H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Advertisements

Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
de tijd van burgers en stoommachines
Wereldoorlogen Twee wereldoorlogen en het ontstaan van de totalitaire regimes Les 38 – Het Interbellum.
De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand
Het socialisme Paragraaf 7..
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
4.1 De Pruikentijd.
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
de tijd van burgers en stoommachines
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Opdracht 12 (H1) Liberaal VOOR censuskiesrecht
Achttiende en negentiende eeuw
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Goed voorbereid naar de Pabo! Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Tijd van pruiken en revoluties,
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Tijd van pruiken en revoluties,
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
de tijd van burgers en stoommachines
De Opstand Les 2: De Opstand
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
De gelaagde samenleving
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 26 & 27 Rationalisme & Wetenschappelijke Revolutie Les 26: Opkomst van de Verlichting

H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand (met rede / rationeel) Benaderen Onderzoek Hierdoor zou de kennis toenemen en maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost

Verschillen met de middeleeuwse denkwijze Voor mensen in de middeleeuwen was hun leven veelal een voorbereiding op het hiernamaals Verlichters vonden dat je ook in dit leven gelukkig moest kunnen zijn Herkenbaar vanuit de Renaissance Deze denkwijze kent nogal wat consequenties: Een echte verlichter wil dus de wereld in positieve zin veranderen

Veranderingsdenken Een aantal zaken waren hierbij van wezenlijk belang Vrijheid is het hoogste goed Van meningsuiting; Van geloof Van drukpers Van handel en nering Vrijheid eist wijziging van de sociale verhoudingen Gelijkheid tussen mensen vormt hierbij de basis Gevolg: Verlichters streden tegen allerlei maatschappelijke misstanden

Verlichters en godsdienst De meeste Verlichters ontkende het bestaan van God en de schepping niet, maar God bemoeide zich na Zijn Werk niet meer met het aardse alles op aarde werd bepaald door natuurkrachten en kon ook alles zodanig begrepen/verklaard worden De oude, bestaande, middeleeuwse orde van de samenleving heeft afgedaan. Hoe ziet het nieuwe bestuur er dan uit?

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) De vrije mens moet voor het algemeen welzijn een contract sluiten met de maatschappij wat goed is voor het volk, is ook goed voor jou! = De Algemene Wil Ga je tegen de Algemene Wil in, dan wordt je gedwongen je aan te passen Hetgeen voor je eigen bestwil/vrijheid is Dus hij pleitte voor de macht aan het volk: volkssoevereiniteit

Montesquieu (1689-1755) Beschreef de werking van de Trias Politica; de scheiding der machten Rechtsprekende Wetgevende Uitvoerende Zonder deze scheiding, de machten in één hand ontstaat onvrijheid, een dictatuur

Verspreiding van hun ideeën Op schrift Brieven, boeken, pamfletten, encyclopedieën Salonbijeenkomsten Toneelstukken (kritisch!) De gevestigde orde was hier natuurlijk geen fan van Vervolging onderduiken, vlucht Verbod op drukwerk Drukwerk in het buitenland

Huiswerk Lezen Maken/meenemen blz. 164-166 Maakwerk in de klas Van vorige les: Opdracht 4, 6 & 7 (p.163) (Waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 7) Deze les: Opdracht 3 & 5 (p.166) (Waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 7) Huiswerk Lezen blz. 164-166 Maken/meenemen Een afbeelding van een plantage als voorblad voor Tijdvak 7!