De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras

Verwante presentaties


Presentatie over: "Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras"— Transcript van de presentatie:

1 Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras

2 Planning van vandaag PW Afspreken
Bespreken samenvattingsopdrachten Hst 1 Uitleg paragraaf 2.1 Nakijken Hst 1 en/of doorwerken Hst 2 (incl. controle) PW afspreken: Week 39: Maandag 26 september Hoe ga je te werk om een PW te leren: Let goed op tijdens de les Lees de teksten zelf goed door Maak de opdrachten serieus Heb je dan nog vragen, vraag het aan de docent (indien je dit fijn vindt) Neem de powerpoints nogmaals goed door Blauw gedrukte woorden zijn belangrijke begrippen (achterin staat de betekenis, leer deze ALTIJD goed, vooral in context met het thema). Vind je het moeilijk, je kunt altijd (TIJDIG) extra opdrachten aanvragen.

3 Samenvattingsopdrachten:
Paragraaf 1.1 en 1.2 Deelvraag 1: Hoe is de grens tussen de 2 landen tot stand gekomen? Verdrag van Hidalgo + grondaankopen Deelvraag 2: Komen de kenmerken van het grensgebied overeen met de nationale gebiedskenmerken van Mexico en de VS? Nee, De grensregio van de VS is armer dan het gemiddelde van de VS. De grensregio van Mexico is rijker dan het gemiddelde van Mexico. Deelvraag 3: Wat is de invloed van de NAFTA op de economie van Mexico? Wisselend. Groeiende voor de rijkere of de mensen die werken in de grensstreek, maar toch negatieve effecten zoals dalend minimumloon of meer werkeloosheid in de landbouw.

4 § 2.1 Maquiladoras Mexico 1965: Veel armoede en werkeloosheid in het grensgebied met de VS Overheid wilde deze regio een economische impuls geven en schreef een beleid om buitenlandse ondernemingen aan te trekken. Er kwamen belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven. Vaak goedkopere gronden en grondstoffen Over invoer van halffabricaten hoefde geen belasting te worden betaald. Voor de goederen die het land verlaten, alleen belasting over de toegevoegde waarde. Wat voor bedrijven kwamen dan op Mexico af? Veel handwerk (duurdere arbeidswerk) Assemblagebedrijven (halffabricaten  eindproduct). De assemblagebedrijven die zich vestigde in Mexico heten zogenaamde Maquiladoras. De meeste assemblage bedrijven zijn in handen van grote bedrijven MNO’s

5 § 2.1 Maquiladoras (vervolg)
In het begin mochten Maquiladoras zich alleen vestigen tot een afstand van 20 km van de grens Multinationals vonden dit aantrekkelijk want: Noorden Mexico aantrekkelijk vanwege de lage lonen Nabijheidsligging tot de VS (lage transportkosten) Gevolg van die MNO’s in het noorden van Mexico betekende veel werkgelegenheid voor de Mexicanen. Migratie van Centraal Mexico naar het Noorden van Mexico begon. Vanaf de jaren 80 meer liberalisering (Ronald Reagan). Er kwam dus minder overheidsbemoeienis en meer marktwerking (vraag en aanbod) Na toetreding tot NAFTA enorme groei werkgelegenheid (1994)

6 Internationale arbeidsverdeling
Internationale arbeidsverdeling: Basis van globalisering en internationale handel. Ieder land produceert waar men (relatief) goed in is. Waar is Mexico dan goed in? In de productiefactor: Veel arbeiders voor weinig loon. Belangrijk aan de in de internationale arbeidsverdeling is hoe Multinationals vorm geven aan deze mondiale ontwikkelingen. Ze doen dat als volgt:

7 Centrum – periferie model
Word in Hst 4 nog uitgebreid besproken. Centrum: Macht van de wereld (De rijke landen) Periferie: De armste landen van de wereld Semi-periferie: (ertussenin) Behoort niet tot de rijke landen maar ook niet tot de allerarmsten. Mexico is een voorbeeld van een Semi-periferie. Noot: (zie hst 4) Bij ieder Centrum kun je weer inzoomen en daar ook een centrum en periferie constateren. Hetzelfde geld voor de periferie, daar binnen vind je ook weer een Centrum en perifere regio’s Kortom: Hangt af van je schaalniveau!

8 Verschuiving naar het zuiden ?!?
Verschuiven de Maquiladoras naar het zuiden ? Verschuiving landinwaarts Wettelijke minimumlonen nog lager Minder macht van de vakbonden (problemen aankaarten) Minder milieueisen (gemakkelijker afval dumpen) Ecologische draagkracht verminderd: Het vermogen van het milieu om de gevolgen van menselijk ingrijpen op te vangen, zonder dat de natuur hieronder lijdt.

9 Dit plaatje symboliseert wat er momenteel (2011) gaande is in Mexico

10 Voor nu: Nakijken Hst 1 en/of doorwerken Hst 2 (incl. controle)
Morgen: Paragraaf 2.2


Download ppt "Arm & Rijk § 2.1 Maquiladoras"

Verwante presentaties


Ads door Google