Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is geloven? Voor de één een vraag, voor de ander een weet… !
Advertisements

De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Omdat je voor mij heel belangrijk bent…
Presentatie, deelpagina over mijn fantasie, mijn animatie liefde
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Peter Strawson.
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Hoe kun je Geloven? 1.
Wat maakt het leven zinvol?
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
Benieuwd naar wie ik ben ...
Die Welle Wat moeten we daar nu van denken? Jan Bransen
Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006.
Laat ons met elkander, Laat ons met elkander zingen prijzen loven de Heer. Laat ons dat tesamen doen: zingen, prijzen loven de Heer,
A presentation by Booker
Woord van Leven December
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Geluid aan.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
Interpreteren van data
Op Weg Naar Pasen De Zeven Kruiswoorden
De Vrije Wil Gaby Mevissen, Anouk Wassenbergh, Esmée Dohmen en Lena van Iterson.
Met handen en voeten geloven 1
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
De doelstelling van deze workshop is niet om u iets nieuws te leren.
Als sterren aan de hemel staan
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Geloof in jezelf.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 23 HC Franeker 3 oktober 2010 Thema: Wanneer ben je blij met jezelf?
Woord van Leven Juli 2014.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Preek Jakobus 2:
Mijn Ogen.
Cry A presentation by Booker Song by James Blunt.
Woord van Leven Maart 2011.
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
 Wie heeft er hyves?  Hoe vaak zit je er op?  Schelden op Hyves hoort er nu eenmaal bij, iedereen doet dat, ik ook.
Het Geluk.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
“Ga de weg van de liefde.”
Gaby Mevissen, Anouk Wassenbergh, Esmée Dohmen en Lena van Iterson.
Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur
TRANSACTIONELE ANALYSE Kwaliteit van de hulpverleningsrelatie.
Echt in contact treden met de student André Baars, Onderwijspsycholoog (
Bekijk de dia’s later op :
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.
*Welzijn. Medewerkers met een gezonde levensstijl en voldoende uitdaging in hun werk zijn over het algemeen gemotiveerd en productief. *Ziektekosten *Preventief.
Dit verhaal wil jou onrustig maken. Het Evangelie maakt onrustig.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Aan welke kant sta jij? ’t-Is niet moeilijk te geloven
Hoe tevreden ben jij? We willen graag weten wat jij vindt. Afbeelding opgevraagd bij Bert.
Talent in Ontwikkeling
Verdieping Timemanagement
LOB zeven stappen naar succes
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Transcript van de presentatie:

Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Ik wil begrijpelijk zijn we willen begrijpelijk zijn voor onszelf en voor elkaar –gewoon om niet verstrikt te raken in de complexiteit van het leven –ik wil mijzelf kunnen volgen –en jij wilt mij kunnen volgen –en ik jou ook dat vraagt om gewoontevorming –we helpen onze kinderen daarin al van jongs af aan –folk physics, folk biology, folk psychology

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie vaste patronen

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Van begrijpelijk naar manipuleerbaar vaste patronen maken je begrijpelijk maar ook voorspelbaar en daardoor manipuleerbaar Externe krachten Mijn gedrag onder mijn controle via mij, controle controle buiten mij om

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Manipulatie versus bewuste controle Externe krachten Mijn gedrag De vooronderstelling is dat vrije wil gerealiseerd is in ‘bewuste controle’ en dat er daarom sprake is van een of-of situatie: óf ik oefen ‘bewuste controle’ uit en dan handel ik uit vrije wil; óf ik oefen geen ‘bewuste controle’ uit en dan is er hoogstens sprake van een illusie van vrije wil De vooronderstelling is dat alle krachten die geen kwestie zijn van bewuste controle externe krachten zijn in de relevante zin van het woord.

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie En dan is er ‘empirical evidence’... Wetenschappelijke experimenten tonen aan dat –er vaak sprake is van de ervaring van ‘bewuste controle’ als er invloed is van externe krachten –er soms ook sprake is van geen ervaring van ‘bewuste controle’ als er ook geen sprake is van invloed van externe krachten –er daarom goede wetenschappelijke grond is om in iedere standaardsituatie te twijfelen aan de ervaring van ‘bewuste controle’ –er daarom voldoende wetenschappelijke grond is om te stellen dat ‘bewuste controle’ een illusie is –en er dus voldoende wetenschappelijke grond is om te stellen dat de vrije wil een illusie is

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie En dan is er ‘empirical evidence’... Wetenschappelijke experimenten tonen aan dat –er vaak sprake is van de ervaring van ‘bewuste controle’ als er invloed is van externe krachten –er soms ook sprake is van geen ervaring van ‘bewuste controle’ als er ook geen sprake is van invloed van externe krachten –er daarom goede wetenschappelijke grond is om in iedere standaardsituatie te twijfelen aan de ervaring van ‘bewuste controle’ –er daarom voldoende wetenschappelijke grond is om te stellen dat ‘bewuste controle’ een illusie is –en er dus voldoende wetenschappelijke grond is om te stellen dat de vrije wil een illusie is Advies: geloof het niet als iemand het woordje “dus” gebruikt

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Bekijk het eens anders geen ‘BEWUSTE CONTROLE’ maar ‘WILSKRACHT’ of eigenlijk: ‘VASTBERADENHEID’

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Het regime van de wil Eenmaal op zijn plaats, kan het ruggenmerg het als het ware zelf flow vastberaden ‘beraden’ je hebt je redenen ‘vast’ je kunt niet anders je wilt niet anders als je het in absolute vrijheid volledig en alleen zelf opnieuw zou mogen beslissen, dan zou je precies hetzelfde doen!

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Vastberadenheid versus fanatisme

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie Vastberadenheid versus fanatisme Niet anders kunnen, “want” niet anders willen Niet anders willen, “want” niet anders kunnen

Wat doen ze me nou...? Publiekslezingen Filosofie My way Een schets van een goed verhaal over de “want” : 1.“in character” het gedrag past bij jou 2.als je de kans krijgt het gedrag te vermijden dan gebruik je die kans niet we voelen ons correct vertegenwoordigd door dit gedrag 3.er is geen kwaadwillende manipulator aan het werk gewoonten en “men” doen het werk 4.de verantwoordelijkheid ligt bij jou onze praktijk van elkaar verantwoordelijk houden legt die verantwoordelijkheid ongecompliceerd bij jou