Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ruimte voor risico’s Overwegingen bij vrijwillige risicoacceptatie door burgers in het nieuwe omgevingsrecht dr. Rik Peeters NSOB.
Advertisements

Door welke natuurrampen wordt Nederland bedreigd?
Wie gaat daar eigenlijk over?
Presentatie Brandweer Naam Regio/Gemeente…
RE 7 Non Life & Health Les 1.
Verzekeren.
Hé jullie daar. Ik wil jullie graag opleiden tot mijn opvolger
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Risico’s en gevaren van techniek
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Motiveren Leidinggeven Blz. 143.
Door Lucas Brosky Groep 6b 25 mei 2012
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Verdiepingsbijeenkomst Milieu Gemeenteraad Utrecht 22 april 2008 Hans Iserief, senior adviseur Procesmanagement & communicatie.
Planning lessenroosters in S+. Situatie voor S+ In SAP – Lokalen – Docenten Geen planning mogelijk – Geen informatie over de verschillende studierichtingen.
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Communicatievaardigheden
Paragraaf 2 Een gebied in kaart.
Scheiding Transport Gevaarlijke Stoffen en Kwetsbare Functies
3.7 landschappen en natuurrampen
3.6 natuur en mens: actie en reactie
6.2 De mens reageert op risico’s
AARDRIJKSKUNDE.
AARDRIJKSKUNDE.
Lanceerdag Draaiboek “NEONATALE OPSPORING VAN AANGEBOREN METABOLE AANDOENINGEN” 20 oktober 2009 ‘Informeren en sensibiliseren van de doelgroep vóór de.
Werkvergunningen.
Hoofdstuk 2 Endogene en exogene processen Paragraaf 15 t/m 18
Hoofdstuk 4: Natuurgeweld in de VS
HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? LEZEN: ROM.7:13-25; JOH.8:31-36.
De actieve aarde Blok 3.
Natuurrampen Quiz.
De Menselijke Maat De aarde over jaar
De actieve aarde Blok 3.
RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE
6 stappen in Risico management
Blik op de wereld K.Slapak Week 18
Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing.
 Een groot gezin is een voordeel, de kinderen zullen later gegarandeerd voor jou zorgen.  Een groot gezin is een nadeel, want je hebt een grote en.
Gemaakt door: kaj en rens
HOOFDSTUK 3 Dorp  spookdorp. DOELEN HOOFDSTUK 3 Aan het einde van dit hoofdstuk weet je: - dat er grote verschillen zijn in Europa tussen plattelandsgebieden.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
Startbijeenkomst Veilige Publieke Taak Noord-Nederland Naar een nieuw evenwicht in de omgang met klanten die over de grens gaan Wanneer de klant van links.
Schoner werken bij brand - een landelijke uitleg, een landelijke film.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Bewoning in overstromings- gevoelige gebieden: opzet en bevraging WP 2: veerkracht & overstromingen Barbara Tempels promotoren Luuk Boelens & Kobe Boussauw.
2 TH Hoofdstuk 4 Water § 2-4 Wereld. Grootste deel van het aardoppervlak = zee = zout Geschikt / Ongeschikt als drinkwater? Water Geschikt / Ongeschikt.
Stadswerven-Zuid Geplande inrichting: P parkeergarage B Bioscoop Stedelijk plein P P Parkeervoorziening ‘maaiveld’
1 HV Hoofdstuk 4 Natuurrampen § 1- 5
Handleiding Handleiding en opdrachtkaarten.doc. Introductie van het thema Videoboodschap.wmv Powerpointpresentati e vulkanen.pptPowerpointpresentati e.
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § Orkanen in de Verenigde Staten Orkanen: ontstaan boven Atlantische Oceaan orkaanseizoen: juni – november zeewatertemperatuur:
De actieve aarde. Leerdoelen van actieve aarde De student kan landschapsvormende werking van endogene krachten beschrijven en verklaren De student.
Een toekomstige stad onder water
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Lesbrief Vervoer H 3.
Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing
Goed voorbereid naar de PABO
Een tsunami is een grote vloedgolf.
Leefstijlmonitoring Subtitel.
Kandidaat: Marnix Deroo
Tsunami Japan 11 maart 2011.
Waterveiligheid.
Casus Natuurgeweld in de VS
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
2 hv 4 Water: soms teveel, vaak te weinig § 2-5
4.6 Omgaan met klimaatverandering
Blok 1 Natuurrampen Deelvraag: Waardoor ontstaan natuurrampen?
Is een ramp te voorkomen?
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 3.4 Het inschatten van natuurlijke gevaren Wat voor type maatregelen kan men nemen om schade van grote natuurrampen te beperken? Hoe gaan de mensen om met het wonen in risicogebieden?

Hulpeloos bij natuurrampen? ► Het voorkomen van natuurrampen is meestal niet mogelijk. Soms kan men anticiperen en zo de gevolgen beperken. ● Orkanen zijn tegenwoordig goed te volgen. Men kan eventueel een gebied evacueren. ● Vulkaanuitbarstingen zijn nooit precies te voorspellen, maar men houdt gevaarlijke vulkanen in de gaten. ● Aardbevingen zijn heel moeilijk te voorspellen. Men weet waar ze voorkomen, maar nooit wanneer.

Maatregelen ► Soms heeft de overheid plannen bedacht en maatregelen genomen: hazard management. ● Onderzoekstechnieken en modellen moeten voorspellen hoe rampen verlopen en welke factoren hun hevigheid bepalen. ● Waarschuwingssystemen dienen om de bevolking op de hoogte te brengen voor tijdig evacuatie. ● Rampenplannen zijn draaiboeken om de hulpverlening op gang. ● Met bouwtechnische maatregelen kunnen de nadelige effecten van een aardbeving verminderd worden. ● Mensen kunnen zich verzekeren tegen de schade van natuurrampen.

Houding van de bewoners ► De houding van de bewoners heeft te maken met hun perceptie van het risico. ● Soms wordt de dreiging ontkent of men weigert te geloven in herhalingen. ● Soms probeert men vat te krijgen op natuurrampen door naar regelmatigheden te zoeken. ● Soms wegen de bewoners de voordelen van het wonen in een gebied af tegen de nadelen van natuurrampen. ● Soms heeft men geen keuze door geldgebrek.