Euro. De euro 1992: Verdrag van Maastricht: gemeenschappelijke munt binnen Europa 1992: Verdrag van Maastricht: gemeenschappelijke munt binnen Europa.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Crises zijn van alle tijden
Advertisements

Korte Quiz over Armoede
Michiel Verbeek 17 februari Wie is hoofdschuldige aan de kredietcrisis? a.De bankiers b.De toezichthouders op de banken c.De Amerikaanse overheid.
Hoofdstuk 5: Arbeidsmarkt in de EU
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
De prijs van de benzine € 1,22 per liter.
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
voor de zomervakantie tot
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Hoofdstuk 2 Van EEG tot EU.
Duitsland, is gekleurde land.
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
IJzeren gordijn gaat open
Interbellum en Vrede van Versailles.
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
DE LAMMERS-HYPOTHESE EN DE MAARTEN-POSTMA-HYPOTHESE HEDENDAAGDSE SOCIOLOGISCHE THEORIEËN DOCENT: WOUT ULTEE 8 JANUARI 2009.
Europese Samenwerking
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Een gevolg van de Eerste Wereldoorlog?
2000 X (1,06) 3 = 2.382; = 1.882; X (1,06) 2 = 2.114,65; 2.114, = 3.114,65 (PER 1/1 2006); 3.114,65 X (1,05) 3 = € 3.605,60.
Hoofdstuk 2 W.O II.
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.
Polenaktion In oktober 1938 sturen de Duitsers Poolse Joden uit Duitsland. De Polen willen er slechts 3000 opnemen. Er blijven Joden in niemandsland.
Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie.
Evolutie van geld.
Europese Samenwerking
Europa. Vijf hoofdstukken Negen lessen Laatste les: herhalen Veel zelfwerkzaamheid dus Huiswerk maken ( ik noteer dat)
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
1 Michiel Verbeek November 2014 Waarom gaat de economie niet een beetje beter?
Thijs Oost en Simon Valster
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Nederland terug naar de gulden?
Paragraaf 2: Economische crisis
Europese integratie EUROPA (ca …)
Uitslag verdrag van Versailles
Antwoorden herhalingsopgaven
Begrotingstekort. Inkomsten Land X begroot de inkomsten voor 2014 op €200 miljard.
DE EUROPESE UNIE.
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
PW Wisselkoersen Vraag 1: De uitvoer van Zwitserland naar de EU steeg, maar minder snel dan de invoer uit de EU-landen (= de uitvoer van de EU naar Zwitserland.
De Unie en het spook van het euroscepticisme Prof. Steven Van Hecke & Wouter Wolfs Universiteit Derde Leeftijd Kortrijk | 26 maart 2014.
De Euro In de Eurozone. De EU bestaat momenteel april 2015 uit 28 landen.
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen.
Het interbellum De Grote Crisis Tijd van wereldoorlogen 1900 – 1950.
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Europese eenwording
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Unie en het spook van het euroscepticisme
Ons pensioenstelsel: hoe verder?
Ons pensioenstelsel: hoe verder?
De Europese economie: samen sterker
§5.4 Samenwerken in Europa
Transcript van de presentatie:

Euro

De euro 1992: Verdrag van Maastricht: gemeenschappelijke munt binnen Europa 1992: Verdrag van Maastricht: gemeenschappelijke munt binnen Europa 1997: Voorwaarden tot invoering euro in groei- en stabiliteitspact 1997: Voorwaarden tot invoering euro in groei- en stabiliteitspact 1999: Invoering van de euro 1999: Invoering van de euro 2002: invoering euromunten en - biljetten 2002: invoering euromunten en - biljetten

De euro

Stabiliteitspact Het begrotingstekort mag niet meer dan drie procent bedragen. Het begrotingstekort mag niet meer dan drie procent bedragen. De overheidsschulden mogen niet meer dan 60% van het BBP bedragen. De overheidsschulden mogen niet meer dan 60% van het BBP bedragen.

Stabiliteitspact Van bij de start te streng voor een aantal landen Van bij de start te streng voor een aantal landen Deze landen moesten zo snel mogelijk de normen halen Deze landen moesten zo snel mogelijk de normen halen

Staatsschuld van België

Welk land houdt zich eigenlijk aan het stabiliteitspact?

Gemiddeld begrotingstekort binnen de Europese Unie

Gemiddelde overheidsschuld binnen Europese Unie

Het Griekse probleem 2009: nieuwe Griekse regering maakt bekend dat de vorige regeringen systematisch de cijfers vervalsten 2009: nieuwe Griekse regering maakt bekend dat de vorige regeringen systematisch de cijfers vervalsten Het begrotingstekort bedraagt 12,7 % in plaats van de vermeende 3,7 % Het begrotingstekort bedraagt 12,7 % in plaats van de vermeende 3,7 %

Het Griekse probleem Eerdere Griekse regeringen konden tien jaar lang deze cijfers vervalsen omdat het statistische bureau van de EU, Eurostat, niet ter plekke mocht controleren. Eerdere Griekse regeringen konden tien jaar lang deze cijfers vervalsen omdat het statistische bureau van de EU, Eurostat, niet ter plekke mocht controleren. Eurostat Cijfers die Eurostat in november 2010 publiceerde lieten zien dat het begrotingstekort in 2009 zelfs nog hoger was dan 12,7 procent, namelijk 15,4 procent. Cijfers die Eurostat in november 2010 publiceerde lieten zien dat het begrotingstekort in 2009 zelfs nog hoger was dan 12,7 procent, namelijk 15,4 procent.

Gevolgen voor Griekenland… 15 januari 2010: Om de problemen aan te pakken diende de Griekse regering van premier Giorgos Papandreouop een plan in bij de Europese Commissie. Volgens dat plan moest het begrotingstekort van Griekenland in 2012 weer zijn teruggebracht tot onder de norm van drie procent uit het Stabiliteits- en groeipact. 15 januari 2010: Om de problemen aan te pakken diende de Griekse regering van premier Giorgos Papandreouop een plan in bij de Europese Commissie. Volgens dat plan moest het begrotingstekort van Griekenland in 2012 weer zijn teruggebracht tot onder de norm van drie procent uit het Stabiliteits- en groeipact. Giorgos PapandreouStabiliteits- en groeipact Giorgos PapandreouStabiliteits- en groeipact Daarvoor waren zware bezuinigingen en belastingverhogingen nodig. De accijnzen op alcohol en brandstof werden verhoogd, de pensioenleeftijd moest worden opgeschroefd en er moest flink worden gesneden in het ambtenarenapparaat. Daarnaast beloofde de regering van Papandreou ook belastingontduiking strikt aan te pakken. Daarvoor waren zware bezuinigingen en belastingverhogingen nodig. De accijnzen op alcohol en brandstof werden verhoogd, de pensioenleeftijd moest worden opgeschroefd en er moest flink worden gesneden in het ambtenarenapparaat. Daarnaast beloofde de regering van Papandreou ook belastingontduiking strikt aan te pakken.accijnzen

2010: Stakingen in Griekenland

En Europa? En Europa? De geruchten dat Duitsland en Frankrijk achter de schermen werkten aan een reddingsplan voor Griekenland werden in februari en maart 2010 sterker. Formeel gezien was het onder het stabiliteitspact niet mogelijk voor de eurozone als geheel om bij te springen. Volgens de geruchten bespraken ze de mogelijkheid dat vooral Duitse en Franse staatsbanken Griekse staatsobligaties zouden kopen. De geruchten dat Duitsland en Frankrijk achter de schermen werkten aan een reddingsplan voor Griekenland werden in februari en maart 2010 sterker. Formeel gezien was het onder het stabiliteitspact niet mogelijk voor de eurozone als geheel om bij te springen. Volgens de geruchten bespraken ze de mogelijkheid dat vooral Duitse en Franse staatsbanken Griekse staatsobligaties zouden kopen.stabiliteitspact Eurolanden waren overigens terughoudend om financieel bij te springen. Als ze veel geld in Griekenland zouden steken, zouden ze er een volgende keer dat een euroland in de problemen zou komen, niet onderuit komen om ook daar bij te springen. Eurolanden waren overigens terughoudend om financieel bij te springen. Als ze veel geld in Griekenland zouden steken, zouden ze er een volgende keer dat een euroland in de problemen zou komen, niet onderuit komen om ook daar bij te springen. Vooral Frankrijk wilde dat Europese landen zelf (en niet het IMF) een helpende hand bieden aan Griekenland. De eurozone moest laten zien in staat te zijn problemen op te lossen, om zo het vertrouwen in de euro te vergroten. Vooral Frankrijk wilde dat Europese landen zelf (en niet het IMF) een helpende hand bieden aan Griekenland. De eurozone moest laten zien in staat te zijn problemen op te lossen, om zo het vertrouwen in de euro te vergroten.

De cijfers: staatsschuld

Blijft het beperkt tot Griekenland? Evolutie van het begrotingstekort

Duitsland: historische context 1918: Duitsland wordt veroordeeld tot herstelbetalingen aan Frankrijk 1918: Duitsland wordt veroordeeld tot herstelbetalingen aan Frankrijk 1923: Duitsland kan deze betalingen niet meer uitvoeren 1923: Duitsland kan deze betalingen niet meer uitvoeren Er worden marken bijgedrukt, wat een enorme devaluatie veroorzaakt Er worden marken bijgedrukt, wat een enorme devaluatie veroorzaakt

De toekomst van de euro Duitsland speelt cruciale rol Duitsland speelt cruciale rol Is de grootste donor binnen de Europese Unie Is de grootste donor binnen de Europese Unie

Duitsland: Devaluatie mark

Posttarieven Duitsland 1923 MaandPrijsindex juli jan juli jan jan juli jan juli jan juli nov Het prijsindexcijfer van de groothandels-prijzen (1914=100) laat de explosieve stijging zien die in 1923 optrad

Nadruk op stabiele munt 1948: herinvoering Duitse mark 1948: herinvoering Duitse mark Munt moest stabiel blijven Munt moest stabiel blijven

Invoering euro: Duitsland voorstander van stabiliteitspakt Landen met financieel wanbeleid moeten uit de Eurozone worden geweerd. Landen met financieel wanbeleid moeten uit de Eurozone worden geweerd.

Wat nu?

18/10/2010: Topoverleg Sarkozy- Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy kwamen overeen het Verdrag van Lissabon open te breken, dat wordt gezien als de EU-grondwet. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy kwamen overeen het Verdrag van Lissabon open te breken, dat wordt gezien als de EU-grondwet. Zij doen dit om landen die in een crisis zoals die in Griekeland terechtkomen, failliet te kunnen verklaren en hun stemrechten in EU-raden te kunnen opschorten. Zij doen dit om landen die in een crisis zoals die in Griekeland terechtkomen, failliet te kunnen verklaren en hun stemrechten in EU-raden te kunnen opschorten. Sarkozy toe aan de Duitse druk om het Verdrag te wijzigen in ruil voor de Berlijnse toezegging dat fiscale zondaren in de eurozone niet langer automatisch gestraft zullen worden. Sarkozy toe aan de Duitse druk om het Verdrag te wijzigen in ruil voor de Berlijnse toezegging dat fiscale zondaren in de eurozone niet langer automatisch gestraft zullen worden.

December 2010: Europese top Aan artikel 136 van het verdrag werden de twee volgende zinnen toegevoegd: De lidstaten wiens munteenheid de euro is, kunnen een stabiliteitsmechanisme (European Stability Mechanism) oprichten dat geactiveerd wordt wanneer dat onontbeerlijk is om de stabiliteit van de gehele eurozone te vrijwaren. Het toekennen van alle vereiste financiële hulp onder het nieuwe mechanisme zal aan strikte voorwaarden onderworpen worden. Aan artikel 136 van het verdrag werden de twee volgende zinnen toegevoegd: De lidstaten wiens munteenheid de euro is, kunnen een stabiliteitsmechanisme (European Stability Mechanism) oprichten dat geactiveerd wordt wanneer dat onontbeerlijk is om de stabiliteit van de gehele eurozone te vrijwaren. Het toekennen van alle vereiste financiële hulp onder het nieuwe mechanisme zal aan strikte voorwaarden onderworpen worden. eurostabiliteitsmechanismeEuropean Stability Mechanism eurostabiliteitsmechanismeEuropean Stability Mechanism Bondskanselier Angela Merkel slaagde er in om in het verdrag te laten opnemen dat een land slechts steun kan krijgen als het absoluut noodzakelijk of onontbeerlijk is. Het gericht aangegane engagement werd verduidelijkt met de woorden alle vereiste financiële hulp. Bondskanselier Angela Merkel slaagde er in om in het verdrag te laten opnemen dat een land slechts steun kan krijgen als het absoluut noodzakelijk of onontbeerlijk is. Het gericht aangegane engagement werd verduidelijkt met de woorden alle vereiste financiële hulp. BondskanselierAngela Merkel BondskanselierAngela Merkel

Europees Stabiliteits Mechanisme Een permanent noodfonds van 750 miljard euro waar Europese staten enkel in geval van nood en onder strikte voorwaarden geld kunnen lenen. Een permanent noodfonds van 750 miljard euro waar Europese staten enkel in geval van nood en onder strikte voorwaarden geld kunnen lenen. Is dit in overeenstemming met het verdrag van Lissabon? Is dit in overeenstemming met het verdrag van Lissabon?

Van waar komt de 750 miljard euro?

Verspreid over een periode van vier jaar zal België een bedrag van 2,8 miljard euro moeten bijdragen voor de financiering van het European Stability Mechanism. Dat vormt een onderdeel van een akkoord dat de ministers van financiën van de eurolanden hebben bereikt. Verspreid over een periode van vier jaar zal België een bedrag van 2,8 miljard euro moeten bijdragen voor de financiering van het European Stability Mechanism. Dat vormt een onderdeel van een akkoord dat de ministers van financiën van de eurolanden hebben bereikt. Afgesproken werd dat het fonds over een kapitaal van 700 miljard euro, waarbij de eurolanden kapitaal en garanties leveren. Federaal minister van financiën Didier Reynders zegt dat het geld ontleend zal worden op de financiële markten en vervolgens uitgeleend zal worden aan het European Stability Mechanism. Afgesproken werd dat het fonds over een kapitaal van 700 miljard euro, waarbij de eurolanden kapitaal en garanties leveren. Federaal minister van financiën Didier Reynders zegt dat het geld ontleend zal worden op de financiële markten en vervolgens uitgeleend zal worden aan het European Stability Mechanism. De operatie zal een impact van ongeveer 1 procent hebben op de staatsschuld, maar heeft geen weerslag op de begroting. Mogelijk levert de operatie een meerwaarde op, aangezien landen die aankloppen bij het fonds een hogere rente moeten betalen. De operatie zal een impact van ongeveer 1 procent hebben op de staatsschuld, maar heeft geen weerslag op de begroting. Mogelijk levert de operatie een meerwaarde op, aangezien landen die aankloppen bij het fonds een hogere rente moeten betalen.