De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rita van haren Karin hendriks

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rita van haren Karin hendriks"— Transcript van de presentatie:

1 Rita van haren Karin hendriks
WORKSHOP MINDMAPPEN introductie Rita van haren Karin hendriks

2 DOEL Wat is mindmappen? Hoe werkt mindmappen? Ik kan een mindmap maken
Aan het einde van de avond weten we wat mindmappen is en hoe het werkt. Ook kunnen we een mindmap maken.

3 Onze hersenen De rechter hersenhelft is gericht op taal (logisch denken) De linker hersenhelft is meer gericht op beelden en kleuren (verbeelding en creativiteit) . Bij mindmappen zijn zowel de linker hersenhelft als de rechter hersenhelft actief betrokken. De hersenhelften werken dan samen waardoor je informatie sneller kunt verwerken en beter kunt onthouden.

4 Wat is mindmappen ‘Het in kaart brengen van je hersenen’
Een visualiseringtechniek - leren - brainstormen - plannen - ordenen Deze techniek kun je gebruiken voor het leren van toetsen, maken van samenvattingen, brainstormen, plannen en het ordenen van bijv. gedachten of ideeën. Het is een creatieve en logische manier van het maken van aantekeningen en zet je ideeën letterlijk op papier.

5 Hoe maak je een mindmap Papier in de breedte leggen
Hoofdonderwerp in het midden Als je een mindmap maakt, begin dan altijd in het midden van het papier zodat je direct kunt zien waar de mindmap over gaat. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om naar alle kanten uit te wijden.

6 Gebruik woorden en plaatjes
Elke tak krijgt een eigen kleur Begin op een vast punt en draai met de klok mee Gebruik woorden en plaatjes in de mindmap. Elk woord of plaatje staat op zijn eigen tak. Elke tak krijgt een eigen kleur. Je begint altijd op een vast punt, op ongeveer 2 uur. En je draait met de klok mee.

7 Filmpje over mindmappen
Mindmappen met Marja en Moes Om een voorbeeld te geven hoe het in de praktijk gaat laten wij jullie een filmpje zien van Marja en Moes.

8 Mindmappen te gebruiken bij….
Leren- proefwerk Maken van een samenvatting Het maken van een spreekbeurt of werkstuk Visualiseren van een gesprek Ordenen van eigen gedachten en ideeën Kleuters… * woordenschatuitbreiding * begrijpend luisteren (hoe zit een verhaal in elkaar?) Leren proefwerk: ondersteuning van het vasthouden van informatie Visualiseren gesprek: fijn om te gebruiken van jonge kinderen of om bijvoorbeeld complexe gevoelens in beeld te krijgen Kleuters: hierover geeft Rita u meer informatie

9 Mindmappen met kleuters

10 Aan het werk Maken van een mindmap
- vanuit een tekst uit de zaakvakken - vanuit een prentenboek Gebruik ter ondersteuning de mindmap over ‘hoe maak ik een mindmap?’. U kunt zelf een keuze maken waarvan u een mindmap maakt. Er liggen kopieën van verschillende zaakvakken en prentenboeken waaruit u kan kiezen om een mindmap te maken. Ter ondersteuning hebben we voor u een mindmap gemaakt over ‘hoe maak ik een mindmap.

11 Literatuur en websites
voor kinderen: Buzan, Tony: Mindmappen …..voor kids: in een sneltreinvaart succes op school voor volwassenen: * Buskes, Hans: meer inzicht en overzicht met mindmappen * Buzan, Tony: vergroot je creativiteit, verbeter je geheugen… * Buzan, Tony: zakelijk mindmappen * Ploeg, Titia van der: Mindmappen: slimmer informatie verwerken en onthouden * Rustler, Florian: Mindmappen voor dummies * Tigchelaar, Mark: Haal meer uit je hersenen * Weiler, Peter: Mind mapping – praktisch toepassen

12 Websites: Brainpartner MindMap.Nederland Onderwijs Maak Je Samen ThinkBuzan De mindmapcommunity * Mindmappen met kleuters.nl

13 Afsluiting Vragen? - Vragen? Terugblik op de avond
Mededeling: u kunt de mindmap ‘hoe maak ik een mindmap?’ mee naar huis nemen. Veder hebben we voor u informatie/ tips om thuis aan de slag te gaan met mindmappen.


Download ppt "Rita van haren Karin hendriks"

Verwante presentaties


Ads door Google