Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

Privacywetgeving - toegang tot het schooldossier
Enkele ideeën voor de uitbouw van een E-health omgeving op basis van de ervaringen inzake gecoördineerd informatiebeheer in de sociale sector Frank Robben.
Een gebrek aan patiëntveiligheid
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
GEDEELD BEROEPSGEHEIM ONDER ARTSEN SYMPOSIUM PROVINCIALE RAAD ANTWERPEN ORDE VAN ARTSEN G. ALBERTYN
McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Multidisciplinaire gegevensdeling
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
Medico-legale status van richtlijnen
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
telezorg in praktijk Andrea Nijhuis.
Privacy & Social media – Job Vos 13 februari 2013
Cardiothoracale Chirurgie UMC Utrecht
Economic Operators Registration and Identification
Joost Verbeek Advocaat ULYS Law Firm
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport consult: Stand van zaken vanuit VWS Hans Haveman, directie IBE/Innovatie Symposium De chaos voorbij;
Handelshuur. Rechtsvergelijkend onderzoek naar een evenwichtige regeling Dr. Kristof Vanhove Doctor-assistent KULeuven Advocaat bij Monard-d’Hulst.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
De zevende staatshervorming: van federale staat naar Verenigde Staten van België? Stefan Sottiaux.
Workshop WIJ Advocaten 13 maart 2012
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
De nieuwe voorschrijvers
KSZ-BCSS Frank ROBBEN – Administrateur-generaal Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Veralgemeend gebruik van de elektronische identiteitskaart in de.
Patientveiligheid: juridische aspecten
Tele-monitoring …welke zijn de juridische verplichtingen en beperkingen? Brendan Van Alsenoy
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Speciale Onderwijsleermiddelen Ontmoetingsdag SIHO 25.
S De elektronische handel en certificatie van websites Een juridische benadering Peter Verplancke Advocaat Instituut der Bedrijfsrevisoren, 3 december.
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Leiden University. The university to discover. Elektronisch procederen bij de bestuursrechter Marga Groothuis NVvIR, Den Haag 23 juni 2011.
Telematica in de gezondheidszorg Studiedag MIM "een blik vooruit” 11 november 2000 in het Congressencentrum St Jan Brugge Christiaan Decoster - Directeur-generaal.
INZAGERECHT EN ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER
7/8/00 XIIIe Wereldcongres Medisch Recht1 DE INFORMATISERING VAN DE MEDISCHE DOSSIERS EN DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER Philippe VanLangendonck.
Het e-zorgplan
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
Internetdag Journée Internet1 Rol en activiteiten van het Observatorium Thibault Verbiest Advocaat – Voorzitter van het Observatorium van de.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Algemene bepalingen Team Implantaten.
Beroepsgeheim van de tandarts
Oude zorg, nieuwe zorg E-health en de Zorgverzekeringswet Walter H. Salzmann Rotterdam, 12 maart 2007.
Zeggenschap voor zorgvragers
Kabinet van Volksgezondheid en Sociale Zaken 1 Informatievergadering therapeutische projecten en transversaal overleg 11 oktober 2007.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Juridische aspecten van ehealth 19 maart 2016 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
10 oktober 2016 Nieuwe werkwijze aanvraag TLV voor VSO Samenwerkingsverband V(S)O
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
De rechten en Verantwoordelijkheden in Jean-Marc Van Gyseghem
Het FMO vanuit medisch oogpunt
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
Wie is waarvoor verantwoordelijk?
Peter Verplancke Advocaat
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
Recht van antwoord Senaat - Hoorzitting 4/2/2019 Commissie Transversale aangelegenheden/Gemeenschapsbevoegdheden.
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Verslag van de werkgroep Medicatiegebruik Voorschrijven, afleveren en omgaan met geneesmiddelen Farmaleuven: JVC-FN-AE
Opleiding: Toegangsinstellingen van de patiënt tot zijn gezondheidsgegevens 22 januari 2019.
Transcript van de presentatie:

Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven, Teleconsultatie in Nederland en telegeneeskunde in België. Juridische bedenkingen over recente ontwikkelingen Stefaan Callens Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven, advocaat te Brussel www.callens-law.be

Inhoud I. Nederland: KNMG-richtlijn online contact arts en patiënt II. België: Regelgeving inzake informatisering gezondheidsgegevens en toepassingen voor telegeneeskunde III. Telegeneeskunde en geïnformeerde toestemming van patiënt IV. Van klassiek medisch dossier naar gedeeld geïnformatiseerd patiëntendossier

I. Nederland: KNMG-richtlijn online contact arts en patiënt Toepassingsgebied Online arts-patiënt contacten Gericht advies / (farmaco)therapie / herhaalrecept Reeds bestaande behandelingsrelatie Voordelen en nadelen van online communicatie Zorgvuldigheidseisen Consult met medisch advies Voorschrijven van geneesmiddelen Herhaalrecept

Van oorspronkelijk initiatief naar werk in drie fasen II. België: Naar regelgeving inzake informatisering gezondheidsgegevens en toepassingen voor telegeneeskunde Probleemstelling Van oorspronkelijk initiatief naar werk in drie fasen Fase 1: Introductie van persoonlijk gezondheidsnummer en oprichting van een Sectoraal Comité voor Gezondheidsgegevens Fase 2: Geïnformatiseerd patiëntendossier en toepassingen van telegeneeskunde Fase 3 (uitgesteld): Oprichting van BeHealth

A. Persoonlijk gezondheidsnummer In Nederland In België: Fase 1: Introductie van persoonlijk gezondheidsnummer en oprichting van een Sectoraal Comité voor Gezondheidsgegevens A. Persoonlijk gezondheidsnummer In Nederland In België: Opsplitsing persoonlijk gezondheidsidentificatienummer en identificatienummer van de sociale zekerheid Gebruik van het persoonlijk gezondheidsidentificatienummer

B. Sectoraal Comité voor Gezondheidsgegevens Binnen Privacy Commissie Fase 1: Introductie van persoonlijk gezondheidsnummer en oprichting van een Sectoraal Comité voor Gezondheidsgegevens B. Sectoraal Comité voor Gezondheidsgegevens Binnen Privacy Commissie Samenstelling Bevoegdheden

Fase 2: Toepassingen van telegeneeskunde Toekenning van een label 3 toepassingen: Tele-expertise Telemonitoring Elektronisch voorschrift Niet: Teleconsult Principe van beslissing door gezondheidsbeoefenaars Bepaalde regels

III. Telegeneeskunde en geïnformeerde toestemming van patiënt KNMG-richtlijn Naleving van principes van behandelingsovereenkomst Inhoud van de informatie Mogelijkheden en beperkingen van online contacten Termijn voor antwoord Klachten of noodsituaties … Hoe? Folder Website E-mail Informerende gesprek

III. Telegeneeskunde en geïnformeerde toestemming van patiënt Belgische toekomstige wetgeving Principes van onafhankelijkheid en vrije keuze Klassieke informatie plicht Voorstelling van gebruikte apparatuur

Belgische toekomstige regelgeving IV. Van klassiek medisch dossier naar gedeeld geïnformatiseerd patiëntendossier Nederland: Naar een landelijk elektronisch patiëntendossier Belgische toekomstige regelgeving Doel: optimale behandeling en continuïteit van de zorg Toegang tot het dossier Toestemming van patiënt Identificatie Authentificatie Machtiging Verantwoordelijkheid van de patiënt

Besluit: Telegeneeskunde en aandacht van wetgever Noodzaak aan grensoverschrijdend overleg