Derde partij: tussen droom en daad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
De Buitenkans 15 juni De Buitenkans “ Van droom naar werkelijkheid”
SAN themabijeenkomst patiënttevredenheid ‘Door Cliënten Bekeken’ Jan Benedictus, sr beleidsmedewerker ’12.
Keurmerk voor CF-centra; Het perspectief van de patiënt Workshop Symposium CF-Centrale 30 november 2012 Jacquelien Noordhoek MA MSc Dr. Vincent Gulmans.
Geert Kelchtermans Katrijn Ballet
Positieve psychologie
Trajectbegeleiding Davy Mahieu & Sarah Vermeire.
Evaluatie van re-integratiebeleid Paul van der Aa RSO-O&BI Presentatie 22 maart 2013.
Peter Brouwer Onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van WZSW WZSW – Waar Zit Sociale Waarde?
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
Professionaliteitsontwikkeling
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Participatie en een Klantenraad
Programmalijnen van Stichting Pergamijn
Begeleidingsplannen GGZ
De vorming van lokaal gezondheidsbeleid Marjan Hoeijmakers Public Health Forum Debat 18 mei 2005.
Presentatie Missie en Visie Lomoz 2012 Anton Rijkers.
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
Kwaliteitscriteria; wat, waarom en hoe? Lisenka van Loon, projectleider NFK 19 april 2010.
16 juni 2011sia thematische impuls Thematische Impulsen (TI) Agenda Wat is een Thematische Impuls? Waarom Thematische Impulsen? Plaats binnen SIA Inhoud.
Strategische samenwerking
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Verbeteren van onderwijs door professioneel reflectief handelen De rol van onderzoek Paula Willemse en Rob Vink © IVA.
Patiëntenparticipatie in de gezondheidszorg
Wat je zelf vindt, weet je beter
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
De nieuwe Professional Social Work De WMO werkplaats Implementatie
Dossier Empowerment.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
“Help mij het zelf te doen”
Evidence based onderzoek. Wat is evidence-based ?  Letterlijk betekent dit aanduiding of bewijs.  het gebruik van een bewijs dat de keuze voor een bepaalde.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Agenda: Situering Planning en locatie bepalen Kennismaking en leervragen.
Het betrekken van migranten in Patiëntenorganisaties en Wmo- adviesraden en cliëntenraden, verslag van een onderzoek en advies 29 oktober 2015 Het Fries.
Het betrekken van studenten bij de toetscyclus
Wat vinden jullie belangrijk bij het zoeken en krijgen van hulp?
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
KWALITEIT VAN LEVEN IN KANKERONDERZOEK. Wie is KWF Kankerbestrijding ? opgericht in 1949 bestemming Nationaal geschenk Koningin Wilhelmina doel: extra.
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
Kompas voor oriëntatie op vervolgprojecten Minor People, Planet, Profit, Rijksuniversiteit Groningen Policy Lab ‘Duurzame Ontwikkeling Ommelanden’
Kwalitatieve Evaluatie van Handelen rond Suïcide KEHR Suïcide Marieke de Groot, Derek de Beurs, Remco de Winter, Ad Kerkhof Vrije Universiteit Amsterdam.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Zonnecellen op water Kompas voor oriëntatie op vervolgprojecten Minor People, Planet, Profit, Rijksuniversiteit Groningen Policy Lab ‘Duurzame.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Het Grote Participatie Debat Vrijdag 2 september deSingel.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
20 oktober 2016 Overheidsopdrachten, een middel tot gelijkheid?
Het onderzoeksverslag
Resultaatgericht Samenwerken
Het Vernieuwde Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg
360° agenda voor toekomst: 9 belangrijke vragen
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
ZorgkaartNederland En toezicht op de zorg
Onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van WZSW
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Zonder context geen bewijs
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Criminaliteit in het buitengebied
Patiënt participatie Prof. Dr. Tineke Abma, Afdeling Metamedica, Amsterdam UMC, VUmc Amsterdam Public Health research institute 26 september 2018, Nieuwspoort,
Samenwerkende PDS therapeuten
Uitkomst Quickscan Kampen
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Transcript van de presentatie:

Derde partij: tussen droom en daad Aliesje Uleyn 1BaO B2 Academiejaar 2011-2012 Informatievaardigheden

Thema: empowerment Een verkennend onderzoek naar de patiëntenpartij en –criteria voor onderzoek, beleid en kwaliteit bij overheden en zorginstellingen G.J. Teunissen, T.A. Abma

Inleiding De patiëntenstem moet voortaan van belang zijn Er is nood aan patiëntenparticipatie 2 ledige vraag: In hoeverre worden patiënten als partij betrokken in onderzoek, beleid en kwaliteit? Welke criteria kan de patiëntenpartij benutten om het patiëntenperspectief in te brengen zodat deze inbreng complementair is aan het professionele perspectief?

Uitgangspunten en theoretisch kader Patiëntenperspectief betekent de patiënt als bron van ervaring en kennis serieus nemen en de ervaringskennis gebruiken in het beleid Visie op participatie als dialoog: de patiënt als samenwerkingspartner Tweeledig doel van participatie: Democratiseren Bijdragen aan de kwaliteit van processen en uitkomsten

Uitgangspunten en theoretisch kader 5 argumenten voor patiëntenparticipatie: De inhoudelijke bijdrage van de patiënt, die inbreng kan de kwaliteit van processen en uitkomsten verbeteren De legitimiteit van de te nemen beslissingen, het belang van democratische besluitvorming Participatie zou een positief effect hebben op de “empowerment” van patiënten De vergroting van kans dat de besluiten geïmplementeerd worden in de praktijk Het verhogen van de efficiëntie en effectiviteit van het zorgsysteem Bron: http://www.psychotherapist.org/SelfEmpowerment.html Empowerment

Probleemstelling en methode van onderzoek Het realiseren van het patiëntenperspectief in de praktijk gaat moeilijker Via een literatuuronderzoek is men op zoek gegaan naar het probleem A.d.h.v. interviews met negen mensen van verschillende patiënten- en gehandicaptenorganisaties bleek dat er geen nieuwe informatie meer kwam

Resultaten Nieuwe patiëntencriterira: de P3 lijst Participatie en patiëntcriteria voor kwaliteit Participatie en patiëntcriteria voor beleid en onderzoek Evaluatie patiëntcriteria door patiënten/ cliëntenvertegenwoordigers Relevante onderwerpen voor patiënten Criteria over ethische aspecten Criteria over patiëntzeggenschap Criteria met betrekking tot relevantie

Conclusies en aanbevelingen Patiënt als ‘derde partij’ meestal enkel individuele consulatie en niet collectief De patiëntencriteria vaak onbekend Criteria voor kwaliteit wel geoperationaliseerd Patiëntcriteria omvat 3 onderdelen: Relevantie Zeggenschap Ethiek en veiligheid Empowerment nodig om het te kunnen verwezenlijken Meer ondersteuning en inzet nodig

Bron Teunissen, G.J., Abma, T.A. (2011). Derde partij: tussen droom en daad. Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, 88, 182-189.