Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evaluatie van mentorprojecten
Advertisements

intensiteit,uitingsvormen en gevolgen
Kwaliteit van leven bij dementie
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
van homoseksuele ouders
Welbevinden bij kinderen met CI
De follow-up van NICU-kinderen met gehoorverlies na 3-5 jaar
Impact” van de buurt De buurt als leer- en leefomgeving naast de schoolmuren –Isabelle Pannecoucke – OASeS Universiteit Antwerpen Praktijkverhaal –Marc.
Positie in het onderwijs van kinderen met leer- en gedragsstoornissen
Gedragsproblemen en emotionele. problemen bij kinderen in Mytyl- en
Klinische psychologie
Vrije Tijd Opvoedingsbeleving, sociale vaardigheden en vriendschapsrelaties van adolescenten.
Dove en slechthorende kinderen
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Informatie vaardigheden
‘Als je het niet kunt zien, dan bekijk je het maar’…
Depressie bij kinderen en adolescenten.
Feebe Leclercq 1 BaSW B Alleen in de klas
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Academische vaardigheden - C1.5
Passend onderwijs in de Twinschool Dove, slechthorende en horende leerlingen samen naar school.
Emotional well-being - Schalock Defoort Lieselot – 1BaO A1.1
Lehouck Florine  Abstract  Inleiding  Het onderzoek  Methode  Resultaten  Discussie.
Emotionele ontwikkeling kinderen & jongeren
De rol van de fysieke en sociale leefomgeving. 1. GLOBE studie (vragenlijst) - Kern : verschillen in gezondheid - Onderzoek in 2 deelpopulaties - Resultaat:
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Autismespectrumstoornis
Focus op motivatie en communicatie
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Hoofdstuk 9: Tussenmenselijke relaties
Lid van de club. Doel deelproject 1 Verklaren individuele en/of geografische factoren de participatie in sportlidmaatschap Hoe inclusief zijn sportverenigingen.
Dossier Empowerment.
Expressie van emoties bij autisme
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Monitor aansluiting onderwijs en jeugdhulp Bas Wijnen (NJi) Tweedaagse passend onderwijs oktober 2015.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Opgroeien van de adolescent in de stad Pascal van Schajik Med/schpa.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Op Koers groepscursussen psycho-educatie en vaardigheidstrainingen voor chronisch zieke kinderen Emma Kinderziekenhuis AMC - Amsterdam.
Leraareffectiviteit – wat weten we (niet)? Daniel Muijs, University of Southampton.
B ELANG VAN OUDERS EN VRIENDSCHAPSRELATIES. I NHOUD Onderzoeksproject VMBO- scholen Deelstudie 1 Deelstudie 2 Deelstudie 3 Deelstudie 4 Besluit.
Ontwikkeling van motoriek, executieve functies en taal bij jonge kinderen met en zonder ontwikkelingsproblemen: een onderzoek naar de invloed van individuele.
PETS! Pesten anders bekeken
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Puberteit & Autisme Alles gaat voorbij Tom van Duuren
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Gewoon Speciaal ICT, 5 oktober 2016 Odeth Bloemberg, schoolpsycholoog
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Ouderavond 3 Havo 3 oktober 2017
Gezinsomstandigheden, opvoedingsfactoren en sociale en cognitieve competenties van jonge kinderen   Dr. Geert Driessen   Universiteit van Nijmegen, Postbus.
Leraareffectiviteit – wat weten we (niet)?
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Welkom op de informatieavond groep 1-2
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Groepsprocessen bij jongeren: over pesten en ander probleemgedrag
Disclosure belangen Tony Poot
Ouderavond 3 havo 18 september 2018
Doubleren.
Uitkomst Quickscan Kampen
Doubleren.
Transcript van de presentatie:

Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten

Inhoudstafel + Vriendschap → Relaties + Kinderen ontwikkelen + Vriendschappen van dove en slechthorende kinderen en jongeren + Participanten + Onderzoek instrumenten + Procedure + Resultaten + Conclusie en discussie

Vriendschap → Relaties Groot belang voor: Sociaal-emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling Ontwikkelingscontext → vaardigheden → houdingsaspect Relaties met leeftijdsgenoten zijn: Bron van steun →Dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling →Zorgen voor emotionele stabiliteit Vriendschap is één vorm van relaties tussen leeftijdsgenoten

Kinderen ontwikelen… Chumchips = Hechte wederkerige relaties tussen kinderen van het zelfde geslacht. Chumchips: → Verschillen sterk van hiërarchische relaties tussen kind en ouders. → zorgen voor de eerste werkelijke inter-persoonlijke ervaringen van kinderen, gebaseerd op wederkerigheid en gelijk waardigheid in interactie.

Vriendschappen van dove en slechthorende kinderen en jongeren - Niet gehoorverlies die sociale relaties beïnvloed maar de taalvaardigheid van de kinderen. → Verschil in wijze van communicatie maken interactie tussen dove en slechthorende kinderen lastig - Dove kinderen bespreken persoonlijke zaken met ouders horende adolescenten met leeftijdsgenoten. - Dove en slechthorende jongeren meer moeite zorgen te delen dan horende leeftijdsgenoten. → gevolg vriendschappen dove en slechthorende adolescenten komt trager dan vriendschappen horende jongeren

Onderzoek slechthorende en dove participanten N= het aantal

Onderzoek instrumenten Omvang & kwaliteit sociaal netwerk onderzocht met de Social Network Map. → Bevat vragen over leden van het sociale netwerk in acht domeinen → Ook gevraagd in hoeverre de persoon praktische en persoonlijke steun heeft aan de leerling via 3 puntschaal → Daarnaast is de wederkerigheid van steun gemeten via 5 puntschaal → Tot slot achtergrond informatie verzamelt van dove en slechthorende proefpersonen via vragenlijst ontleed

Procedure - Alle data zijn verzamelt in individuele interviews - De participante leerlingen zijn allen in het Nederlands geïnterviewd → De items zijn hardop voorgelezen → De deelnemers hebben de antwoorden opgeschreven

Resultaten - Het onderzoek wijst uit dat de omvang van het sociale netwerk bij dove en slechthorende jongeren vergelijkbaar is met horende leeftijdsgenoten.

Discussie en conclusie → We kunnen voorzichtig concluderen dat volwassenen in het netwerk bij de onderzochte dove en slechthorende jongeren niet de rol lijkt over te nemen van de leeftijdsgenoten. → De tweede hypohese, Namelijk dat een minder grote kwaliteit van vriendschaprelaties een negatief effect heeft op het welbevinden , Moet vooralsnog verworpen worden

- Conclusie → Vriendschap van onderzochte dove en slechthorende jongeren kwalitatief mindergoed zijn dan horende gelijkheidsgroepen. → De resultaten ondersteunen dat de vriendschaprelaties van dove en slechthorende jongeren minder hecht zijn dan horende jongeren. → Veel meer dove en slechthorende dan horende jongeren haven aan dat ze graag meer vrienden in hun sociale netwerk willen hebben. → Het aantal relatie van dove en slechthorende jongeren met volwassenen niet signatief hoger is dan goed horende jongeren