Werk op de plank: uitdagingen voor de Vlaamse arbeidsmarkt Koen Van den Heuvel Fractieleider CD&V Vlaams Parlement.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleidingsadviseur Fundeon
Advertisements

De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Langer aan de slag met meer werkbaar werk? Enkele cijfers uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV.
Sociale dienst Liliane Moons
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Van Participatie naar Participa(c)tie
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
Gert Peersman Frederick Van Gysegem Universiteit Gent
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Trends op de Vlaamse arbeidsmarkt 9 februari 2010Slotevent ERSV Limburg Wim Herremans Steunpunt Werk en Sociale Economie
Pieter Timmermans Directeur-generaal van het VBO Aantrekkelijke werkgevers : beter gewapend naar de ‘war for talent’ 24 februari 2011.
In dialoog Rond de congresteksten CD&V Senioren Roeselare.
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
J ONGEREN EN WERK Over mogen, moeten, willen en kunnen werken Auteur: Ilse Sinnaeve.
Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel.
Omgaan met verandering in dorpen Stellingen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Seminarie « Kwalitatieve arbeidsrelaties » Loon en beloning Peter Samyn Sigrid De Jaegher.
Productiefactor Arbeid
Ouderen: aan de slag of aan de kant ? Vlaams ouderenparlement 26 april 2010 Lieve De Lathouwer expertisecentrum Leeftijd en Werk.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Langer doorwerken en later met pensioen: is Nederland er klaar voor?
Allochtonen in het hoger onderwijs
Wie moeten we verzorgen?
Modellen VWO 6.
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
§3.1 Aanbod van arbeid blz. 24 Aanbod van arbeid 1. Aanbod van Werknemers 2. Aanbod van Zelfstandigen 3. Geregistreerde Werklozen Aanbod van arbeid.
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
De Knagende Knelpunten van de arbeidsmarkt
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
het nieuwe loopbaandenken voorbij Brussel 9 oktober 2014
19 September 2008 Getting you there. De veroudering bekeken door een macro- economische bril. Freddy Van den Spiegel Chief Economist - Director Public.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Nijmegen, 9 december 2014.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Levensbeschouwelijk kringgesprek Thema: Inclusie in het onderwijs.
50.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Bevolkingsprojecties voor Regio Brugge - Oostende Johan Surkyn en Liza Lauwers 1.
SER Symposium 6 oktober 2010 Hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Paul Besseling Programmaleider zorg Centraal Planbureau.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004 CIJFERS OVER KWALITEIT VAN DE ARBEID IN DE VLAAMSE KMO NATIONALE STUURGROEP.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
Het BEGIN.
Geen marktmodel, maar een onderhandelingsmodel.
Gesprek Pensioenen - Johan Klaps
Voorbeeld grafiek arbeidsmarkt
studiedag Ongekwalificeerde Uitstroom door actiegroep
Goede redenen om langer door te werken Vergrijzing Kosten 1e en 2e pijler pensioenen Stijgende levensverwachting Krapte op de arbeidsmarkt Maar:
Voorbeeld Weging Indexcijfers 2011 Weging x indexcijfer Voeding
Land van vooruitgang Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?
Groei dossiers/ lokale opleg
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Impact van de pensioenveranderingen op het HR-beleid
Terugblik op 2015, vooruitblik naar 2016
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Transcript van de presentatie:

Werk op de plank: uitdagingen voor de Vlaamse arbeidsmarkt Koen Van den Heuvel Fractieleider CD&V Vlaams Parlement

Structuur 1.Enkele uitdagingen eruit gelicht a)Impact van de vergrijzing: steeds meer acuut b)Naar een knelpunteconomie? 2. Inleiding discussie: een aantal denkpistes opgelijst

A.De vergrijzing De stijgende levensverwachting is een belangrijke maatschappelijke verwezenlijking maar brengt ook uitdagingen met zich mee.. Volgens de vergrijzingscommissie: Verwachte tragere groei - gem. groei BBP zou structureel +/- 0,5% lager liggen Kosten voor de overheid - Tussen 2010 en 2060 bedragen de budgettaire kosten van de vergrijzing 5,6% van het bbp. - De uitgaven aan pensioenen en aan gezondheidszorg stijgen respectievelijk met 4,3% en 3% tussen 2010 en 2060

Impact op de arbeidsmarkt? In Vlaanderen betreden intussen jaarlijkse minder jongeren de arbeidsmarkt dan er oudere werknemers uitstromen.. (migratie compenseert het verschil)

Algemeen Vlaamse arbeidsmarkt: - grote vervangingsgolf in het vooruitzicht Verschilt sterk per sector: - Overheid veel 50+ (+- 1/3 de overheidspersoneel is ouder dan 50) Dit biedt uiteraard ook kansen: - overheidstewerkstelling structureel afbouwen

B. Evolutie naar een knelpunteconomie Bij eenzelfde niveau van werkloosheid (+- 5%), steeds meer nog openstaande vacatures!

3. Antwoorden op deze uitdagingen? Een aantal groepen scoren sterk ondermaats op de arbeidsmarkt ‘Traditioneel’ allochtonen en oudere werknemers, door de economische crisis meer en meer ook jongeren.

Ondanks de huidige jongerenwerkloosheid, een typisch crisis-fenomeen, ook aandacht blijven hebben voor het ‘grijze goud’!

Werkzaamheid 50-plussers in Europees perspectief

Cijfers lage effectieve pensioenleeftijd

Vanwaar deze zwakke prestaties? Ondermeer: Mogelijkheden vervroegd uittreden, In 2012 waren er voltijds bruggepensioneerden met vrijstelling van IWZ (inschrijving van werkzoekende), tegenover die wèl beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. >> Dus slechts 3,75% ‘bruggepensioneerden’ zijn nog beschikbaar voor de arbeidsmarkt >> Wel daalt het aantal bruggepensioneerden (of ‘niet werkzoekenden met bedrijfstoeslag’). De (de facto) koppeling anciënniteit/verloning maakt ouderen duurder. In het buitenland is dat niet noodzakelijk zo. Vnl. Angelsaksische landen verdient men terug minder bij einde loopbaan

Anciënniteit t.o.v. verloning

Ook meer investeren in Levenslang Leren zou oudere werknemers langer inzetbaar houden. Maar % bevolking op arbeidsleeftijd die aan onderwijs en opleiding doen: -Amper 7% in België -Flink lager dan het EU- gemiddelde -Geen stijgende trend!

Een aantal ideeën: Een loopbaanrekening waarin werknemers vakantie- en verlofrechten kunnen opbouwen zonder te raken aan de thematische verloven, gebaseerd op solidariteit en verbonden aan bepaalde risico’s, zal werknemers toelaten om in functie van hun eigen noden om te gaan met deze opgebouwde rechten. Meer individuele vrijheid en een grotere responsabilisering voor de kosten Een gefaseerd evolueren in de richting van 1 volwaardig statuut voor iedereen. Wie een gemengde carrière heeft, mag hiervan geen nadeel ondervinden. Statutaire benoemingen worden bijgevolg stopgezet. Werknemers die onvoldoende permanente vorming genieten, staan alsmaar zwakker op de arbeidsmarkt. Daarom moeten we naar een competentieplicht gaan, waarbij werknemers, werkgevers én de overheid, haar verantwoordelijkheid in opneemt.

Verder beperken van de mogelijkheden om vervroegd uit de arbeidsmarkt te stappen. niet-toeleidbaren: er zullen altijd mensen zijn die ondanks doorgedreven inspanningen nooit in staat zijn om betaalde arbeid te verrichten. Voor die groep bepleiten we een duurzame oplossing door ze uit de werkloosheid te halen en in een aangepast statuut te voorzien op lokaal niveau. Loon meer gebaseerd op prestaties en competenties en minder op anciënniteit Nieuwe Vlamingen kunnen, zoals elke Vlaming, slechts een uitkering krijgen indien zij actief op zoek willen gaan naar werk. Anderzijds moeten zij ook alle kansen krijgen: de strijd tegen discriminatie moet worden opgevoerd, en bedrijven die opvallend weinig nieuwe Vlamingen in dienst hebben, kunnen worden gecontroleerd.

Indien nog vragen of reacties: Dank u voor uw aandacht!