Oriëntatiepunten voor een geslaagde wijkaanpak. De burger is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn welzijn. Activeren is goed luisteren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Advertisements

Participatiewiel: samenhang in beeld Alle 6 terreinen
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Nederland participatieland?
Hulpbehoevende ouderen. … als ik een straat was zouden ze zeggen hij ligt verlaten Cees Nooteboom.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Gezondheid, versterkt in eigen hand
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Welk effect heeft uw Website? Gerard Duursma Online Marketeer linkedin.com/in/bonopoly.
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Participatiewiel: samenhang in beeld Alle 6 terreinen
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Jet Bussemaker Samenwerking tussen zorg, welzijn en wonen.
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Angelique Declercq 17/01/1213/12/2011 INTERREG IV A 2 zeeën “SUCCES” Sustainable Uplifting Client Centred Employment Support.
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
2012 ©LSA BewonersBedrijven ©LSA BewonersBedrijven Principes bewonersbedrijven 1.Werken aan economische, fysieke en sociale ontwikkeling van een.
Achter de voordeur Frontlijnaanpak in Leeuwarden.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Jongerenwerker: tolk van de straat
Meer kansen voor de buurt
Wonen en zorg in de maatschappelijke context Binnenlands Bestuur 25 september 2014 Hans Vos Gebiedsdirecteur Wijchen en Maas en Waal Programmadirecteur.
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
Meten van de Maatschappelijke Opbrengst van Openbare bibliotheken
Burgerinitiatieven.
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Onderwerp evaluatie OBHB, wijkplatform Programma Onze Buurt Het Broek Evaluatie voor het Wijkplatform 2 april 2009.
Door Andrea Piombo 2 CMD-I Internet Of Things. Internet of things “LIFX” WAT IS LIFX? LIFX is een LED-lamp die je via WI-FI verbindt met je draadloze.
Tijdschrift: Jeugd en Co (2008) Auteur: Barbara Van wijk Bron:
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Maatschappelijke participatie samenwerking gemeente - Welstad Toelichting: Jaap Boer (coördinator vrijwilligerswerk/buurtwerker)
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Een heldere visie op samenwerking!. Het Klokhuis Bibliotheek Bs Sint Antonius Bs de Lingelaar.
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Vereniging Kleine Kernen Limburg Kristel Ashra, projectadviseur
Het buurthuis als ontmoetingsplek
Wat is DRAMA??.
Ontmoeting, Support en Activering bij een (dreigende) depressie
bij kwaliteit en outcome
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Buurt werkT Hoe werkt het?.
KINDVRIENDELIJKE WOONOMGEVING
Wmo beleid in de Drechtsteden
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Andries Reinhart 3 maart 2019
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Transcript van de presentatie:

Oriëntatiepunten voor een geslaagde wijkaanpak

De burger is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn welzijn. Activeren is goed luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Klachten, mogelijkheden die hij zelf inziet.

Je moet de vragen goed in beeld krijgen en deze proberen aan te pakken. Methoden zijn: huisbezoek, portiekgesprekken, groepsgesprekken, contactleggingen, campagnes,… De kunst is om de vraag achter de vraag op te sporen. De bewoner wordt zelf gevraagd om oplossingen voor te dragen.

Je moet de problemen noemen zoals ze zijn en beleefd worden.

Wijkgerichte aanpak is noodzakelijk. Niet in de wijken maar in de maatschappij zijn de oorzaken te vinden.

Participatie is waar mensen minimaal aan zouden moeten deelnemen, dit wordt niet uitgemaakt door professionals maar door wijkbewoners zelf. Grenzen worden bepaald door wat wettelijk en moreel toelaatbaar is. Er moeten positievere uitnodigingen zijn voor participatie.

De wijk beter maken met wijkgenoten samen. De cohesie is een middel waarmee participatie kan opgebouwd worden. Bevorderen van de sociale cohesie kan niet enkel via probleemoplossing, maar ook door weer leuke dingen in de buurt mogelijk te maken.

In kwetsbare woongebieden zijn de bewoners minder mobiel (door armoede, werkloosheid,…) en dus meer aangewezen op hun buurt en voorzieningen. De aanbieders van lokaal sociaal beleid zullen de buurten in moeten als ze de problemen willen aanpakken. Door kleine stappen, leren door te doen, kan de negatieve spiraal doorbroken worden, zo kunnen de eerste stappen in het vergroten van maatschappelijke mobiliteit worden gezet.

De uitdaging is tot stand brengen van de participatie van alle culturele groepen. Multicultureel denken is dat de organisaties zelf multicultureel moeten worden. Principes die altijd al gelden voor professionals blijken vaak heel goed te werken. (mensen alert, integer, en met respect behandelen)

Generatiekloven tussen mensen overbruggen is de uitdaging. Professionals, vrijwilligers, buurtbewoners, moeten zoeken naar kwaliteiten die de ene generatie aan de andere te bieden heeft en omgekeerd. Bv.: activiteiten voor jong en oud.

Ontmoeting, ontspanning en ontplooiing is de onmisbare basis voor een buurtsamenleving. Uitvoerende organisaties zoals kerken, vrijwilligerswerk, sportverenigingen, wijkwerk,… moeten goed kunnen functioneren. Als deze bedreigd worden of verdwenen zijn moeten initiatieven ontplooid worden die deze opnieuw tot leven wekken. Een goeie sfeer is goud waard. Bij het wijkgericht werken kunnen professionals veel van elkaar leren, maar het overnemen van elkaars methoden worden eerder bedreigend dan activerend.

-Google, opgeroepen op , van afbeeldingen: Google, opgeroepen op , van afbeeldingen: aan-zet.jpg aan-zet.jpg - SPRINKHUIZEN A., VLAAR P., ENGBERSEN R., [Ea.], In de ban van de buurt, 1999, Bibliotheek Katho Kortrijk. - Google, opgeroepen op , van boeken: Selexyz zoekmachine, opgeroepen op : - Movisie, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, opgeroepen op : - VAN STRATEN G., leden kenniskring, opgeroepen op : derzoek/RIC+Quality+of+Life/Social+Work/Leden+Kenniskring/Frontpage.htm derzoek/RIC+Quality+of+Life/Social+Work/Leden+Kenniskring/Frontpage.htm