“Aan de ene kant is er de draaikolk van het medelijden en de liefdadigheid die vaak nog meer afhankelijkheid creëert. Aan de andere kant is er het monster.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Visie op verplegen  .
Doen, denken, willen Workshop voor opleiders en begeleiders
Time management in het onderwijs
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Van probleemstelling naar doelstelling
Logical Framework Approach
Methodiek: ‘leer der te volgen methoden’. (Uit: Van Dale woordenboek)
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Presentation Of Learning
Een man en een vrouw hebben 2 kinderen en een hoge schuldenlast
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Betrokkenheid op de werkvloer
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Competentiegericht leren vmbo
Welkom. Even voorstellen. Wie is Silvo Steenkamer?
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Ethiek.
Visie & Strategie.
Visie & Strategie.
Projectmatige aanpak volgens een concentrisch vormingsconcept
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Professioneel werken: gestructureerd en methodisch
Workshop evalueren Dcp
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Leerstijlen KOLB SJM.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Onderzoeksvaardigheden 3

Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Methodiek: Plancyclus
Niets is wat het lijkt.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Beroepshouding en beroepscode
Reflecteren.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
Evaluatie Cursus.
Fases in het radicaliseringsproces
In de rol van opleider 13 december Inhoud Taken en competenties rol opleider Leerstijlen Ontwikkelen naar zelfstandig leren Structureren en doceren.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Tussen aandacht en doelgerichtheid zoeken naar een methodische structuur.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Mondzorg - persoonsgericht
Anders kijken, anders doen
Zelfevaluatie burgerschapsonderwijs
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Nee Zeggen!.
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
De scope van het project
Versterken van jouw methodisch werken in het Jongerenwerk
Transcript van de presentatie:

“Aan de ene kant is er de draaikolk van het medelijden en de liefdadigheid die vaak nog meer afhankelijkheid creëert. Aan de andere kant is er het monster van de deskundigheid en professionaliteit, dat vervreemding oproept en afstand schept, en eigen belangen gemakkelijk laat domineren”

Methode, methodiek en methodologie Methodos: ‘de weg waarlangs’ Methodiek: een pakket van methoden Methodologie: wetenschap van de methodiek

Over doelen, middelen en professionaliteit Methodisch (leren) werken = (blijvend) nadenken over doelen en zorgen dat deze doelen zo goed en zo snel mogelijk worden gerealiseerd Dé 2 sleutelvragen: Doe ik de goede dingen? (‘effectiviteits’-vraagstuk) Doe ik de dingen goed? (‘efficiëntie’-vraagstuk’)

Een ‘smalle’ en ‘brede’ kijk op methodiek ‘Smal’ = focus op: Efficiëntie en dadendrang Operationele ‘hoe’-vragen: vaardigheden en technieken Associaties met ‘gereedschap’, ‘tools’, trucendoos, … ‘Breed’ = focus op: Effectiviteit en reflectie Funderende ‘waarom’-vragen: uitgangspunten, visies en doelstellingen

Wat is professionaliteit in ons vak? Heeft te maken met: Er ‘zijn’ (grondhouding, geleefde waarden, zijns-kwaliteiten, …) Reflecterend handelen Kunnen we beschrijven in termen van vaardigheden, kennis, inzicht en attitudes

Professionele ontwikkeling 3 manieren van leren Oriënteren Reflecteren + handelen Over de kloof theorie-praktijk: Iedereen heeft al een (subjectieve) praktijktheorie Ontwikkeling = reflecterend integreren in het handelen van concrete ervaringen en (objectieve) theorieën

Elementen van een methode Vaardigheden Werkprincipes Doelstellingen Uitgangspunten Vooronderstellingen

Toegepast op soc. ag Doelen: verandering, via aanzetten tot verantwoord handelen (middel en doel) gericht op emancipatie Uitganspunten: Uitgaan van … eigen verantwoordelijkheid, eigen mogelijkheden (tot verandering) wat mensen en organisaties hebben meegemaakt Werkprincipes: Wederzijds handelen (nooit 1-richting), uitgaan van de situatie waarin mensen zich bevinden (context / historie) Zoeken naar en aansluiten bij reële mogelijkheden tot verandering (via eigen handelen)

Planmatig werken: gouden tips! Bezin eer je begint: 4 aandachtspunten!! Uitgaan van de feitelijke situatie = accepteren van ‘wat is’! Niet is toevallig (ontstaan)! Moet er (nu al) iets (aan) gedaan worden? Ben IK het wel die er iets aan moet doen? Een pleidooi voor terughoudendheid

Geef een voorbeeld uit de eigen praktijk (school, leven, jeugdbeweging, …) waaruit voor jou het nut van 1 van de persoonlijke gouden tips blijkt!

Planmatig werken: voorwaarden! Organisatorische rand-voorwaarden: Er moet een (duidelijke) vraag (opdracht, doel) zijn. Het doel moet haalbaar zijn. Er moeten voldoende (materiële) middelen zijn. Er moeten voldoende (immateriële) middelen zijn. Professionaliteit is ook neen kunnen/durven zeggen!

Werken in fasen Sleutelvragen: Wanneer zijn we begonnen en wanneer hebben we gedaan? Wat moet er tussentijds allemaal gebeuren? Wat moet er eerst gebeuren alvorens iets anders mogelijk wordt? Wat zijn logisch samenhangende activiteiten die leiden tot een belangrijk tussendoel (= een fase)

Werken in in fasen De fase van initiatief en begin Er is een voorgeschiedenis en een initiatief Een begin is een akkoord om te starten met een traject! De fase van analyse en onderzoek Sleutelvragen: Waar gaat het om? Wat speelt er? Wie wil wat precies en waarom eigenlijk?

3.De fase van probleemstelling en doelstelling Een (gedeelde!?) probleemdefinitie en doelstelling 4.De fase van planning, strategie en programmering Hoe aanpakken? Welke interventies? Wie doet wat wanneer?.. 5.De fase van uitvoering 6.De fase van afsluiting en evaluatie Wat hebben we bereikt, waar staan we en wat zijn aanbevelingen?

En toch is dit een cyclisch proces! Gestuurd vanuit (impliciete) aannames en hypothesen! Een proces van verfijning en concretisering! Geen keurslijf: openstaan voor verassingen! Mogelijkheid om op je stappen terug te keren! Procesmatig werken = voeling houden met wat er gebeurt / openstaan voor wat zich aandient!

3 manieren van werken Routinematig Improviserend Projectmatig Standaardisering en efficiënitie Metafoor: produktie ‘draaien’ Improviserend We bouwen de brug terwijl we erover lopen Metafoor: ontdekkingsreis Projectmatig Beheersing en controle in onzekere situaties Metafoor: een uniek bouwproject realiseren

Over kwaliteit (en kwantiteit) ‘Who cares’ in de sociale sector? Wat is ‘een goed gesprek’? Uiteindelijk is kwaliteit een verbindingsvraagstuk: Het gaat over bezieling (van binnen naar buiten) Kwaliteit die moet Kwaliteit die hoort Kwaliteit die kan ‘Liefde’ voor de medemens, de collega’s, het vak, …

Fundamentele kwaliteitsvragen in sociaal-agogisch werken Cfr. de agogische werkprincipes: Wat is hier de kwaliteit van het interactieproces (reciprociteit)? Hoe wordt hier de mens begrepen vanuit zijn totale context / historie? Hoe wordt hier omgegaan met de thema’s vrijheid en verantwoordelijk eigen handelen? Hoe (en langs welke wegen) wordt hier het vermogen om te handelen versterkt?