Tijd van Pruiken en Revoluties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Frankrijk
Advertisements

Patriotse en Bataafse revolutie
De Franse Revolutie en de Coalitieoorlogen,
Hoofdstuk 6 Democratisering
Rechtsstaat en democratie
Oorzaken van de Franse Revolutie
4.1 De Pruikentijd.
Revolutie in Nederland
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 3: Napje aan.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
1791 is de grondwet klaar Koning alleen nog maar uitvoerende macht Het bezit van adel en kerk wordt genationaliseerd 21 juni: Koning tracht te vluchten.
De Franse revolutie.
Franse revolutie( ).
Verlicht despotisme.
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Gevolgen van de revolutie
H2 De tijd van pruiken & revoluties
Ontwikkeling van politieke rechten.
1.1 Verlichting Stroming tegen de macht van de koning en kerk en wilde dat men zelf meer ging nadenken. Kennis moest gebaseerd worden op wetenschap en.
4.3 Revolutie in Frankrijk
H 7 De tijd van pruiken en revoluties
7 Stoffige pruiken, bruisende ideeën
Tijd van pruiken en revoluties,
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Wat moet je weten aan het eind van de les
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Historische overzicht Franse Revolutie
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
Historische overzicht Franse Revolutie
Historische overzicht Franse Revolutie De gevolgen van de Franse Revolutie.
Revoluties in Europa.
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
De tijd van de pruiken en de revoluties
Revolutie in Nederland
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
1.1 Verlichting Stroming tegen de macht van de koning en kerk en wilde dat men zelf meer ging nadenken. Kennis moest gebaseerd worden op wetenschap.
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
Transcript van de presentatie:

Tijd van Pruiken en Revoluties

Franse revolutie(1789-1799)

Franse Revolutie Oorzaken -ontevredenheid over het absolutisme -ontevredenheid over de standenstaat -ontevredenheid over de armoede -ontevredenheid over de vele oorlogen -de ideeën van de Verlichte schrijvers Aanleiding Franse staat ging failliet(1789)→ Lodewijk XVI roept de Staten Generaal bij elkaar (was lang niet gebeurd)

Er ontstaat direct ruzie over de stempro- cedure (per stand of per hoofd) Derde stand loopt weg en noemt zich Nationale Vergadering Onrust onder gewone volk in Parijs→ Bestorming van de Bastille (14 juli) Onrust onder de boeren → bestorming van kloosters en kastelen → veel edelen/geestelijken gedood of vluchtten naar het buitenland

Nationale Vergadering komt met -Verklaring van de rechten van de mens -afschaffing standenstaat -grondwet (1791)→ macht naar rijke burgers Koning probeert te vluchten naar het buitenland (mislukt)→ hij wordt afgezet→ Frankrijk een republiek Gewone volk (Jacobijnen) olv Robespierre grijpt de macht (begin van 2de fase)

-koning gedood onder de guillotine -instellen Terreur (40 -koning gedood onder de guillotine -instellen Terreur (40.000 doden) -invoering dienstplicht -eerst om revolutie te verdedigen tegen Oostenrijk en Pruisen -later om de revolutie te exporteren -radicale maatregelen als bv een nieuwe tijdrekening, afschaffen godsdienst In 1794 contra-revolutie (het is uit de hand gelopen) → Robespierre en aanhangers onder de guillotine

In 1795 macht weer in handen van de rijke burgers (Directoraat→ 5 directeuren) -onbekwaam en corrupt -economisch ging het niet goed Leger moest bevolking rustig houden Napoleon (een belangrijke generaal) krijgt steeds meer invloed → Hij pleegt in 1799 een staatsgreep (einde revolutie)

STATEN GENERAAL 1789 EERSTE STAND DERDE STAND JA NEE TWEEDE STAND JA

Nationale Vergadering

Bestorming van de Bastille

Vlucht van de koning

Robespierre

guillotine

Het directoraat olv Barras

Wat zijn de oorzaken van de Franse Revolutie? 1) Hoge kosten en schulden van de regering (Lodewijk XVI) 2) Sociale ongelijkheid: standenmaatschappij Aanleiding: 1789 Staten-Generaal bij elkaar roepen: mislukte vergadering 3) Armoede onder de bevolking (hoge graanprijzen, belastingen) 14 juli 1789 Bestorming Bastille 4) Nieuwe ideeën en opkomst van de burgerij (Verlichting) 5) Invloed van de Amerikaanse revolutie (1776)

Wat is het verloop van de Franse Revolutie? 1789-1791 Beginfase 1791- 1793 Grondwet 1793 – 1797 Terreur Einde standenmaatschappij Einde macht van de koning (Ancien Regime) Plunderen van kastelen: vlucht van de adel Regering van de Nationale Vergadering Oprichting politieke clubs (Girondijnen, Jacobijnen) Mislukte vluchtpoging van Lodewijk XVI Grondwet op basis van de Verklaring van de rechten van mens en burger Oorlogsverklaring met Oostenrijk Frankrijk wordt een Republiek Radicalen (Jacobijnen) aan de macht Onthoofding van koning Lodewijk XVI Oorlog met Europese vorstenhuizen Schrikbewind onder Robespierre Na val van Robespierre: politieke chaos Regering van 5 directeuren Gevaar van opstanden