Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SINT LUKAS HOGESCHOOL BRUSSEL
Advertisements

= 1 uur vóór zonsondergang uur
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Artikel 5 EE-richtlijn:
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
Energieprestatie-eisen voor bestaande en nieuwe gebouwen:
22 april 2009 Cijferboeken Cultuur, Jeugd en Sport Opmaak cijferboeken en website.
Provinciale ronden mei 2008
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
Stagedagboek IAB opleiding - 16/02/2013.
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Weddeschalen & Weddebijslagen
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
1 Energieprijzen in België Persontmoeting Febeliec 13/05/2009.
De Kalender en De Seizoenen Ellen Adriansens Gegradueerde in de ergotherapie BuSo – OV 2 – 2 e graad Algemene en Sociale Vorming Raamplan BuSo.
Klassieke AO Leseenheid1
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
Diabetes Zorgpad Pro_Doc
Leegstand overtreft de prognose Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver Persconferentie – 16 mei 2011.
BOVO procedure
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
EPC residentiële gebouwen
Energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen (EPC): uitvoering
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
Het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen Ineke De Schoenmaeker.
RONDE VAN VLAANDEREN ENERGIE WELKOM
Registratie en certificatiesoftware bestaand residentiële gebouwen.
Energieprestatiecertificaat RESIDENTIEEL: Registratie REGISTRATIE EN CERTIFICATIESOFTWARE BESTAAND RESIDENTIËLE GEBOUWEN.
1.Sociaal objectief 2.Wonen in eigen streek (DGPB, boek 5) 3.Register onbebouwde percelen 4.Leegstandsregister.
HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Pierre Sibille - Alexandra Mocole Dpt Technologiëen en gereedschap EPB.
EEN ENERGIESCHOOL
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Het EPC voor publieke gebouwen
Versie juni 2012 Implementatie Europese Richtlijn ‘Energieprestaties van gebouwen’ in het Vlaamse Gewest - EPB & EPC Algemene presentatie VEA Oktober.
Page 1 Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid De Europese Dienstenrichtlijn: Recht op informatie Caroline Poot – 26 november 2009.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Varia Mer-forum deskundigen 19 mei Varia 1. Actualisatie richtlijnenboeken 2. Erkenning Mer-coördinator 3. Infosessie Archeologie 4. Vaak gestelde.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Evaluatie ECTS- en DS-label aanvragen Procedure/ beslissing nieuwe oproep labelaanvragen meegedeeld aan de Nationale Agentschappen.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Train de trainer energiedeskundigen type A september/oktober 2012
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
aanvallen moeten ten allen tijden worden weerstaan
Dia 1 Productencatalogus: technische sessie Samen beter informeren.
Dia 1 Productencatalogus: Infosessie provinciale en lokale besturen 24/11/11.
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
Pesticidenvrij terreinbeheer Samenwerken tussen gemeentebestuur en bewoners.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
De juridische context van de digitale factuur.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
ZijActief Koningslust
Energieaudit Grote Ondernemingen
De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen December 2017.
Transcript van de presentatie:

Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap

2 Inhoud I.Situering van de context II.Toepassingsgebied van het EPC voor publieke gebouwen III.Opmaak van het EPC voor publieke gebouwen IV.Controle op het EPC voor publieke gebouwen V.Voorbeeld van het EPC voor publieke gebouwen VI.Demo webapplicatie

I. Situering van de context

4 Wettelijk kader: Europese Richtlijn 2002/91/EG betreffende energieprestatie van gebouwen Artikel 7: energieprestatiecertificaat  Voor nieuwbouw en vernieuwbouw  Voor publieke gebouwen (> 1000m²)  Bij verkoop of verhuur van residentiële en niet-residentiële gebouwen I. Situering van de context

5 Verplicht te vermelden op het EPC volgens de Europese Richtlijn:  Uitdrukking van de energieprestaties van het gebouw  Referentiewaarden (normen en benchmarks) zodat vergelijken mogelijk wordt  Aanbevelingen voor kosteneffectieve verbetering van de energieprestatie I. Situering van de context

6 Omzetting EU Richtlijn in Vlaanderen voor publieke gebouwen:  Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de invoering van het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen, goedgekeurd op 20 april 2007  Ministerieel besluit betreffende de opleiding externe energiedeskundige voor publieke gebouwen, goedgekeurd op 7 juni 2007  Ministerieel besluit betreffende nadere regels met betrekking tot het bij te houden globaal energieverbruik, de webapplicatie en de vorm en inhoud van het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen, in voorbereiding I. Situering van de context

7 Timing invoer EPC in het Vlaamse Gewest:  01/01/2006:nieuwbouw (EPB)  01/11/2008:verkoop residentiële gebouwen  01/01/2009:verhuur residentiële gebouwen  01/01/2009:publieke gebouwen  Loop van 2009: verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen Geldigheidsduur van het EPC: 10 jaar I. Situering van de context

II. Toepassingsgebied

9  Algemeen publieke gebouwen:  met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 1000m²;  waarin publieke organisaties zijn gevestigd;  die aan een groot aantal personen overheidsdiensten verstrekken;  en die vaak door het publiek bezocht worden.  Ophangen van het EPC op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats  Uiterlijk tegen 01/01/2009

10  Publieke organisaties  Federale overheid, incl. parastatalen  Vlaamse overheid, incl. intern en extern verzelfstandigde agentschappen  Provinciale overheden  Gemeentelijke overheden, incl. OCMW’s  Overheidsbedrijven  Onderwijsinstellingen  Welzijns- en gezondheidsvoorzieningen II. Toepassingsgebied

11  Definities uit besluit:  (…) 5° gezondheidsvoorziening: een organisatie die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap en activiteiten uitoefent op het gebied van de zorgverstrekking, de gezondheidsopvoeding en de preventieve gezondheidszorg, vermeld in artikel 5, §1, I, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, met uitzondering van de voorzieningen werkzaam op het vlak van de medisch verantwoorde sportbeoefening;  (…) 12° welzijnsvoorziening: een organisatie die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap en activiteiten uitoefent op het gebied van het gezin, het maatschappelijk welzijn, het onthaal en de integratie van inwijkelingen, de mindervaliden, de bejaarden, de jeugdbescherming en de sociale hulpverlening aan gedetineerden met het oog op hun sociale reïntegratie, vermeld in artikel 5, §1, II, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen. II. Toepassingsgebied

12  Aantal situaties  Rusthuizen: EPC voor publieke gebouwen  Ziekenhuizen: EPC voor publieke gebouwen  Serviceflats: Geen EPC voor publieke gebouwen, wel EPC voor verkoop en verhuur (residentiële gebouwen) in bepaalde gevallen  Verkoop: EPC residentieel nodig  Verhuur: Enkel EPC residentieel nodig als met een huurovereenkomst wordt gewerkt. Geen EPC bij verhuur nodig als een wordt gewerkt met een dagprijs.  Beschermde gebouwen: EPC  Gebouwen die niet verwarmd worden ten behoeve van mensen (vb.loods): Geen EPC II. Toepassingsgebied

13  Meerdere gebouwen op één gebouwsite  “Eén of meerdere gebouwen die geheel of gedeeltelijk door een publieke organisatie worden gebruikt én op dezelfde locatie gelegen zijn én gebruik maken van minstens 1 gemeenschappelijke teller”  Vanaf het moment dat er één gemeenschappelijke teller is voor aardgas, elektriciteit of stookolie: de gebouwen samennemen en één EPC opmaken II. Toepassingsgebied

14  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

15  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

16  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

17  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

18  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

19  Meerdere gebouwen op één gebouwsite

20  Meerdere gebruikers in één gebouw  Enkel de publieke gebruikers zijn verplicht een EPC te laten opmaken  Om praktische redenen: één certificaat voor het volledige gebouw  Geen verdeelsleutel - wel samennemen van oppervlaktes en verbruiken indien er gemeenschappelijke tellers zijn  Basis = teller (gas, elektriciteit, stookolie (stookoliedebietmeter!)) II. Toepassingsgebied

III. Opmaak

22  Erkende externe energiedeskundige publieke gebouwen  Voorwaarde: volgen van een door het VEA erkende opleiding  Info over opleidingen en lijst met erkende externe energiedeskundigen op  Erkende interne energiedeskundige publieke gebouwen  Voorwaarde: minstens twee jaar ervaring met energiezorg binnen de betreffende publieke organisatie III. Opmaak

23  Externe en interne energiedeskundigen voor publieke gebouwen moeten zich registreren via de energieprestatiedatabank:  Federaal token of elektronische identiteitskaart nodig (toegangsportaal) III. Opmaak

24  Benodigde gegevens voor de opmaak van het EPC voor publieke gebouwen  Verbruikgegevens van elektriciteit, stookolie, aardgas en/of andere energiebronnen  Verbruikgegevens moeten gedurende exact één jaar bijgehouden worden Voorbeeld: 05/11/07 : opname vd beginmeterstanden door de energiedeskudnige 05/11/08: opname vd eindmeterstanden door de energiedeskudnige  = jaarverbruik; in te geven in de webapplicatie III. Opmaak

25  Benodigde gegevens voor de opmaak van het EPC voor publieke gebouwen  Bruikbare vloeroppervlakte  Extra data van het gebouw (vb. #lln)  Auditlijst = lijst met gesloten vragen rond energieprestatie: gebouwschil, verwarming, verlichting, etc.  adviezen voor verbetering energieprestatie III. Opmaak

26  Met behulp van een webapplicatie   Webapplicatie berekent kengetal [kWh/m²] en genereert adviezen  Demo webapplicatie (zie verder) III. Opmaak

IV. Controle

28  Steekproefsgewijs door VEA  Controle op aanwezigheid van certificaat  Controle op correctheid van certificaat  Controle op deskundigheid van energiedeskundige voor publieke gebouwen IV. Controle

29  Sanctie  Boete ( EUR)  Decretale basis (EPB-decreet): “Decreet van 22 december 2006 betreffende eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen en de invoering van een energieprestatiecertificaat” IV. Controle

V. Voorbeeld

31 Gegevens energiedeskundige en handtekening Energiezuinige adviezen Kengetal (in kWh/m²) Positionering gebouw t.o.v referentie (adhv kleur) Gegevens gebouw Geldigheidsduur (10 jaar)

VI. Demo webapplicatie

Meer info Website van het Vlaams Energieagentschap: EPC publiek: rubriek “energiebeleid” EPC residentieel: rubriek “verkopen en verhuren” Vragen: Via de Vlaamse infolijn :  1700 Via het Vlaams Energieagentschap: 