Digitalisering vereenvoudigd Technische aspecten van digitale reproductie van archiefstukken Mini-symposium25 april 2006.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zelfstandig Leren Lezen
Advertisements

Productievermogen in Noord-Nederland
niets is zeker, dát is zeker!
H 29: Kostprijs bij heterogene producten
De aantrekkingskracht van uitzendwerk voor werkgevers De rol van ontslagbescherming Amsterdam, 9 juni.
TRAINING DIGITALISERING VAN FACTUURSTROMEN
Communicatie & Presentatie
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
TWV pilot kort verblijf kennismigranten
Opdracht Begroting - rekening.
T.R.O. doelstelling Doelstelling ?.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Energiebesparing in de Industrie
Opdracht: ‘Tel uit je winst’
MP3 Compressie van geluid.
Digitalisering ontrafeld Technische aspecten van digitale reproductie van archiefstukken Mini-symposium25 april 2006.
Stand van zaken Digitalisering Nederlandse Volkstellingen, Luuk Schreven (NIWI)
Een financiële uitwerking van de zonnepanelen.
Schatten van Stadsarchief Amsterdam 12 april 2011
De kolommenbalans De kolommenbalans bestaat uit: de proefbalans
U vraagt, wij scannen Grootschalig digitaliseren van archivalia op verzoek van de klant VGI Studiemiddag 12 sep 2008 Marc Holtman Stadsarchief Amsterdam.
iDTV Enkele persoonlijke bedenkingen iDTV/digitale TV = een Belgisch prematuurtje Zomer/herfst 2005: te vroeg gelanceerd Technisch nog niet rijp Niet.
Grootschalige digitalisering voor Archiefbank Amsterdam Stadsarchief Ellen Fleurbaay presentatie voor PRISSMA, 9 februari 2009.
een onbetaalde rekening?
28 januari 2009 Auditieve mogelijkheden en taalontwikkeling bij kinderen met CI op de langere termijn Margreet Langereis Anneke Vermeulen.
Presentatie EUclaim Verordening 261/2004 de impact op uw onderneming.
Intranet Lieven Gils. Inhoud Wat is intranet? Voor wie is intranet? Het invoeren van intranet. Wat zijn de systeemvereisten? Wat is de kostprijs? Voordelen?Nadelen?
Methoden voor het meten van klantentevredenheid
Digitalisering verkavelingsdossiers Jochen Vermote.
CO 2 is, in tegenstelling tot andere emissies zoals NO X, fijn stof, en CO), geen ongewenst neveneffect van de verbranding. CO 2 is geen vervuilend gas.
Archivalia Raadpleegmodule Archiefbank Overzicht Archieven en Collecties Inventarissen Nadere toegangen Bibliotheek Beeldbank Overzicht Archieven en Collecties.
Overheidsinterventie 3
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Digitale fotobewerking Seniorweb
M3F-MATEN - Gewichten en lengtematen
Oefening 5 (Balansverrichtingen)
Oefening 4: Balansverrichtingen (Mace Windu)
DIGITALE FORMATEN OEFENOPDRACHTEN
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Aan de slag met weblogs Pierre Gorissen 14 juni 2005.
Ymor Ketenbewaking bij debitel
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
Hoe groot is die eigenlijk?
Hoeveelheidsaanpassing II
Onthaal en service.
Van papier naar digitaal Casus Digital born materiaal
H12 Kostencalculaties.
{ Workshop 1 Verantwoordelijkheden, procedures, openbaarheid Peter Horsman.
Afbeeldingen op je webpagina
Opslag Formaten.
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
© GfK 2015 | Supermarktkengetallen | april 2015
Wat kun je doen met de digitale Volkstellingen? Luuk Schreven (NIWI-KNAW)
Beeldbewerking les 3. beeldbewerking 1.formaten (soorten bestanden) 2.dragers (media) 3.opdracht: foto’s bewerken.
Beeldbewerking.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
21 oktober 2015 Modernisering van het Rijksregister Vervanging van het centrale systeem Gebruikerscomité Eric Roelandt.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Keuzemodule Groen Ondernemen Coen van Wetering
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
Logopedische ondersteuning in de voor- en vroegscholen van Eysden-Margraten Eduard Rodigas, senior onderwijsadviseur.
Interactiviteit Deze PowerPoint hebben geen animaties of overgangen, maar kunnen er wel gebruiken. Voer max 1 animatie in per dia Kies maximaal 2 soorten.
Getting things done Saskia Roest.
Pitch t.b.v. aanvraag budget bij Club van 50 . < Naam aanvrager /naam commissie> Aanvrager: Korte omschrijving idee: < Idee in het kort> Kosten in €:
Hoofdstuk 5 Les 2: Markten.
Digitalisering bij het Nationaal Archief
Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen
Niet alleen op de wereld
DRIE pilaren van Een gebruikersgerichte website
Transcript van de presentatie:

Digitalisering vereenvoudigd Technische aspecten van digitale reproductie van archiefstukken Mini-symposium25 april 2006

Sinds 2004 alle inventarissen doorzoekbaar via de SAA website Inhoud doorzoekbaar voor Google Systeem meteen succesvol Maar, beperkt: Voor inzage in de stukken blijft bezoek aan de studiezaal nodig Dit sluit niet aan op de verwachting van de hedendaagse webgebruiker Daarom in 2006 gestart met de ontwikkeling van de Archiefbank De Archiefbank Een systeem ten behoeve van het raadplegen en downloaden van archivalia via het web

Digitalisering op verzoek van de klant Bij archief 1 beginnen is weinig zinvol Uit onderzoek naar aanvragen van de afgelopen 5 jaar blijkt dat favorieten niet bestaan Daarbij: hoe dan ook nog maar een fractie van het potentieel aanvraag archief Daarom: klant bepaalt zelf prioriteiten in digitalisering Alle openbare inventarisnummers kunnen voor digitalisering worden aangevraagd In principe worden alle aanvragen gehonoreerd Maar archief kan aanvraag annuleren vanwege inhoudelijke of materiële redenen Daarom is er sprake van een aanvraag en niet van een bestelling Hoe lang duurt het om het totale SAA te digitaliseren? Bij een productie van scans per week op een totaal van 32 km archief en scans per meter: 431 jaar Echter, als het aantal aanvragen tot scans betreft kan worden geconcludeerd dat er geen achterstand is in digitalisering

Voorwaarden: lage kosten en korte levertijd Verwachting dat digitaliseren op verzoek in behoefte voorziet Ervaring met de klant: lage kosten belangrijk Dus: voor lage kosten digitaliseren Ook bij aanschaf van tientallen tot honderden scans voor de klant betaalbaar blijven En binnen een redelijke levertijd (max 1 a 2 weken) Dit vraagt om ontwikkeling van een nieuw reproductieproces, met als uitgangspunt Grootschaligheid

Ontwikkeling reproductieproces 1. Onderzoek naar technische aspecten van grootschalige digitalisering van archivalia 2. Grootschalig proeftraject: scans van uiteenlopende typen archivalia

1. Onderzoek naar technische aspecten Belangrijkste conclusies Opslag van imagebestanden als ongecomprimeerde TIFF voor scans gemaakt tbv archiefonderzoek niet noodzakelijk Ook bij krachtige lossy compressie op images van 200 – 300 dpi tekst nog prima leesbaar Kwetsbaarheid ongecomprimeerde bestanden niet groter De winst in bestandsgrootte dermate groot dat de structurele kosten voor op slag van ongecomprimeerde imagebestanden en van snelle beschikbaarstelling in goede en flexibele kwaliteit hoger zijn dan de kosten voor nieuwe scans wanneer dat toch nodig zou blijken te zijn

2. Proeftraject Resultaten Scans Een concreet en volledig uitgeschreven reproductieproces dat in de lijn is geïmplementeerd

Reproductieproces: uitgangspunten Verwachting dat digitaliseren op verzoek in behoefte voorziet Ervaring met de klant: lage kosten belangrijk Dus: voor lage kosten digitaliseren Ook bij aanschaf van tientallen tot honderden scans voor de klant betaalbaar blijven En binnen een redelijke levertijd (max 1 a 2 weken) Dit vraagt om ontwikkeling van een nieuw reproductieproces, met als uitgangspunt

1. Resolutie Digitalisering volgens rastertechniek (scanning) Hoe fijner het raster (oftewel: hoe hoger de resolutie), hoe meer informatie, hoe hoger de detaillering Resolutie in sterke mate bepalend voor de bestandsgrootte: Resolutie (A4)Bestandsgrootte 300 dpi24 Mb 400 dpi44 Mb 800 dpi177 Mb 1600 dpi708 Mb 3200 dpi2,8 Gb

De Archiefbank Sinds 2004 alle inventarissen doorzoekbaar via de SAA website Inhoud doorzoekbaar voor Google Systeem meteen succesvol Inhoud doorzoekbaar voor Google Systeem meteen succesvol