Bruisende badballen onderzoeken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Concentratie Hardheid van water ADI-waarde
Advertisements

Titreren.
Voorraadwaardering LIFO FIFO GEMIDDELDE INKOOPPRIJS
Enzymregeling En Practica
Het beste ei Bakker.
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
De theorie van Brønsted
Zuur/Basen titratie Stap voor stap Rekenen.
H16. Berekeningen aan zuren en basen
AGP => sub therapeutic levels / over a prolonged period in time
Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Rekenen met voedingsstoffen
Practicum toets azijnzuur
Tussendoortjes en frisdrank
mol molariteit percentage promillage ppm
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
Molair Volume (Vm).
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
PH-berekeningen.
Rekenen met atomen De mol.
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
Materie Massa en volume.
6.1 Oplosmiddel – opgeloste stof
De theorie van Brønsted
Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder
Verhoudingstabel Er is een voorraad laxeermiddel. Die oplossing bevat 15% natriumsulfaat. Dit betekent: 15 gram per 100 mL oplossing. Kinderen krijgen.
V5 Chemische evenwicht H11.
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
Op reis van MOND tot KONT
Yannick Dieleman LO42C Bereiding van Esters.
Eigenschappen buffer pH blijft nagenoeg constant bij:
Papier chromatografie
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
4.5 Samenstelling van mengsels
Chemisch rekenen Bij scheikunde wordt gebruikt gemaakt van het aantal
Berekening middel en water
VERHOUDINGEN.
Vergelijkingen oplossen
Berekeningen aan zuren en basen
Titratiecurve § 4.8-V
Chemie van water Mevrouw Baeten.
Toepassingen van evenwichten
Practicumvaardigheden
Chemisch rekenen voor oplossingen
verhoudingen – breuken – procenten - kommagetallen
Zuren en basen Zwakke zuren Hfst 14.8 t/m
Zuurgraad Verband pH en [H 3 O + ] – pH = - log [H 3 O + ] – [H 3 O + ] = 10 -pH – pH = 3,56 Wat is [H 3 O + ] – [H 3 O + ] = 10 -pH = Hoe zit het met.
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Zuur base reactie Zo doe je dat
Practicum titreren.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
Zuren en basen Scheikunde Niveau 3 Jaar 2 Periode 3 Les 2.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
LES 7 METEN EN MEETKUNDE IN RECEPTEN
Scheikunde Chemie overal
Wat is het verband tussen pH en concentraties?
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Ph zuurgraad.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
PH en EC..
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
Drijven zinken zweven basisstof 6.
PH en Ec.
Wat is mol??? Rekenen aan de deeltjes. Meten aan stoffen Grootheden en eenheden Grootheid = wat we meten, de elektrische energie die we gebruiken. Eenheid.
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Transcript van de presentatie:

Bruisende badballen onderzoeken Ingrediënten die het bruisen veroorzaken: Citric acid: citroenzuur 2) Sodium bicarbonate: natriumwaterstofcarbonaat Proef 1 Buisbal mag het water niet te basisch of zuur maken. Welke pH heeft een bruisbal in badwater? Bekerglas 1: bevat bruisbal poeder!!

Bruisende badballen onderzoeken Ingrediënten die het bruisen veroorzaken: Citric acid: citroenzuur 2) Sodium bicarbonate: natriumwaterstofcarbonaat Proef 2 Wat doen de twee ingrediënten met de pH? Potje met citroenzuur. Potje met natriumwaterstofcarbonaat.

Bruisende badballen onderzoeken Ingrediënten die het bruisen veroorzaken: Citric acid: citroenzuur 2) Sodium bicarbonate: natriumwaterstofcarbonaat Proef 3 In welke verhouding moeten de twee ingrediënten gemengd worden om dezelfde pH te krijgen als een bruisbal in water? Bekerglas 2: bevat 1,0 gram citroenzuur. Oplossen pH meten Schepje natriumwaterstofcarbonaat toevoegen en de pH meten Hiermee doorgaan totdat de pH uit proef 1 (pH van de bruisbal) bereikt is - Meetresultaten verwerken in een tabel!

Bruisende badballen onderzoeken Ingrediënten die het bruisen veroorzaken: Citric acid: citroenzuur 2) Sodium bicarbonate: natriumwaterstofcarbonaat Proef 3 Voorbeeld tabel Citroenzuur Schepjes Natriumwaterstof-carbonaat Gemeten pH 1,0 g 1 2

Bruisende badballen onderzoeken Proef 3 Berekenen hoeveel natriumwaterstofcarbonaat is gebruikt: Leeg horlogeglas: 10,00 g Horlogeglas met natriumwaterstofcarbonaat: 10,00 g + 2,00 g = 12,00g Gewicht na gebruik van natriumwaterstofcarbonaat: 10,30g Dus hoeveelheid gebruikt natriumwaterstofcarbonaat: 12,00g – 10,30g = 1,70g Verhouding citroenzuur : natriumwaterstofcarbonaat is dan 1,00g : 1,70g