Onderwijs en democatisch burgerschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

23 mei 2011 Plaats van kunst en cultuur in het secundair onderwijs Willy Sleurs Afdeling Projecten: EVC, Curriculum en Kwalificaties (APECK)
Filosofie Op HAVO en VWO.
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
20 Januari 2009 EDO Studiedag Willy Sleurs Entiteit Curriculum
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
De gevolgen van de zonde
Denk aan de sociale competentie
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
2010 Leren leren voor de maatschappij & Leren leven in de maatschappij.
Thema: verzorgingsstaat
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Omgaan met geschiedenis
FILOSOFIE VAN DE 20e EEUW: INTELLECTUELE HELDEN & CRUCIALE KWESTIES
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Samenwerken in burgerschap
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Het belang en functie van spel
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Kunstmatige Intelligentie
Het maakbare lichaam Hoe ver mag je gaan om aan het schoonheidsideaal te voldoen? Grietje Dresen.
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Hoofdstuk 3 Cultuur.
Denk aan de sociale competentie
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Ethiek.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Particulier consult Groepsconsult Filosofiecursus Eigenwijsheid
Inleiding politieke stromingen
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Ethiek en besturen.
PEDAGOGISCHE STUDIEDAG 27 september WELKOM.
Heel interessant !.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Wetenschapsethiek Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: “Weten en Geweten” 7 februari 2007.
Het wonder van de mens Wat is de mens?.
Kwaad pedagogisch probleem hoofdstuk 6. BKw3eWsQ&feature=related BKw3eWsQ&feature=related.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Interculturele communicatie )
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 2 kwartaal 3: verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid Corstin Dieterich L
Levensbeschouwelijk leren
John Rawls: Een theorie van rechtvaardigheid Ronald Tinnevelt Faculteit der Rechtsgeleerdheid 1.
Workshop ethiek Welkom! Begeleiding: Cor Maas, Geestelijk verzorger, Siza.
De Capability Approach een introductie Castella overleg 9 maart.
Het vermogen tot goed leven Marli Huijer Erasmus Universiteit Rotterdam/De Haagse Hogeschool.
Morele opvoeding en fatsoen. Fatsoen en moraliteit Onderscheid tussen morele normen (grote waarden bv. rechtvaardigheid) en conventionele gedragsregels.
Geestelijk leven: eeuwig of tijdelijk?
Oog voor de ander, oog voor jezelf
World Understanding and Peace day
Thema 3: De verzorgingsstaat
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
De God van de Schriften.
Thema 3: De verzorgingsstaat
Uitwerking begrippen burgerschap. Sociaal.
Een beetje menselijk doen, graag!
Smart grids Een filosofische verkenning naar de elektrische infrastructuur van de duurzame samenleving Dr. Maarten J. Verkerk.
Hoe jongeren hun leven zelf vorm kunnen geven
Transcript van de presentatie:

Onderwijs en democatisch burgerschap Martha Nussbaum Onderwijs en democatisch burgerschap Ronald Tinnevelt Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Kijk op filosofie Vorm en inhoud van filosofische werken Aristotelische invulling van de moraal. Belang van het particuliere. Pluraliteit en onvergelijkbaarheid van waarden. Ethisch belang van emoties. Strijdbare filosofie: Vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid. Belang van menselijke waardigheid.

Hebben we de geesteswetenschappen echt nodig? De stille crisis in het onderwijs: ‘If this trend continues, nations all over the world will soon producing generations of useful machines, rather than complete citizens (…). The future of the world’s democracies hangs in the balance.’

Cultivating Humanity: A Classical Defense of Reform in Liberal Education (1997) Een filosofisch voorstel voor een bepaalde vorm van burgerschap en het onderwijs dat daarbij hoort.

Cultiveren van menselijkheid? Kritisch redeneren. Narratieve verbeelding. Wereldburgerschap. Wetenschappelijke en economische kennis.

Narratieve verbeelding: ethiek en literatuur Narratieve ethiek: Relatie tussen ethiek en narrativiteit. Relatie tussen lezen van romans en het goede doen? Verbeelding: Jezelf in de schoenen van een ander kunnen verplaatsen. Gevoeligheid voor het particuliere leven van een ander.

Verbeelding: Moraal, politiek en recht Niet alleen gelijkenis: Lezen stimuleert de verbeelding. Romans beantwoorden de vraag naar het goede leven. ‘realistische sociale romans’. Bijdrage aan politiek, recht en burgerschap: Meedogend burgerschap. Verbeeldingsvermogen als onderdeel van publieke redelijkheid. Politieke, gerechtelijke en juridische rationaliteit.

Reikwijdte van mededogen? Aan wie zijn we gelijk respect verschuldigd? Wat is de morele waarde van identificaties op basis van nationaliteit, religie, ras, geslacht etc.?

Wereldburgerschap Model van concentrische cirkels. Diogenes: ‘Ik ben een burger van de wereld’. Cultuur en rechtvaardigheid. Globalisering en basis voor internationale samenwerking.

Wat is een fatsoenlijke samenleving? Menselijk welzijn is van primair moreel belang. Wat is menselijk welzijn? Menselijke welzijn heeft met ‘menselijke vermogens’ (capabilities) te maken.

Menselijke welzijn: ‘wat kan een persoon doen en zijn’? Economische, utilitaristische en Rawlsiaanse theorieen: Geen inzicht in verdeling welvaart. ‘Adaptive preferences’. Verschillende behoeftes. Verschilende conversiemogelijkheden.

Lijst van tien menselijke vermogens Leven. Lichamelijke gezondheid. Lichamelijke integriteit. Zintuiglijke waarneming, verbeeldingskracht en denken. Emoties. Praktische reden. Sociale banden. Andere biologische soorten: in staat zijn om te leven met zorg voor en in relatie met dieren, planten en de wereld van de natuur. Spel: in staat zijn om te lachen, spelen en genieten van recreatieve activiteiten. Vormgeving van eigen omgeving.

Mensbeeld en menselijke waardigheid: Aristoteles – Kant/Rawls “de aristotelische opvatting dat de mens zowel bekwaam als kwetsbaar is en behoefte heeft aan uiteenlopende activiteiten.’ (2006: 23) Menselijke waardigheid en gelijke waarde. Belang van pluraliteit