Media en creativiteit Herfst les 7. Mindmapping Mindmapping is ontwikkeld door de psycholoog Tony Buzan. Hij paste mindmapping in een groter geheel van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 6 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Advertisements

Rita van haren Karin hendriks
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Jaar 1 les 6 Het creatieve proces
Deadline week 8 •Alle producten moeten kant en klaar gepresenteerd worden •Tijdschriften in print en ingebonden •Films gemonteerd •Web applicaties online.
Heleen Schoots-Wilke.
Media en creativiteit.
MEDMEC Les 1 Toelichting module
Probleemformulering De kaas is op divergeren analyse convergeren boek
MEDMEC02 Media en creativiteit Identiteit. Les weekOnderwerpenVoorbereiding voor de volgende les 1 Toelichting op de module en de werkwijze. Toelichting.
Medmec 1 Herfst Les 5.
Medmec 1 Herfst Les 4.
Mindmappen ook wel bekend als woordspin of woordweb.
Media en Creativiteit 2 Jaar 1 – Periode 2 Les 4 Identiteit
Het bedenken van een onderwerp
Jaar 1 les 5 Het creatieve proces
Les 7 Uitvoeren gebruiksaanwijzingen van anderen
Docent medmec = Wil Adolfs
Media & Creativiteit Jaar 1 les 8 Het creatieve proces.
Jaar 1 les 7 Het creatieve proces
Jaar 1 les 8 Het creatieve proces
Media en creativiteit module 8 Engagement Jaar 2 Les 8.
Welkom! Media & Creativiteit Les 7. Wat is er in het nieuws?
MEDMEC01 Elske Revelman de Vries Mail:
Media en creativiteit Trend Research Medmec02-5 les 8.
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT.
Medmec 1 herfst.
Trends Research Medmec01-5 les 2 Thema: Rubriceren
Medmec 1 herfst Les 3.
Medmec 1 herfst Les 3.
MEDMEC02 Media en creativiteit Identiteit les 1. Onderwerpen in de lesHuiswerk voor komende les 1 o Toelichting op de module en de werkwijze. o Toelichting.
Huiswerk voor vandaag les 4
Huiswerk voor vandaag Boek: hoofdstuk 2 creatief denken rode gedeelte: oefen je 5 basisvaardigheden voor creatief denken, maak uit elke categorie 1 opdracht.
Media en creativiteit module 2 Identiteit
Pia Terstroet (Terpm) Mail: Wiki:
MedMec01 les 5 Mail: Wiki: vakgroep: Media en creativiteit.
oktober MedMec01 les 7 Mail: Wiki: vakgroep: Media en.
Media en creativiteit Identiteit les 1
MEDMEC02 – periode 1 – jaar 1 Creative Tools VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Mail: Aanwezig: di/wo/do/vr Lokaal: PH Elske Revelman de.
Media en creativiteit Herfst les 4.
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER
Media en Creativiteit MEDMEC01 Roelof de Vries Les 5.
Welkom! Media & Creativiteit Les 2
Media en Creativiteit MEDMEC01 Roelof de Vries Les 6.
Media & Creativiteit / Pia Terstroet
Media en Creativiteit 2 Jaar 1 – Periode 2 Les 2 Identiteit
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER
Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2.
MEDMEC – JAAR 1 – Q1 PLANNING Les 1 - 2/9: uitleg vak medmec en kennismaking Les 2 - 9/9: creatief denken en proces Les /9: divergeren en convergeren.
27 oktober MedMec01 les 4 DT Mail:
Welkom! Media & Creativiteit Les 3
Een plant op de kaart zetten
Ideeen voor immersive spaces. Kan alle kanten op. Beklemmend
Pia Terstroet (Terpm) les 6 Mail: Wiki: Media en creativiteit MEDMC101D Creative.
Een kleurrijk avontuur.
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
Media en creativiteit Herfst les 3.
MEDMEC2 - Identiteit Media en Creativiteit 2 Jaar 1 – Periode 2 Identiteit.
Opdracht 2 – Objecten in een ruimte.
Les 1 – Jij en de media Vertel:
10 nov. MedMec01 les 5 DT Mail: Wiki: vakgroep: Media.
17 september MedMec01 les 3 Mail: Wiki: vakgroep: Media.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Mindmappen ook wel bekend als woordspin of woordweb.
Mindmappen ook wel bekend als woordspin of woordweb.
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
Product van TU Delft, SEC
Product van TU Delft, SEC
Transcript van de presentatie:

Media en creativiteit Herfst les 7

Mindmapping Mindmapping is ontwikkeld door de psycholoog Tony Buzan. Hij paste mindmapping in een groter geheel van braintraining (1991) toe. Hij baseerde zich op Alan Collins, die de eigenlijke grondlegger is in de jaren 60. Het werd toen ook gezien in het kader van leerstrategie. Basisgedachte achter de techniek is het gegeven, dat denkpatronen in de menselijke hersenen zich ongeveer zo gedragen als de mindmap op papier.

mindmapping hAzEhttp:// hAzE Waarom? Door Tony Buzan es%20of%20brain.aspxhttp:// es%20of%20brain.aspx

Functies van mindmapping. analyse van informatie ordenen van informatie geheugenondersteuning blootleggen van verbanden documenteren van verbanden brainstorming ontdekken van nieuwe verbanden.

Werkwijze mindmapping: Uit je probleemformulering kies je een sleutelwoord (keyword). Dat woord schrijf je in het midden van een (groot) vel papier. Dit sleutelwoord is je uitgangspunt. Iedere associatie die je bij dit woord krijgt schrijf je op in de omgeving van het uitgangswoord. Je verbindt de woorden met een lijntje. Associaties die je hebt opgeschreven kunnen leiden tot nieuwe. Het kan zijn dat een gelegd verband ook weer leidt tot een nieuwe associatie. Onderlinge verbanden zullen ontstaan zowel op het papier als in je gedachten. Er ontstaan netwerken en er tekenen zich patronen af. Om ordening aan te brengen kun je werken met kleuren. Hoofdletters en kleine letters kun je ook gebruiken om hoofdstromen en onderstromen aan te geven

Belangrijke associaties kunnen weer als uitgangspunt dienen voor een nieuwe mindmap. Dit is een volgende generatie. Zo kunnen mindmaps bestaan uit verschillende lagen.

Mindmap slot

voorbeelden

Vragen om aan te scherpen Wat ontbreekt er nog aan de boodschap? Welke oplossing is goed, welke niet, waarom? Is er sprake van duidelijke leesrichting? Losse plaatjes, stripverhaal, één prent? Presentatie op papier of op product, past vormgeving bij sfeer product? (toepassing) Is de vormgeving consequent (één familie)? Tekeningen: natuurgetrouw of gereduceerd. wat doe je met kleur, waarom?

Denk aan de volgende stappen/vragen Procesverslag en reflectie Beschrijf hoe je tot de gebruiksaanwijzing bent gekomen. Vergelijk ook je vondsten met je nulmeting in week 2. Heb je een patroon van jezelf doorbroken? Vergelijk de technieken die je gebruikt hebt om tot oplossingen te komen en reflecteer hierop. Welke technieken heb je wat gehad? Waarom wel? Waarom niet? Verwerk in deze reflectie ook tips en tops van jezelf tijdens dit kwartaal en van de module.

Beoordelingsmodel MEDMEC01 Het cijfer voor de onderdelen 1 t/m 2 gezamenlijk is een 2 of 4 of 6. CijferToelichting 2 : de onderdelen zijn incompleet opgeleverd en voldoen niet aan de eisen (onvoldoende uitgewerkt, zoals terug te vinden in de beschrijving van de opdrachten)  overdoen 4 : de onderdelen zijn compleet opgeleverd en voldoen niet aan de eisen (onvoldoende uitgewerkt, zoals terug te vinden in de beschrijving van de opdrachten)  reparatie 6 :De onderdelen zijn compleet opgeleverd en voldoen aan de eisen (voldoende uitgewerkt, zoals terug te vinden in de beschrijving van de opdrachten)  behaald Daarnaast kan elke student maximaal 4 extra punten verdienen met onderstaande criteria. Het zijn criteria waarmee de student demonstreert de mate waarin de lesstof eigen is gemaakt en als parate kennis en vaardigheid beschikbaar is. Deze criteria gaan over het hebben van de gewenste attitude en begrip en inzicht in en het kunnen toepassen van de geleerde vaardigheden. Het verwerven van extra punten vraagt onder andere inzet, inzicht, het vermogen om verbanden te kunnen leggen en creativiteit. De wijze waarop dit wordt aangetoond bepaalt de student zelf.

Dummies en opdracht