Macht en recht tussenperiode.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geloven = naar een ander land gaan
Advertisements

Godsdienst.
“De woonplaats van God...”
Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 09/2011
Macht, recht en protest Over macht en misbruik. • Na de dood van David volgt zijn zoon Salomo hem op. • Hebreeuws: שלמה - Sjelomo/Shlomo • Regeringsperiode.
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Gods verborgen glans.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
De Heilige Geest in het Oude Testament
Geluk heb je zelf in de hand!
Psalm 116:7,8,10 Gezang 156:1-4 Lezen Jozua 24:1-6;14-28 Gezang 161:1
'perspectieven in het boek Ruth' deel II.
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
EEN GESCHIEDENIS VAN VERVOLGING
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Godsdienst 1.
De opkomst van het christendom
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
Recht en Macht Saul de eerste koning.
Het verhaal van bevrijding
Woorden uit de woestijn
Het verhaal van bevrijding
Macht en recht tussenperiode.
De bloedbruidegom Exodus 4.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Offeren of op de hoogten gehoorzamen in Jeruzalem.
Godsdienst
Godsdienst.
Godsdienst.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
De stelling: Het kan niet waar zijn dat er maar één ware godsdienst is.
onze roeping als gemeente
Preek Rechters 3: Otniël
Bronvermelding Alle schriftgedeelten zijn – tenzij anders vermeld - uit de NBG Bijbelvertaling Alle citaten - tenzij anders vermeld – die worden.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Prekenserie Mozes Spreker: Arie Davidse 9 november 2008.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Oude Wonderlijke verhalen
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Macht, onrecht en protest
Preek Matteüs 2: 1-12.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
Recht en macht David als koning.
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
De geschiedenis van Israel
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Recht en Macht David jonge jaren.
Psalm 148 Vers 1 Looft, halleluja, looft de HEER, hoog in de hemel van zijn eer. Looft Hem, die in de hoge troont, gij engelen, die bij Hem woont. Looft.
Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft?
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
27 december 2015 Zoetermeer. Genesis Na zijn vader begraven te hebben, keerde Jozef naar Egypte terug, hij en zijn broeders en allen, die waren.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Les 4 voor 23 januari Het patroon van het kosmische conflict komt herhaaldelijk voor in Richteren. Daarvan is het verhaal in Richteren 4 een voorbeeld.
Welkom op TOV! Op wie wil je lijken??. Jij bent jij..
7 februari 2016 Rotterdam. Exodus 17 8 Toen kwam Amalek en streed tegen Israel te Refidim. = volgend op de geschiedenis van Massa en Meriba ('verbittering'
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Welkom Voorganger: ds. H.O. ter Beek Ouderling van dienst: J. Verkerk Organist: A. Kroeze Schriftlezingen: Jozua 5: 1-12.
de les van de geschiedenis
Weet wie je bent: volk vol verzet, Góds volk.
de toekomst van Jeruzalem
1. Kerkverlating; 2. Godsverduistering; 3. Redding en hoop
Transcript van de presentatie:

Macht en recht tussenperiode

Tussenperiode Mozes leidt het volk door de woestijn heen Deze periode duurt 40 jaar Het volk maakt verschillende “stops” onderweg Belangrijk is de drie maanden bij de berg Horeb Hier wordt de joodse godsdienst vorm gegeven

Tussenperiode Hier worden de tien geboden gegeven Het eerste heiligdom gebouwd, de tabernakel God woont nu bij zijn volk Na ongeveer een jaar komt het volk aan bij Kades, zuiden van Israel Het land wordt verkent en het volk durft niet verder

Tussenperiode Uiteindelijk stuurt God het volk terug en de generatie uit Egypte sterft in de woestijn Na 40 jaar volgt Jozua, Mozes op Mozes sterft op de berg Nebo (jordanie) Onder Jozua verovert het volk het grootste deel van Kanaan De belangrijkste overwinning is Jericho

Tussenperiode Als Jozua sterft moeten er nog grote delen worden veroverd Er wordt geen opvolger aangesteld Geen leider, geen sturing…. Het volk dwaalt af en gaat de afgoden dienen God straft het volk door vreemde volken te sturen Er ontstaan veelal regionale conflicten

Tussenperiode Als het volk zich weer tot God keert stelt God rechters/richters aan Zij verlossen het volk van de vreemde overheersers Dit wordt het tijdperk van de rechters/richters genoemd Belangrijke richters zijn: Simson filistijnen Gideon Midianieten

Tussenperiode Deborah(enige vrouwelijke richter) Kanaanieten De laatste richter is Samuel…. Als hij richter is dan vraagt het volk om een koning Deze vraag is het begin van een nieuwe periode voor het volk Het tijdperk van de koningen breekt aan

Tussenperiode Richters waren dus mensen uit de regio’s die door vreemde volken werden bedreigt Dat betekent dat andere regio’s in relatieve rust leefden Het volk was opgedeeld in stammen verband Onder de koningen zal dit gaan veranderen De stammen worden tot 1 volk gesmeed