De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.
Materie, energie en leven
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
VOEDING EN REUMA.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding van pabostudenten
Voeding en bewegen!.
De actieve voedingsdriehoek
Het Terneuzen Geboorte Cohort
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
De voedsel en kracht quiz
Op weg naar een gezonde levensstijl
Voeding & Kanker Ellen Kampman.
Wat voedt jou deel 1..
Kindertraktaties maken
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Factsheet Voedingscentrum
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers? Dr Marga Ocké Centrum voor Voeding en Gezondheid

Inhoud Informatie voedselconsumptiepeilingen Consumptie van voedingsmiddelen Inname voedingsstoffen en relatie tot aanbevelingen Belang van plantaardige producten voor inname voedingsstoffen Veranderingen over de tijd Conclusies Toevoegen nieuwe onderdelen: modelleren M Ocke – De voeding van 50-plussers

Het voedingspeilingsysteem voor 2000 VCP I : 1987/1988 VCP II : 1992 VCP III: 1997/1998 Opzet: 1 x per vijf jaar een bevolkingsbrede peiling Ca. 6000 mensen van 1 jaar en ouder, zelfstandig wonend 2-dagen voeding opschrijven M Ocke – De voeding van 50-plussers

Het voedingspeilingsysteem na 2000 Algemene bevolking Continu 7-69-jarigen Specifieke groepen Jonge kinderen Zwangeren Ouderen Etnische groepen Specifieke producten Signalering Opvolgen van signalen Voedingsstatus Determinanten van voedingsgedrag M Ocke – De voeding van 50-plussers

Determinanten van voedingsgedrag 50-plussers in het voedingspeilingsysteem na 2000: resultaten nog niet beschikbaar Algemene bevolking Continu vanaf maart 2007 (resultaten 2010/2011) 7-69-jarigen Specifieke groepen 2009: 70+ zelfstandig wonend en in instellingen Specifieke producten Signalering Opvolgen van signalen Voedingsstatus Determinanten van voedingsgedrag M Ocke – De voeding van 50-plussers

Enkele kenmerken van 50-plussers in VCP-3 (1997/1998) mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Leeftijd (jr) 56 70 77 78 Lengte (cm) 177 176 175 166 164 165 Gewicht (kg) 81,7 78,4 78,0 71,8 72,3 70,5 Dieet (%) 12 14 19 17 18 25 Supplementen (%) 16 20 28 29 Mondeling Type dieet 1=vet/cholesterol veranderd; 2= diabetes; 3=energiebeperkt; 4=zoutbeperk supplementen 1=multivitamines/mineralen; 2=vitamine C; 3= multivitamines; 4=B-complex; 5= calcium/vitD M Ocke – De voeding van 50-plussers

Prevalentie van overgewicht bij 50-plussers in VCP-3 Mondeling Overgewicht: resultate van energie-inname en energieverbruik; lich act neemt af met leeftijd M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde consumptie van groenten en fruit (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Groenten Consumptie 169 167 163 160 155 Aanbeveling 200 150 Fruit 130 126 147 156 171 M Ocke – De voeding van 50-plussers 8

Gemiddelde consumptie van brood en aardappelen/rijst/pasta/peulvruchten (gram/dag) in VCP-3 tov de aanbevelingen mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Brood Consumptie 165 144 142 112 108 107 Aanbeveling 210 175 140 Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 186 166 170 135 119 123 200 150 125 Plaatjes toevoegen M Ocke – De voeding van 50-plussers 9

Gemiddelde consumptie van melk en vis (gram/dag) in VCP-3 tov aanbevelingen mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Melk(prod) Consumptie 370 367 368 347 356 372 Aanbeveling 500 650 550 Vis 20 23 21 15 16 100-150 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde consumptie van tussendoortjes (gram/dag) in VCP-3 mannen vrouwen 50-65 65+ 75+ n=454 n=285 n=96 n=512 n=236 n=196 Gebak en koek 44 47 49 42 53 Suiker en snoep 43 41 40 26 28 27 Noten en snacks 24 17 10 20 13 19 Energie uit tussendoortjes (kcal) 730 613 577 537 485 476 Aanbeveling (kcal) 300 200 100 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde consumptie van sojaproducten (gram/dag) in VCP-3 mannen vrouwen 50-65 65+ n=454 n=285 n=512 n=236 Consumptie totale populatie 2 1 % gebruikers 10 4 8 3 Consumptie gebruikers 19 29 13 52 M Ocke – De voeding van 50-plussers 12

Inname van energie (kcal) door 50-plussers in VCP-3 Mannen Vrouwen M Ocke – De voeding van 50-plussers

Bijdrage (%) van macrovoedingsstoffen aan de energieinneming voor 50-64 jarigen in VCP-3 Mannen 2486 kcal Vrouwen 1867 kcal Inname van verzadigde vetzuren is te hoog (aanbeveling <10 energieprocent) M Ocke – De voeding van 50-plussers

Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - I Overgewicht/obesitas >50% van 50-plussers Zout: obv urineonderzoek inname: circa 9 gram/dag aanbeveling: 6 gram /dag Verzadigd vet: inname: 14-15 en% aanbeveling: <10 en% gemiddeld te hoog Voedingsvezel: inname: 20-25 gram aanbeveling: 30-40 gram gemiddeld te laag M Ocke – De voeding van 50-plussers

Het voedingspatroon van 50-plussers in VCP-3 tov de Richtlijnen Goede Voeding - II Vitamines: in het algemeen in overeenstemming met aanbevelingen uitzondering 1. foliumzuur inneming 250 µg aanbeveling 300 µg uitzondering 2: vitamine D inneming 50+ jarigen: circa 3,5 µg voor vrouwen en 5 µg voor mannen Aanbeveling: 10 µg voor 50-70 jaar ; 15 µg voor 70+ jarigen M Ocke – De voeding van 50-plussers 16

Gemiddelde bijdrage van aardappelen aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde bijdrage van brood aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde bijdrage van fruit aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gemiddelde bijdrage van groente aan voedingsstoffen voor mannen 50-64 jaar in VCP-3 M Ocke – De voeding van 50-plussers

Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen 1987-1997 Meer Melk (producten) Snacks Samengestelde gerechten Melk (producten): van 300 naar 350 gram per dag Snacks: van 11 naar 17 gram per dag Samengestelde gerechten: van 12 naar 20 gram/dag Het zou zeer interessant zijn om deze evolutie ook te bespreken voor energie, macro- en micronutriënten. Is hier een direct verband met de evolutie van energie, macro- en micronutriënten ? Kunnen van hieruit concrete aanbevelingen worden geformuleerd voor de doelgroep 50+ ? M Ocke – De voeding van 50-plussers

Belangrijke verschuivingen in de voeding van 50-plussers tussen 1987-1997 Minder Aardappelen Fruit Gebak en koek Vlees Aardappelen: van 165 naar 145 gram per dag (mannen) en van 120 naar 105 gram per dag (vrouwen) Fruit: van 150 naar 125 gram per dag (mannen) en van 180 naar 150 gram per dag (vrouwen) Gebak en koek: van 50 naar 45 gram per dag Vlees: van 140 naar 130 gram per dag (mannen) en van 110 naar 100 gram per dag (vrouwen) M Ocke – De voeding van 50-plussers

Wat eten we morgen? M Ocke – De voeding van 50-plussers

Gezondheidsverlies doordat voedselconsumptie en gewicht niet voldoen aan de aanbeveling Bron: Ons eten gemeten, 2004

Conclusie – voedingsadviezen voor senioren Eet gevarieerd en met mate (beweeg!) Beperk energierijke tussendoortjes Eet meer plantaardige producten: groente, fruit, bruin/volkorenbrood Eet regelmatig (vette) vis Kies voor magere soorten van vetten, zuivel en vlees (vleesvervangers) Beperk zoutgebruik/consumptie zoute producten Ivm vitamine D: voldoende zonlicht; halvarine; zuivel, supplementen Schijf van vijf

Voor wie meer wil weten...... M Ocke – De voeding van 50-plussers

Dank voor uw aandacht uestions ? M Ocke – De voeding van 50-plussers