Arm & Rijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Arm en rijk in Nigeria.
Advertisements

België Onze geschiedenis.
India als opkomend land
Onderwijs van nu voor de wereld van morgen.
Marokkaanse migratie naar de Lage Landen in de 20 ste eeuw.
Arm & Rijk.
Het buitenlands beleid leerdoelen • Weten tegen welke achtergrond de Amerikaanse regering de Monroedoctrine afkondigde; • Kunnen aangeven waaom.
Milieuproblemen in Nederland
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Hst 4: De wereld indelen.
Hoe het houden van vee de kansen van de Europeanen bepaalden.
Hst 3: Naar de Verenigde Staten: ‘el otro lado’
Arm & Rijk.
Hst 4: De wereld indelen.
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
De grens tussen Mexico en de VS
Vandaag: Voorbereiding SE Arm & rijk H.1 + H.2: 1. Terugblik op de deelvragen van H Fragment documentaire grensstreek VS-Mexico bekijken met opdracht.
Het socialisme Paragraaf 7..
Hoofdstuk 1 Patronen op de wereldkaart: wereldbeeld Paragraaf 1 t/m 5
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Historisch Overzicht: Europa en de wereld
Invloed maquiladora’s op verschillende schaalniveaus
§3.2 – De huidige migranten
Migratiegeschiedenis
Terugblik op §2.1 De Maquiladoras en de NAFTA:
Mexico en de VS, een wereld van verschil.
H1: Mexico en de VS: een wereld van verschil
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
Indonesië.
Indonesië.
Indonesië.
Hst 1: De wereld: Systeem van landen en relaties
P 2.2 Water en land in Israël
Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken.
Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
India als opkomend land
Indonesië.
Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras
Arm & Rijk.
Hst 4: De wereld indelen.
Hst 3: Naar de Verenigde Staten: ‘el otro lado’ Diversiteit alom!
§ 2.2 De andere kant van de medaille. Planning van vandaag Uitleg paragraaf 2.2 Nakijken Hst 1 en/of doorwerken Hst 2.
Hfst 1: de wereld; Het wereldbeeld
Hoofdstuk 1 Patronen op de wereldkaart: wereldbeeld Paragraaf 1 t/m 5
Hoofdstuk 2.
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
1.2 De grens gaat open Mexico had vroeger een gesloten economie kenmerken: - hoge invoerrechten - quota - importsubstitutie - uitvoer van landbouwproducten.
Hoofdstuk 3 Wereld: stedelijke gebieden in de VS Paragraaf 6
Tortilla curtain Grens USA - Mexico.
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Indonesië.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Hoofdstuk 3 Arm en rijk in de VS en Nigeria.
Mexico - VS GO north, young mexican.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Migratiegeschiedenis.
Hoofdstuk 1 Patronen op de wereldkaart: wereldbeeld Paragraaf 1 t/m 5
Ontmoetingen in verre streken
Transcript van de presentatie:

Arm & Rijk

The border Verschillende verhalen: USA: Terroristen en criminelen USA: Economische vluchtelingen  Voor werk Mexicanen: Familie

Arm & Rijk De grensstreek Mexico – VS staat centraal in dit boekje. Drie hoofdstukken zijn hieraan gewijd. Het 4e hst bevat vele theorieën en is ontzettend belangrijk voor je eindexamen in mei 2014! Uit het filmpje bleek dat 122.000 Mexicanen het land jaarlijks proberen te verlaten (alleen de regio Juarez!!) Waarom willen al die mensen naar de VS? En niet na bijv. Panama of Belize? Is er geen werk in Mexico? Of spelen er ook andere zaken ? Dit zijn zaken die de aankomende 3 hoofdstukken centraal staan.

Paragraaf 1.1 Kennismaking met het grensgebied The past is the key to the present! Door de geschiedenis te bestuderen krijg je goed inzicht in het heden. Mexico: Vroege rijken Azteken en Maya’s Koloniale periode rond 1500 (overheersing door Spanje) In 1821 onafhankelijkheid 1846-1848 oorlog met de VS (verdrag van Hidalgo, Mexicanen werden van de een op andere dag Amerikanen.) Vele dictators Vanaf jaren 40 ging het wat beter dankzij olie. Mexico koos voor grootschalige industrialisatie. (Import-substitutie, vb: auto’s zelf maken) In jaren 70 grote (olie)crisis. Wat leidde tot inflatie en uiteindelijk devaluatie van de Mexicaanse Peso. Vandaag de dag daardoor lage lonen, veel werkeloosheid en ongelijke inkomensverdeling.

De Verenigde staten: Begonnen in 1776 met 13 staten (voormalige Britse koloniën). Uitgebreid tot het huidige 50 door oa aankopen en het verdrag van Hidalgo. Het nieuwe land werkte als een magneet op mensen vanuit andere continenten vanwege de ‘American dream!’ Van krantenjongen tot miljonair. Succes en falen heb je in je eigen handen. Tijdens de piekjaren begin 20e eeuw, kwamen ruim 15 miljoen mensen binnen. Tegenwoordig (door strenge immigratiewetten) is het niet zo gemakkelijk meer om er te komen.

Grensgebied Vanaf 1853 vastgelegd 3000 km lang De helft bestaat uit de rivier Rio Grande Na het verdrag van Hidalgo werden sommige steden gewoon door midden gesplitst. Hier zijn de zogenaamde Dubbelsteden ontstaan. De steden onderhouden nauwe banden met elkaar, want ten slot van rekening was het ooit 1 stad! (En Hispanics hebben familiebanden voor de rest van hun leven). Een bekende dubbelstad is El Paso-Ciudad Juarez.

El Paso – Ciudad Juárez 2 grote steden El Paso: 600.000 inwoners Ciudad Juárez: 1.3 miljoen Steden groot geworden door de geschiedenis: 4C’s: Cattle (vee) Copper Cotton Climate In jaren 40 militaire basis gevestigd in El Paso Er kwam vertier in Ciudad Juárez voor de soldaten (cafes, prostitutie, drugs etc). Vanaf jaren 60, vestiging grote arbeidsintensieve bedrijven. Begin van Maquiladores (kom later op terug). Aantrekkingskracht op arme boeren van het platteland.

Kruispunt De grens VS – Mexico is een kruispunt Arm ontmoet Rijk De VS is het rijkste land ter wereld, terwijl Mexico tot een 3e wereldland word gerekend. 1e wereldland (rijkdom; het kapitalistische westen) 2e wereldland (half rijkdom, half armoede; Voormalige communistische staten bijv: Sovjet-Unie) 3e wereldland (de allerarmsten bijv: Niger) De verschillen per land (of regio) komen goed tot uiting in de dimensies!!!!!! Wil je een land vergelijken dan gebruik je de dimensies. Economische dimensie (kenmerken) ! (kijkend naar geld) Demografische dimensie ! (kijkend naar de bevolking) Fysische dimensie (Kijkend naar alles wat met de natuur te maken heeft) En Sociaal-culturele dimensie ! (kijkend naar het dagelijkse leven) (Ecologlische dimensie: milieu) De verschillen zijn per regio het opmerkelijkst! De Mexicaanse grensgebied is voor Mexicaanse begrippen veel rijker dan het binnenland. Het grensgebied van de VS daarentegen is veel armer dan regio’s die in het binnenland zijn gelegen van de VS. Het Migranten probleem speelt vooral de laatste 10 a 20 jaar (Toen het ontzettend slecht ging met Mexico). Voorheen bestond de grens uit prikkeldraad en vond men migranten niet zo erg. Ze waren juist blij, ze hadden dan goedkope arbeidskrachten die konden helpen met de oogsten. Tegenwoordig proberen tegen de 1 miljoen mensen per jaar de VS binnen te komen.