juni 2013 Goed Leren Bewegen!

Opening en Aanleiding

Wat is onze gezamenlijke boodschap? Missie Visie Zie koersdocument Zie jaarbericht 2012 “Op school legt de gymles de basis voor goed leren bewegen!” Door het aanleren van brede motorische vaardigheden kan het kind makkelijker met zelfvertrouwen aansluiting vinden bij verschillende sporten en wordt de kans op een duurzame actieve en gezonde leefstijl vergroot.

Missie van de KVLO Alle kinderen goed leren bewegen in en rondom de school -voldoende lessen in PO en VO (funderend onderwijs) gegeven door bevoegde vakleerkrachten (Hbo-niveau) -voldoende sportaanbod rondom de school gegeven door vakbekwame professionals (Hbo- en Mbo-niveau) -de professionals (leden) helpen/adviseren (individueel, collectief) -beleidsbeïnvloeding bij overheid, bestuur en stakeholders (lobby en participatie) KVLO is de autoriteit op het gebied van Bewegen in en rondom de School: -kennis -advies -informatie en communicatie

VISIE van de KVLO Bewegen vindt plaats in een pedagogische context in en rondom de school (opvoeding) in de leeftijd van 4-18 jaar Physical Education doet recht aan: -de motorische ontwikkeling -de sociaal-emotionele ontwikkeling -de leerpsychologische ontwikkeling -physical activity Aanleren van brede motorische vaardigheden als basis voor een -sportieve, -actieve en daarmee duurzame -gezonde leefstijl Gegeven en verzorgd door hoog opgeleide professionals, in- en rondom de school: -pedagogisch vakmanschap

Wat speelt er nu landelijk? Meer uren gym in het PO (Regeerakkoord) -Kwaliteit op minimaal 2 uur gym per week Inzet KVLO op: -Vakleerkracht en vakspecialist -Kwaliteitsagenda; toezicht vanuit de inspectie Probleem: economische crisis en bezuinigingen PO(-21% vlk) Brief stats -> 2 e kamer; bij totstandkoming NOA (na de zomer) (zie maatregelen brf. KVLO n.a.v. brandpuntuitzending -> 2 e kamer) Lessentabel in het VO (amendement) Aanleiding:bezuinigingen in het VO en verschillende interpretaties, waardoor onduidelijkheid over uren Inzet KVLO op: -Handhaving kwaliteit en kwantiteit 2005; 2 e evaluatie amendement onderwijsinspectie Probleem: juridisch niet afdwingbaar Afspraak: OCW overlegt met inspectie over 2 e evaluatie

Wat kan de gemeente doen…? (1/2) 1.Scholen die het moeilijk hebben door bijv. krimp, helpen met onderlinge samenwerking om minimaal 2 uur bewegingsonderwijs te geven door: -Inzet van Combinatiefunctionaris c.q. Buurt Sport Coach met een aanstelling bij school. -Deze kan bij een of meerdere scholen bewegingsonderwijs geven en het sportaanbod rondom de school organiseren in nauwe samenwerking met buurt- en sportaanbieders (onderwijs en sport) 2.Zorgen voor gezamenlijke multifunctionele sportaccommodaties rondom de school en bewegingsvriendelijke schoolpleinen 3.In samenwerking met de scholen het opzetten van “Schoolsportverenigingen”(PO) en deelname aan “Schoolsporttoernooien” (PO en VO), waaronder “Mission Olympic” (VO)

Wat kan de gemeente doen…? (2/2) 4.Scholen stimuleren een deelcertificaat “Sport en Bewegen” te behalen als onderdeel van het “Vignet Gezonde School” 5.Scholen stimuleren deel te nemen aan de landelijke verkiezingen van de “Sportiefste School” van Nederland 6.Scholen stimuleren hulp te vragen bij de onderwijsagenda Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl (SBGL), waar experts en regio- ondersteuners de scholen gratis helpen met oplossingen om een vakleerkracht aan te stellen en of een sportaanbod rondom de school te organiseren 7.Een JOGG - gemeente worden en scholen stimuleren mee te doen aan een gezonde leefstijl en een beweegvriendelijke omgeving

Voorbeeld van: De sport- en beweegparagraaf van een politieke partij in 150 woorden (1/2) Op school legt de gymles de duurzame basis voor goed leren bewegen! Door het leren van brede motorische vaardigheden kunnen onze kinderen zich makkelijker en met voldoende zelfvertrouwen aansluiten bij verschillende sporten in de buurt en bij onze sportverenigingen. Daarmee wordt de kans op een actieve en gezonde leefstijl sterk vergroot. Door de inzet van echte gymleraren in het basisonderwijs willen wij Buurtsportcoaches aanstellen die naast de gymlessen ook zorgen voor een verantwoord sportaanbod in de buurt en de sportvereniging. Naast het vele plezier dat mensen aan bewegen en sport beleven kan het ook een vliegwiel zijn voor veiliger buurten, betere prestaties op school en minder overgewicht. Daarom willen wij een JOGG-gemeente worden, omdat wij kiezen voor een integrale gezonde benadering waarin de school, de sport en de buurt elkaar versterken. Dat betekent dat wij ook kiezen voor efficiënte hoogwaardige multifunctionele sportaccommodaties rondom de scholen, waar alle inwoners, van jong tot oud, van kunnen profiteren. (154)

De sport- en beweegparagraaf in 150 woorden (2/2)

Toolbox en communicatie Waar kan ik de boodschap kwijt: -deelname aan lokale sportdebatten en sportcafe’s Voorbeelden van stappenplannen Media -Consistente boodschap richting je doelgroep -Wijs de juiste contactpersoon aan -Zorg voor bondige en stellige informatie -Gebruik voorbeelden van scholen die het goed aanpakken -Bel persberichten nooit na