De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Migratiegeschiedenis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Migratiegeschiedenis."— Transcript van de presentatie:

1 Migratiegeschiedenis.

2 Opdracht Lees de tekst over migratiegeschiedenis
Duid de belangrijke data uit de tekst aan op de grafiek Beantwoord de volgende vragen: Waarom is er vanaf 1880 een sterke migratie van Mexico naar de VS? Wat betekent het Barcero-programma? Wat zijn de voornaamste oorzaken voor het ontstaan van de migratie van Mexico naar de VS?

3 Migratiegeschiedenis
1848: Inlijven van Texas Staatsburgerschap opgedrongen.

4 Migratiegeschiedenis
1880: sterke migratie van Mexico naar de VS. Waarom?

5 Migratiegeschiedenis
Waarom? 1. Aanleg van spoorwegen 2. Katoenpluk 3. Koper delven in mijnen 4. Oogsten in tuinbouw => vooral in Westen grote vraag naar arbeidskrachten

6 Migratiegeschiedenis
WOI: Mexicaanse arbeidskrachten onmisbaar Tussen twee WO: migratie sterk teruggeschroefd => wereldcrisis, gezien als lastige concurrenten, strengere immigratieregels Tijdens WOI Barcero-programma

7 Migratiegeschiedenis
Het Braceroprogramma was een verdrag tussen Mexico en de Verenigde Staten getekend in augustus 1942 waarin Mexicaanse werkkrachten werden uitgenodigd in de Verenigde Staten te komen werken om het gebrek aan arbeidskrachten dat aldaar was ontstaan door de Tweede Wereldoorlog op te vullen. Mexicaanse arbeiders die onder het braceroprogramma werkten werden bracero's genoemd. Aanvankelijk ging het vooral om landarbeiders, later werden er veel Mexicanen uitgenodigd om in de Verenigde Staten aan het onderhoud van de spoorwegen te werken. In 1945 waren er bracero's actief in de landbouw en bij de spoorwegen. Het spoorwegprogramma eindigde direct na de Tweede Wereldoorlog, maar het programma voor landarbeiders bleef tot 1964 bestaan, toen beide regeringen het verdrag introkken na klachten over slechte werkomstandigheden.

8 Migratiegeschiedenis

9 Migratiegeschiedenis
Wat zijn de redenen van de geweldige legale en illegale migratie? Mexicaanse economie is aan veel schommelingen onderhevig Peso heeft een snelle devaluatie Subsidies van landbouwproducten worden teruggedraaid=> uitzichtloze situatie platteland Groei bevolking 20ste eeuw:17 mil->120 mil.

10


Download ppt "Migratiegeschiedenis."

Verwante presentaties


Ads door Google