Verkleining van voedingsstoffen Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen
Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te worden in het bloed. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Vertering van voedingsstoffen: grote voedingsstoffen worden omgezet naar kleinere voedingsstoffen. Kleine voedingsstoffen kunnen doorheen de wand van de dunne darm; Kleine voedingsstoffen worden opgenomen door het bloed = ABSORPTIE.
Hoe is de darmwand aangepast? Binnenwand heeft een heel groot oppervlak: Darmplooien: vertragen het opschuiven van het voedsel; Darmvlokken = vingervormige uitstulpingen op darmplooien; Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Binnenwand is heel dun: één cellaag dik. Sterk vertakt netwerk van haarvaten: darmhaarvaten. Betere absorptie
Hoe verloopt het verteringsproces? Vertering: verkleinen van voedingsstoffen. Enzymen in de spijsverteringssappen versnellen de vertering. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Het verteringsproces gebeurt in verschillende stappen: Mondholte speekselklieren speeksel: vertering zetmeel; Maag maagwandklieren maagsap: vertering eiwitten; Twaalfvingerige darm - lever gal: verdeling vet in kleine druppels; - alvleesklier alvleessap: vertering zetmeel, eiwitten, vetten; Dunne darm darmwandklieren darmsap: vertering voltooien. Verteringsproces
1 molecule zetmeel kan niet door de darmwand. 1 molecule glucose (suiker) kan wel door de darmwand. Vertering van zetmeel: zetmeelmolecule wordt omgezet naar glucosemoleculen.
Buitenwand: lengte- en kringspieren Tussenzone: bloedvaten Binnenwand: darmplooien met darmvlokken Bloedvaten Darmvlokcel Lengte- en dwarsdoorsnede dunne darm (schematisch) Detail darmplooi (schematisch) Detail darmvlok (schematisch)
Mondholte Spijsverteringsstelsel met spijsverteringsklieren (schematisch).