De praktische kant rondom palliatieve sedatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Palliatieve Sedatie Hot item?
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Vertel mij wat! Het levensverhaal in palliatieve zorg
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Een bericht speciaal voor jouw m’n
CVA revalidatie door de huisarts
Grenzen aan medisch handelen Mw B (oud) VG/ Paar jaar geleden CVA  woonachtig in vplg huis de Rijp. 3 weken geleden nogmaals groot bloedig.
Terminale palliatieve zorg
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2012
Vraag enkel 1 minuutje van je tijd!!! Met muziek.
Reflecties van de waarheid
Beroerte en vermoeidheid Beroerte en depressie
  Droogbed (+) cursus.
Afscheid van een vriend
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde
De emmer die overloopt met stress
Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
EHBSO Module voor BSM.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn
Het zorgpad stervensfase
Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn
Welkom Eerste openbare casuïstiekbespreking 2013
Palliatieve sedatie: ‘DOOD’-SIMPEL ?
Stervensfase Symptoombestrijding..
Pijn in de palliatieve zorg
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Depressie bij ouderen.
Presentatie voor basisvrijwilligers
Onze doelen en visie in beeld
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Verpleegkundige aspecten bij Blow Out
Het perspectief van de oudere
Hoe kan je kracht worden vernieuwd… op weg naar een hoger doel.
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
De rol van de huisarts in de laatste levensfase
Van recept naar medicijn
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Bijscholing 23 februari 2015 Trudy Klein Oncologie verpleegkundige en praktijkopleider Diakonessenhuis Utrecht.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Voorlichting Triade Kaart 4 maart 2010 Welkom. Programma Presentatie Harald Schneider over de achtergrond van de Triadekaart Presentatie Harald Schneider.
Waken Presentatie Marieke Meertens Ik sta even stil en dat is al een hele vooruitgang Bertolt Brecht Interne promotor: Erik Verliefde Externe promotor:
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
Palliatieve zorg en dementie
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Euthanasie en Palliatieve sedatie
Project Interculturele Palliatieve Zorg
Palliatieve sedatie Franca Horstink-Wortel
Palliatieve zorg: jouw zorg?! Passende zorg!
Palliatieve sedatie Annemieke Delhaas, hospice-verpleegkundige,
Palliatieve sedatie Euthanasie De Rol Van De Zorg
Klinische les Palliatieve sedatie
Palliatieve sedatie Geen momentopname maar mogelijke uitkomst in kaderpalliatief zorgtraject. Doel: Lijden verlichten en rust brengen met behulp van middelen.
Petra de Kruijf, geestelijk verzorger WZA, projectleider ZSF
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
INJECTEREN.
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
Toolbox Ongunstige werkhouding
Brugge-Heidehuis 18 november 2017
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
INJECTEREN.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Transcript van de presentatie:

De praktische kant rondom palliatieve sedatie Consultatief Palliatief Team Waardenland Franca Horstink Marieke van Velsen

Starten van palliatieve sedatie In goed overleg met alle direct betrokkenen wordt palliatieve sedatie (letterlijk: het toedienen van een leed verzachtend slaapmiddel) gestart. Belangrijk: de betrokken zorgverleners zijn op de hoogte zijn van welke afspraken er gemaakt zijn tussen huisarts, patiënt en zijn naasten om misverstanden te voorkomen. Uitleg door (huis-) arts naar patiënt en familie dat vaak gezocht moet worden naar juiste dosering (dus kans op wakker worden) en dat de toediening van vocht gestaak wordt. Moment afspreken waarop sedatie start, de patiënt zal dit moment veelal zelf aangeven. Zorg er voor dat de patiënt alles heeft gezegd wat hij/zij wilde zeggen en afscheid heeft genomen van de mensen, die hem/haar lief zijn.

Starten van palliatieve sedatie Rust en waardigheid creëren rond het ziekbed. Subcutane toediening voorkeur boven intraveneus, prikplaats is thorax, anders armen, benen of buik. Gebruik van een pomp, handig daarbij is een bolusinstelling (volgens richtlijn in te stellen). Nicotinepleister in overleg met huisarts plakken als een patiënt rookte (Roken en gebruik van benzodiazepinen of sedativa in anamnese kan tot hogere dosering dormicum leiden. Vaak ook hogere dosering bij jonge mensen). Aanbeveling: (huis-) arts is aanwezig bij het starten van sedatie (of komt 2 uur na het gestart zijn) en afspreken wie er gebeld kan worden bij veranderingen in de situatie.

Starten van palliatieve sedatie Verpleegtechnisch Team spreekt met thuiszorg en (huis-) arts tijdstip af om samen pomp aan te sluiten. AVT werkt met speciaal uitvoeringsverzoek voor palliatieve sedatie. Uitleg aan patiënt en naasten rondom pomp, verwachte effect, evaluatie werking medicijn, wie er gebeld kan worden, welke veranderingen er op kunnen treden als patiënt gesedeerd is en wat de naasten nog kunnen doen in deze laatste fase. Folder Palliatieve Sedatie uitreiken.

Uitvoeringsverzoek AVT

Veranderingen Veranderingen worden veroorzaakt door de medicatie en situatie van de patiënt Lichamelijke veranderingen 1. Transpireren 2. Slapen met de mond open 3. Verandering in ademhaling 4. Urineren 5. Minder effect op de medicatie na een periode van diepe slaap

Veranderingen Aandachtspunt: Omdat verondersteld wordt dat de patiënt nog kan horen,kunnen dingen gedaan worden die de patiënt eerder ook prettig vond: muziek afspelen, verhalen voorlezen of vertellen.

Verpleegkundige acties 1. Transpireren De patiënt regelmatig opfrissen; vermijd langdurige handelingen Aandachtspunt: Controleer regelmatig de insteekplaats.

Verpleegkundige acties 2. Slapen met de mond open Goede mondverzorging geven, dus de mond vochtig houden (speciaal sprayflesje met kleine druppelverneveling waardoor geen verslikkingsgevaar). Lippen vet houden door middel van bijvoorbeeld vaseline.

Verpleegkundige acties 3. Verandering in ademhaling De ademhaling kan onregelmatiger worden en dieper. De ademhaling kan ook reutelend worden (houding veranderen, bijvoorbeeld op de zij) of buscopanpleister plakken, waardoor slijmproductie verminderd wordt. NB: bestaand slijm blijft gehandhaafd bij starten buscopanpleister. Uitleg aan omstanders is van groot belang (patiënt zelf ervaart het niet als verstikkend)

Verpleegkundige acties Urineren Om onrust en onnodige verzorging te voorkomen wordt na het starten van de sedatie een blaaskatheter ingebracht.

Verpleegkundige acties 5. Minder effect van de medicatie Wanneer het bewustzijn van de patiënt sterk verlaagd is, kunnen er altijd bewegingen blijven. Comfortabel zijn is hierbij het uitgangspunt. Informeer de omstanders hierover. Belangrijk: let op grimassen, kreunen, woelen, toename pijn en onrust. Bij onvoldoende effect van de ingestelde dosering wordt in overleg met de (huis-) arts de dosering opgehoogd of wordt de medicatie aangepast (volgens de richtlijn)

Overige informatie Het wordt vaak als waardevol ervaren als familieleden kunnen helpen bij de verzorging (opfrissen, haren kammen, mondverzorging). Er blijft contact onderling, daarmee kan het sterfbed op een fijnere manier worden afgerond. Objectief blijven kijken naar de patiënt blijft het uitgangspunt. Veel mensen hebben nog nooit een sterfbed meegemaakt. Ze zien hun dierbare lijden en lijden zelf mee. Ze voelen zich vaak machteloos. Er kan dan druk op de huisarts en/of zorgverlener worden uitgeoefend. Hoe langer de sedatie duurt, hoe zwaarder het voor familieleden wordt. Als de patiënt goed gesedeerd is, treedt de rust in. Er is ruimte om afscheid te nemen en het hele ziektetraject van de patiënt wordt afgerond. Daarna komt er een soort omslagpunt en gaan de dagen tellen en wordt het zwaar voor de familie.