Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen over de drempel van 3de kleuterklas naar 1ste leerjaar
Advertisements

Seksualiteit en intimiteit: Wat is normaal?
Leefgroepen in de kleuterschool
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Doorstroming en kritieke overgangen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
Relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen
3-jarigen in het basisonderwijs
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
1 Spelen en leren: het begint al bij de voorschool. Aan het werk met jonge kinderen !
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
MBO passend onderwijs
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Workshop Relationele en seksuele vorming
de ouderbetrokkenheid vergroten
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Zapstad 10..: een ontdekking van een buurt – Spelenderwijs kijken naar ruimte en ruimtegebruik. Informatie geven en krijgen: – Hoe ervaren en zien jongeren.
Bouwstenen voor Gemeenterelaties 2
Ervaringsgerichte leefschool Elshout
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Een theoretische verkenning
PLUSKLAS.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Welkom op onze informatieavond !
Aanpak problematisch gedrag
&. Over Nutricia Meer dan 100 jaar ervaring actief op het gebied van baby- en kindervoeding Nutricia heeft als doel om bij te dragen aan aan een gezonde.
Gemaakt door: Jordy, Ryan, Samantha
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Abba, Vader Geen veroordeling meer! Geen veroordeling?? Maar er is toch zoveel kwaad in de wereld?
Opvoeden.
Pedagogische theorieën
WEEK 5 Pedagogische theorieën. Wat gaan we doen Presentatie van de opdracht rondom sensitieve responsiviteit. Power point hoofdstuk 4 kijken en luisteren.
Pedagogische theorieën
Competentiegebied 2 Ouders en opvoeders ondersteunen bij opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind.
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Het belang van voorlezen
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Visie spel en ontmoeting Samenkomst vrijwilligers 10 december 2013
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Inzoomen op de competenties  Beantwoord de volgende vragen: -Wat zijn competenties? -Wat is de norm? -Waarom kijken we naar competenties in een procesgericht.
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Hoe pedagogisch handelen?
Sociale media. Wat zijn sociale media? Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Ontwikkelingspsychologie
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Van documenteren naar afstemmen en terug…
Welkom op de informatieavond groep 1-2
het katholiek basisonderwijs
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Wensen en verwachtingenavond
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs

Laat geen gelegenheid voorbijgaan om een goed woord te zeggen. (Godfried Bomans, schrijver 1913- 1971)

Titel Tekst eerste niveau Tekst

In elk ontwikkelingsstadium krijgen peuters en kleuters nieuwe mogelijkheden om explorerend en experimenterend met de wereld om te gaan. Het jonge kind leert al doende van de hand naar het verstand. Het beleeft dingen die hem helpen de wereld te vatten en er in groot te worden. Door het kind gericht te ondersteunen worden de belevingen leerervaringen= de kliks

heeft een uniek raderwerk van radertjes Elk kind verandert voortdurend: heeft een uniek raderwerk van radertjes = baby- en peuterkliks van de Goed- zO! Ieder kind legt andere relaties tussen deze kliks = eigenheid waarmee dit raderwerk van elk kind functioneert. Elk individu blinkt op z’n eigen manier in zijn eigen kliks! Het maakt elk kind uniek en niet identiek!

Geen kind- volgsysteem maar een kind- observatiesysteem! Niet enkel kind- gedrag in beeld brengen, maar ook invloeden vanuit het pedagogisch beleid, de ruimte, groepskenmerken en de relatie kind- kinderbegeleid(st)er

Anders leren kijken naar kinderen: idee van het ‘krachtige kind’ = geloof in de sterkte van kinderen. Daarbij hoort een ‘nieuwsgierige begeleid(st)er’ die ‘echt’ interesse heeft in kinderen: in wat kinderen bezighoudt i.p.v. kinderen ‘bezighouden’.

De pedagogiek van kijken, luisteren en inspelen

Hiervoor moeten we kindbegeleid(st)ers leren bewust en gericht kijken naar kinderen. Instrument en bijhorende tools hiervoor= Goed zO! (observatielijst, praktijkfilmpjes, inspiratieteksten, inspiratiefoto’s en materialen)

De deelkliks= uitspraken over observeerbaar kindgedrag gebaseerd op de ontwikkelingsgebieden: grote motoriek, kleine motoriek, taal, ontdekken van de wereld, sociale ontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling, goed in je vel en zelfsturing.

Het team krijgt hierbij ondersteuning op drie niveaus: wat ze kunnen observeren hoe ze kliks en deelkliks kunnen stimuleren hoe ze ouders als mede- opvoeder kunnen informeren en betrekken bij het in kaart brengen van het totaalbeeld van het kind

We voorzien in totaal een maximum van 6 registratiemomenten voor een totaal verblijf van een kind met de leeftijd van 0 tot 3 jaar:

1ste moment: tot de leeftijd van 6 maanden 2de moment: omstreeks de leeftijd van 7 tot en met 9 maanden 3de moment: omstreeks de leeftijd van 10 tot en met 12 maanden (1 jaar) 4de moment: omstreeks de leeftijd van 13 tot en met 18 maanden 5de moment: omstreeks de leeftijd van 19 tot en met 24 maanden (2 jaar) 6de moment: omstreeks de leeftijd van 2 tot en met 3 jaar

De wijze waarop peuters en kleuters ‘groot’ groeien, verschilt niet zoveel van elkaar. Daarom willen we werken aan: - een kwaliteitsvolle begeleiding van de ontwikkeling van bij het kinderdagverblijf. een naadloze doorstroming van kinderdagverblijf naar de kleuterschool het uitsluiten van didactische vervroeging ontwikkeling van kinderen vanuit een positieve en motiverende visie (er kan enkel digitaal aangevinkt worden wat kinderen wél beheersen) in kaart brengen

Om deze principes te waarborgen richten we ons o. a Om deze principes te waarborgen richten we ons o.a. tot de filosofie van Piaget (ontwikkeling van het jonge kind): sluit aan bij de visie van het PPGO vertrekt van actief ontwikkelen en leren in rijke, natuurlijke leersituaties Beide uitgangspunten gelden zowel voor het kinderdagverblijf als voor de kleuterschool