Islam in Europa.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De islam De islam.
Advertisements

De Islam Denis, Jeroen en Bob.
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
Tijd van monniken en ridders
Islam: beginsituatie Jaar na Christus wordt Mohammed op het Arabische schiereiland geboren. Het werd begrensd door het Byzantijnse en het Perzische.
De Islam.
De opkomst van het christendom
Mekka was een welvarend handelscentrum op de karavaanroute
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Woorden uit de woestijn
De Islam, religie van een wereldrijk
Nathasja & Dilan Christendom.
Kruistochten.
Het Midden Oosten.
Verbreiding van het Christendom in Europa.
Het Christendom Paragraaf 8.
Paragraaf 5.6 Islam.
Opdracht 1 Missionarissen en lokale vorsten die de nieuwe godsdienst en kerk wilden gebruiken om hun eigen macht te versterken. Voorbeeld van een goed.
ISLAM.
Islam.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Applaus voor alle moeders!!!
10. De Islam.
De Islam Par 4.4.
H2 Ontdekking en verovering
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
DE LATE MIDDELEEUWEN De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van kruistochten.
Geloof.
Tijd van monniken en ridders
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
De wereld van de islam HB p46-49, cursus p19-31.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Goed voorbereid naar de Pabo!
ISLAM.
De vroege middeleeuwen, 500 – 1000
Een nieuw geloof: het christendom
1. Algemene info.
Zich uit handen geven aan God.
Overzichten geschiedenis
Docent: Hans Bruning.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Afgewezen en Geliefd.
H3.4 De verbreiding van de Islam
Zich uit handen geven aan God.
De islam – lessenreeks 1 Opkomst, verspreiding, kenmerken
1 Aspecten van de Islam als religie en als cultuur.
Paragraaf 3.1 De opkomst van de islam
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
§ 3.4 Verspreiding van de Islam
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
De verbreiding van de islam
1. Algemene info.
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De vroege middeleeuwen
Europa wordt christelijk
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Samevatting Hoofdstuk 3 Paragraaf
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
De Islam Circa 610 n. C..
Het Birmingham Quran-manuscript is een perkament waarop twee bladen van een oud Koranisch manuscript zijn geschreven. In 2015 was het manuscript, dat.
De Islam Circa 610 n. C..
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
Het Christendom Circa het jaar 0.
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
§2.3 De opkomst van het christendom
Transcript van de presentatie:

Islam in Europa

Ontstaan van de Islam In 570 werd Mohammed geboren in Mekka De Arabieren hadden een polytheistische natuurgodsdienst. Mohammed komt als handelaar in aanra- king met het christendom en jodendom. In 610 krijgt Mohammed een openbaring via de aartsengel Gabriel -er is maar 1 god(Allah) -Mohammed is zijn profeet Boodschap van Allah in de Koran Soenna→uitspraken van Mohammed (gewoonten en tradities) Sjaria→wetten en voorschriften (de weg die gevolgd moet worden)

Islam Nieuwe godsdienst heet Mohammedanis- me of Islam Aanhangers heten Mohammedanen, Is- lamieten of moslims Inwoners van Mekka wilden zich niet bekeren→ In 622 vlucht Mohammed naar Medina (Hidjra=begin Moammedaanse jaartelling) In medina verovert hij de militaire en poli- tieke macht In 630 verovert hij Mekka In 632 sterft hij

Inhoud van de Islam Plichtenleer(de 5 zuilen) -geloofsbelijdenis(shahada)→Allah is God en Mohammed is zijn profeet -5x/dag bidden (salaat)→gezicht naar Mekka -aalmoezen geven (zakaat)→ rijken moeten de armen helpen -vasten(sawm)→Ramadan (maand niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang) -pelgrimstocht(hadj)→1x in je leven naar Mekka (zo mogelijk)

Ruzie over de opvolging Sji íeten Soennieten -alleen familie van Moham- med kan opvolgen -geen scheiding kerk-staat (geestelijk leider is politiek leider) -strengere opvattingen (alle wetten en voorschriften precies uitvoeren) -minderheid -ook iemand uit de stam van Mohammed kan opvolgen -scheiding kerk-staat (kalief wordt politiek en militair leider) -minder strenge opvattingen (in de geest van de wet leven) -meerderheid

Veroveringen Aboe Bakr (schoonzoon Mohammed) volgt op en begint de veroveringen. Omar (oom van Mohammed) verovert een groot rijk in korte tijd Waarom zijn de Arabieren zo succesvol? -geharde woestijnkrijgers -fanatiek→heilige oorlog (djihad)→sneu- velen = rechtstreeks naar de hemel -tegenstanders onderling verdeeld(zwak) -bevolking onderworpen gebieden ver- welkomden de Arabieren als bevrijders

Opdringen Arabieren -eerst werd het Midden Oosten veroverd -Byzantijnse rijk houdt uitbreiding naar de Balkan tegen -uitbreiding naar het oosten (Perzische rijk veroverd) -kust van Noord Afrika veroverd -in 711 steekt Tarik bij Gibraltar over naar het Iberisch schiereiland -in 725 staan de Arabieren in Zuid Frank- rijk -in 732 worden zij bij Poitiers door Karel Martel verslagen

Reconquista Na de nederlaag tegen Karel Martel begint de reconquista (herovering) Deze wordt in 1492 voltooid met de hero- vering van Granada Het grote Arabische rijk valt uiteen in delen -kalifaat van Bagdad (Abassieden) -kalifaat van Cordoba (Omaijaden) In het rijk bekeren velen zich tot de Islam -aantrekkelijke godsdienst→duidelijke leefregels -economisch voordelig (geen extra belas- ting) -enige manier om politieke macht te krijgen

Relatie met niet Islamieten De ongelovigen moeten bekeerd worden Geen gedwongen bekeringen (Islamieten zwaar in de minderheid in het begin) Joden en christenen mogen hun godsdienst houden (volken van het boek),maar -moeten in speciale wijken wonen -mogen niet met moslims trouwen -mogen hun geloof niet openlijk belijden -betalen een aparte belasting(dhimmi)

Kunst en wetenschap Koran spoort Moslims aan kennis te verza- melen -geschriften van oude Grieken in het Ara- bisch vertaald -prachtige bouwkunst (paleizen,kastelen) -literatuur bv verhalen van 1000 en 1 nacht -Arabische cijfers (inclusief de 0) -medische kennis(Avicenna en Averroës) -geografische kennis(kompas) -astronomische kennis(astrolabe)

Contacten met West Europa Westerse kennis toen op een veel lager niveau (kerk werkt remmend) Vreedzame contacten -in Spanje (tijdens vredesperiodes in de reconquista) -later in Palestina (Kruistochten) -later op Sicilië Kennis gaat van oost naar west Veel Arabische geschriften in het Latijn vertaald (taal van kerk en wetenschap)

Mohammed

Arabisch schiereiland

Aboe Bakr en Omar

Verspreiding Islam

Slag bij Poitiers

Reconquista

Paleis en kasteel

1000 en 1 nacht

Avicenna en Averroes

astrolabe