Verkleining van voedingsstoffen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Voeding en vertering 6A.
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Noodzaak van uitscheiding
Samenhang tussen stelsels
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inwendige bouw van een zoogdier
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Thema 5 Voeding en vertering
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Verkleining van voedingsstoffen Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen

Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te worden in het bloed. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Vertering van voedingsstoffen: grote voedingsstoffen worden omgezet naar kleinere voedingsstoffen. Kleine voedingsstoffen kunnen doorheen de wand van de dunne darm; Kleine voedingsstoffen worden opgenomen door het bloed = ABSORPTIE.

Hoe is de darmwand aangepast? Binnenwand heeft een heel groot oppervlak: Darmplooien: vertragen het opschuiven van het voedsel; Darmvlokken = vingervormige uitstulpingen op darmplooien; Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Binnenwand is heel dun: één cellaag dik. Sterk vertakt netwerk van haarvaten: darmhaarvaten. Betere absorptie

Hoe verloopt het verteringsproces? Vertering: verkleinen van voedingsstoffen.  Enzymen in de spijsverteringssappen versnellen de vertering. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Het verteringsproces gebeurt in verschillende stappen: Mondholte speekselklieren  speeksel: vertering zetmeel; Maag maagwandklieren  maagsap: vertering eiwitten; Twaalfvingerige darm - lever  gal: verdeling vet in kleine druppels; - alvleesklier  alvleessap: vertering zetmeel, eiwitten, vetten; Dunne darm darmwandklieren  darmsap: vertering voltooien. Verteringsproces

1 molecule zetmeel kan niet door de darmwand. 1 molecule glucose (suiker) kan wel door de darmwand. Vertering van zetmeel: zetmeelmolecule wordt omgezet naar glucosemoleculen.

Buitenwand: lengte- en kringspieren Tussenzone: bloedvaten Binnenwand: darmplooien met darmvlokken Bloedvaten Darmvlokcel Lengte- en dwarsdoorsnede dunne darm (schematisch) Detail darmplooi (schematisch) Detail darmvlok (schematisch)

Mondholte Spijsverteringsstelsel met spijsverteringsklieren (schematisch).