De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006."— Transcript van de presentatie:

1 Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006

2 Trefwoorden overbodig ja of nee Ja, want.. Nee, mits…. Zoek en vindproblemen Tips van de gebruiker Wat dan? Stellingen

3 Ja, want ….. de trefwoorden zijn niet specifiek genoeg; als je geen kennis hebt van het vak weet je niet op welk trefwoord je moet zoeken; als je wel veel kennis hebt, heb je de trefwoorden niet nodig; er is geen lijst waaruit je kunt kiezen; te algemeen, te breed; de bibliotheek heeft geen verstand van mijn vak; ik weet niet welke trefwoorden gebruikt worden; de meerwaarde is mij niet duidelijk.

4 Nee, mits…. ik zou weten welke trefwoorden gebruikt worden; ik via categorieën meer specifiek kan zoeken in een boomstructuur (taxonomie, thesaurus); er meer trefwoorden worden toegekend; er op samengestelde trefwoorden gezocht kan worden; het minder tijd kost dan zoeken op andere wijze; het meer relevante hits oplevert.

5 Zoek - en vindproblemen Bij zoeken op titelwoord, desnoods een hele titel verschijnt niet de verwachte publicatie. Ik moet vele honderden titels napluizen om te zien of er iets van waarde voor mij bij is. Ik heb geen idee hoe de relevantie wordt bepaald. Er ontbreekt voldoende toelichting bij het zoeken.

6 Wat dan? Folk watte???? O bedoelt u dat!!! Digitale inhoudsopgaven? Nou dat lijkt me wel wat. Ik wil wel weten welk niveau het boek is en of het praktisch is Verwijzingen naar recensies zodat ik weet wat deskundigen er van vinden

7 Tips van de gebruiker Eerst zoeken in Google en dan met de resultaten verder zoeken in de catalogus van de bibliotheek De OB heeft ook heel veel boeken en zijn vaak makkelijker te vinden Zorg dat je goede maatjes bent met iemand van de bibliotheek

8 Stellingen 1. Er is een grote kloof tussen de bibliotheek en de gebruiker. Deze kloof kan alleen gedicht worden als de bibliotheek de gebruiker meer tegemoet komt. Het vakjargon staat in de weg. 2. De traditionele onderwerpsontsluiting zal nooit voldoen. Enerzijds om dat de gebruiker met weinig vakkennis geen trefwoorden weet, anderzijds bij veel vakkennis zijn trefwoorden niet specifiek genoeg. 3. Trefwoorden zijn alleen bedoeld en geschikt voor degene die de trefwoorden toekent.

9 Stellingen vervolg 4. Aanvullende informatie zoals recensies, inhoudsopgaven en niveau aanduidingen helpen de gebruiker beter dan trefwoorden. 5. Alternatieven zoals zelf trefwoorden toekennen aan publicaties (folksonomy) bieden de gebruiker meer vindmogelijkheden 6. Getrapt zoeken (bijv. via taxonomie, thesaurus) sluit meer aan bij de zoekwijzen van de gebruikers.


Download ppt "Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006."

Verwante presentaties


Ads door Google