H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Patriotse en Bataafse revolutie
Advertisements

De quiz bestaat uit 13 vragen.
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
de tijd van burgers en stoommachines
Wereldoorlogen Twee wereldoorlogen en het ontstaan van de totalitaire regimes Les 38 – Het Interbellum.
Het socialisme Paragraaf 7..
4.1 De Pruikentijd.
Revolutie in Nederland
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 23 Streven naar Absolutisme Les 1: Centralisering van de macht
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 28 Verlichte Ancien Regime Les 1: De Verlichte despoten
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
de tijd van burgers en stoommachines
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Franse revolutie( ).
Verlicht despotisme.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Ontwikkeling van politieke rechten.
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Nederlandse literatuur
De tijd van regenten en vorsten
Republiek versus Frankrijk
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
In de 17de eeuw werd Frankrijk langzaam het machtigste land van Europa
4.2: De geschiedenis van de NL democratie Nakijken HC Opdracht vorige les afronden Huiswerk.
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
Tijd van pruiken en revoluties,
Bestuur in andere landen
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
de tijd van burgers en stoommachines
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
De Opstand Les 2: De Opstand
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
De democratische revolutie in de Republiek
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
De tijd van de pruiken en de revoluties
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Catharina de Grote ( ) en de Russische verlichting
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.4 Revolutie in Nederland
H8.2 Vorsten met Verlichte ideeën
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 28 Verlichte Ancien Regime Les 27: De Verlichte despoten & Patriotten

H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een aantal ideeën uit de verlichting door, zonder hun macht weg te geven Bijvoorbeeld Beperkte persvrijheid Vrijheid van godsdienst Bescherming van minderheden “Humaner” straffen Afschaffen van horigheid

“Niets door het Volk; alles voor het Volk” Frederik de Grote Catharina de Grote

Verlichte Macht Vorsten zoals Catharina de Grote (Rusland) en Frederik de Grote (Pruisen) lieten zich graag onderhouden door filosofen middels correspondentie en bezoeken aan het hof Maar de macht ging nooit van hen weg. Toen Catharina bijvoorbeeld zag dat Verlichte ideeën tot een revolutie (1789!) konden leiden, deed zij gelijk het “licht” uit m.a.w. al het verlichte beleid / verlicht absolutisme werd afgedaan

Spanningen in de Republiek In de 18e eeuw was het gedaan met de internationale macht van de Republiek en haar economische grootheid We zien dan dat de rijken (regenten) alleen maar voor zichzelf zorgen. De stadhouder werd daarbij hun aanvoerder Vriendjespolitiek Corruptie Slecht economisch beleid

Spanningen in de Republiek - Opkomst van de Patriotten Ook in de Republiek worden de ideeën van de Verlichting steeds sterker Een groep mensen – uit alle lagen van de bevolking – wilde verandering. Weg met de stadhouder en zijn vriendenkliek De macht aan het volk (democratie) Revolutie als het moet / niet anders kan

Spanningen in de Republiek - strijd om de macht Uiteindelijk kwam het tot een confrontatie tussen Willem V en zijn aanhangers en de Patriotten De prinsgezinden krijgen eerst nog steun uit Pruisen (20.000 militairen), waardoor veel Patriotten vluchtten naar Frankrijk Maar nadat ze daar getuigen waren geweest van de Franse Revolutie kwamen zij terug ……. (en niet alleen!)

Huiswerk Lezen Maken/meenemen Maakwerk in de klas Van vorige les: Opdracht 3 & 5 (p.166) (Waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 7) Deze les: Opdracht 1, 3 & 5 (p.170) (Waar: toetsvraag met bron bij Tijdvak 7) Huiswerk Lezen blz. 168-9 Maken/meenemen Een afbeelding van een plantage als voorblad voor Tijdvak 7! Tussentijdse toets Hoofdstuk 6; komende dinsdag (19 feb)