Hoe wordt ‘verzoening’ traditioneel- christelijk benaderd? 1.‘Bedekking’ (beschutting) en ‘verzoening’ worden verward. 2.God was een vijand en moest verzoend.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Introductie op de Islam
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
8 dec Zoetermeer Indien nu van Christus gepredikt wordt, dat Hij uit de doden is opgewekt, hoe komen sommigen onder u ertoe te zeggen, dat.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
God en ons.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Romeinen Denken en Dienen.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
DE INHOUD VAN DE PREDIKING 1Korinthe 15. evangelie 1 Ik maak u bekend, broeders, het evangelie dat ik u verkondigd heb…
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
vorige keer: verschil tussen SCHULDBETALING en LOSPRIJS voorbeeld 1: schuldbetaling...
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
ALVERZOENING?!.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Paulus' toespraak in Antiochië (II)
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
27 december 2012 bijbelstudie nr. 2 Vanaf hoofdstuk 1:11.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Zie hoe Jezus daar loopt....
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
Dopen Wat laten wij zien met de doop?. ”Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven …: dat Christus voor onze zonden is gestorven, … dat hij is begraven.
Welkom in de samenkomst
Genade schenken 1.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
JEZUS DE RUIL JIJ.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Hebreeën 2:14-18.
De nieuwe levenswandel Efeze
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
Het evangelie van de opstanding
"het woord der verzoening"
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
3 oktober 2015 Garderen. Openbaring 20 5 De overige doden werden niet weder levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren. Dit is de eerste opstanding.
De offers – HET OFFER, beeld(en) van het werk van de Heer Jezus
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
OMGAAN MET LIJDEN VANUIT SCHRIFT EN THEOLOGIE HDGI-Gent, 2007 PRESENTATIE 6 Kruis en opstanding.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
het ABC van het evangelie
werd op het kruis onze schuld betaald?
Dordtse Leerregels - indeling
Christus is opgewekt en gezien
Transcript van de presentatie:

Hoe wordt ‘verzoening’ traditioneel- christelijk benaderd? 1.‘Bedekking’ (beschutting) en ‘verzoening’ worden verward. 2.God was een vijand en moest verzoend worden. 3.Christus’ offer werd gebracht op Golgotha en schonk God voldoening. ‘Verzoening door voldoening’. 4.Verzoening niet universeel.

Calvijn, Institutie (II, hfst.16) God is de mens een vijand geweest(…) God de Vader is door Christus’ offerande voldaan en verzoend; zijn gramschap is door deze Voorbidder gestild.

Kanttekeningen Statenvertaling bij 1Joh.2:2 Namelijk omdat Hij (=Christus) voor deze (= onze zonden) in onze plaats de straf dragende, en daarmede de gerechtigheid Gods voldoende, den toorn Gods stilt, en zo God met de mensen verzoent.

Wat is de moderne benadering van ‘verzoening’(Wiersinga, den Heyer)? 1.Het verzet zich tegen de klassiek- juridische benadering van verzoening (Augustinus, Anselmus van Canterbury, Calvijn) 2.Jezus stierf als een martelaar. Hij offerde Zich op voor de goede zaak…

Wat te denken van de term ‘het plaatsvervangend sterven van Christus’? 1.Geen Bijbelse term of frase. 2.Als Jezus’ sterven plaatsvervangend zou zijn, dan zouden wij niet meer hoeven sterven… 3.Jezus stierf NIET ‘de eeuwige dood’…

Betaalde Christus de schuld op Golgotha? “Want er is een God en ook een middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen…” 1Timotheüs 2:6

Predikten de apostelen vergeving dankzij het kruis? Nee, de apostelen predikten vergeving ONDANKS het kruis…

Handelingen deze (=Jezus), naar de bepaalde raad en voorkennis van God uitgeleverd, hebt GIJ door de handen van wetteloze mensen aan het kruis genageld en gedood. 23. God evenwel heeft Hem opgewekt…

Handelingen en de Leidsman ten leven hebt GIJ gedood, maar God heeft Hem opgewekt uit de doden, waarvan wij getuigen zijn.

Handelingen 5 De God onzer vaderen heeft Jezus opgewekt, die GIJ hebt gehangen aan een hout en omgebracht…

Handelingen … en ZIJ hebben Hem gedood door Hem te hangen aan een hout. 40. Hem heeft God ten derden dage opgewekt en heeft gegeven, dat Hij verscheen, 41. niet aan het gehele volk, doch aan de getuigen…

Handelingen … en hoewel zij geen grond voor doodstraf konden vinden, hebben zij Pilatus gevraagd Hem ter dood te brengen (…) 30. Maar God heeft Hem uit de doden opgewekt;

Hoe kan deze studiedag kort worden samengevat? 1.De slachtoffers op het altaar verwijzen naar Christus’ opstanding uit de doden. Daarin is de ‘beschutting’ gelegen. 2.God verzoent de wereld door hen “de dood van Zijn Zoon” niet aan te rekenen maar hen juist daardoor het Leven te geven.