les 6 - bronnen, structuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Citeren, verwijzen, voetnoten, paginanummering … GIP
Briefconventies 6 januari 2014
Schema en synthese van een zakelijke tekst
Uiterlijke structuur aanbrengen
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les Navigatie I-C1#, datum.
Correct bronvermelden
HTML Les 1: Introductie HTML
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 4 - Pro vs. Am I-C1#, datum.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
KOMMAGEBRUIK.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zakelijk lezen Nederlands.
In stappen naar de innerlijke structuur
Onderzoeksvaardigheden
Correct bronvermelden
SAMENVATTEN van leerteksten… Tekst verkennen
les 12 - tekstplan, wikispaces
Les 18 - Testen I-C1#, datum.
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 2 - media I-C1#, datum.
Les 4 - UGC & Social Media I-C1F,
Natuurwetenschappelijk verslag
Een leesstrategie: toepassing
Leerkring POW Fase 4.
QUIZ hoofdstuk 1.
Beschouwing – De Laatste Tips
Samenvatting Havo 5.
Werkstukken en rapporten
Samenvatten.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Overige spellingsregels
Feiten, meningen en argumenten
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
Overzicht ViP’s* ViP-1: structuur 1
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Begrijpend leesstrategieën, verbanden, signaalwoorden
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 5.
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I kwartaal 2 Bijeenkomst 1 Hafida El-Gharbaoui med.hro.nl/gharh.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Workshop APA Het belang van APA.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Leesvaardig Examentraining.
Het schrijven van een betoog
TAAL BIJ TOETSEN Extra uitleg bij een aantal lastige kwesties.
Centraal Examen Nederlands
Wat moet ik weten over mijn bronnen?
Lezen, schrijven en argumenteren
De vraag is je beste vriend
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
Verbanden en signaalwoorden
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Overtuigende tekst/betoog
Aantekeningen maken en navertellen
PLAGIAAT & BRONVERMELDING
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Voorbereiding examen Stap 1: Noteer in het midden van je A3-papier jouw visie op het onderwerp. Stap 2: Vul jouw visie aan met trefwoorden/citaten uit.
Paragraaf lezen h5 Feiten, meningen en argumenten
Een RECENSIE schrijven
Hoe schrijf je een recensie?
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Nederlands 4h6 30/12/18
teksten Een tekst vormt een samenhangend geheel
Schrijven 2.1 en 2.2 Formuleren en Stijl 2.1
Een (informatief) Artikel schrijven
EXAMENTEKSTEN 1: SAMENVATTEN
Bronnenonderzoek.
Transcript van de presentatie:

les 6 - bronnen, structuur I-C1#, docent@han.nl, datum

Vandaag Brongebruik Bronvermelding volgens APA-Richtlijnen Signaalwoorden Kernzinnen Verkleiningen Meervoud Hoofdletters

Brongebruik altijd volgens APA-Richtlijnen korte vermelding in de tekst zelf (Smits, 2011) volledige vermelding ná de tekst citeren of parafraseren Waarom gebruik je bronnen? onderbouwing van je argument ‘tips’ voor verder lezen weerslag van je onderzoek

Citeren Een citaat wordt altijd tussen aanhalingstekens geplaatst. Het citaat kan gevolgd worden door een verwijzing tussen haakjes (achternaam auteur(s), jaartal, paginanummers(s), of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Bij internetbronnen worden geen paginanummer(s) genoemd, met uitzondering van genummerde bestanden, zoals een tijdschriftartikel dat als pdf-bestand online is gezet.

Parafraseren Een parafrase is het in eigen woorden weergeven van andermans werk, en wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes met de achternaam van de auteur(s), het jaartal, en het paginanummer. Bij internetbronnen worden geen paginanummer(s) genoemd, met uitzondering van genummerde bestanden, zoals een tijdschriftartikel dat als pdf-bestand online is gezet.

APA-Richtlijnen Krijg ze onder de knie!

Op 2 plaatsen Binnen de tekst verwijs je naar een bron direct na het citaat of de parafrase, door tussen haken (naam, jaartal) te zetten. Onderaan de tekst en/of bij de aparte bronnenpagina geef je de uitgebreide versie, zodat de lezer die meer wil weten je bron kan nazoeken. De notatie is afhankelijk van het soort bron. Boek, tijdschrift, website, twitter, ieder heeft een eigen notatie.

Boek Auteur, A. (jaar van uitgave). Titel van het boek. Plaats: Uitgeverij. Adriaansen, M. (2011). Elementaire sociale vaardigheden. (3e druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. ‘Hier staat een tekst die nergens over gaat alleen bedoeld is om te laten zien hoe je de bron vermeldt in een platte tekst’, (Adriaansen, 2011). Dat is eigenlijk heel eenvoudig: je zet tussen haakjes de auteur en het jaartal.

Internet Auteur, A. (jaar van uitgave). Titel van het document. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://url Centrum voor Ethiek en Gezondheid. (z.d.). Drang en dwang in de zorg. Geraadpleegd op 27 augustus 2010, van http://www.ceg.nl/cgi-bin/ondw.pl?id=49 ‘Hier staat een tekst die nergens over gaat alleen bedoeld is om te laten zien hoe je de bron vermeldt in een platte tekst’, (Centrum voor Ethiek en Gezondheid, 2010). Dat is eigenlijk heel eenvoudig: je zet tussen haakjes de auteur of website en het jaartal.

Opdracht Vind op internet een overzicht van de bronvermelding volgens APA-Richtlijnen. Plaats een samenvatting van deze regels op je wiki. Bewerk je eigen eerste wikitekst (DO1) en pas de bronvermelding aan volgens de APA- Richtlijnen.

Signaalwoorden Het cement in de zin

Signaalwoorden Functie geven verband aan tussen alinea’s en zinnen maken het de lezer gemakkelijk (die hoeft zelf geen verbanden te leggen) voorkomen verkeerde interpretaties Voorbeelden argumenterend: omdat, want, namelijk opsommend: bovendien, verder, ten derde, ook, en samenvattend/concluderend: kortom, dus, derhalve

Kernzinnen Geven een samenvatting, conclusie, kortom de kern van een alinea weer. In goed geschreven teksten heeft iedere afzonderlijke alinea een kernzin. De plaats kan variëren, voor verschillend effect.

Kernzin? In 1956 is er een wasserij op dit terrein gebouwd. De milieuvoorschriften waren in die tijd minder streng, zo niet afwezig, wat heeft geleid tot een nonchalante omgang met afvalwater. De geconstateerde verontreiniging is afkomstig van deze voormalige wasserij. De wasserij gebruikte ook lange tijd stoffen die nu verboden zijn vanwege hun nadelige effect op het milieu.

Kernzin! In 1956 is er een wasserij op dit terrein gebouwd. De milieuvoorschriften waren in die tijd minder streng, zo niet afwezig, wat heeft geleid tot een nonchalante omgang met afvalwater. De geconstateerde verontreiniging is afkomstig van deze voormalige wasserij. De wasserij gebruikte ook lange tijd stoffen die nu verboden zijn vanwege hun nadelige effect op het milieu.

Effect? In 1956 is er een wasserij op dit terrein gebouwd. De milieuvoorschriften waren in die tijd minder streng, zo niet afwezig, wat heeft geleid tot een nonchalante omgang met afvalwater. De wasserij gebruikte ook lange tijd stoffen die nu verboden zijn vanwege hun nadelige effect op het milieu. De geconstateerde verontreiniging is afkomstig van deze voormalige wasserij.

Effect? De geconstateerde verontreiniging is afkomstig van deze voormalige wasserij. In 1956 is er een wasserij op dit terrein gebouwd. De milieuvoorschriften waren in die tijd minder streng, zo niet afwezig, wat heeft geleid tot een nonchalante omgang met afvalwater. De wasserij gebruikte ook lange tijd stoffen die nu verboden zijn vanwege hun nadelige effect op het milieu.

Opdracht Geef signaalwoorden aan in de Redigeertekst Geef kernzinnen aan in de Redigeertekst

Verkleiningen

De regels Eindigt een woord op een klinker, dan wordt die voor verkleiningen verdubbeld. Dus: auto > autootje Maar ook: taxi > taxietje Gebruik een apostrof bij de y en afkortingen: baby > baby’tje, A4 > A4’tje

Meervoud

De regels Apostrof. Wanneer de klinker eigenlijk verdubbeld zou moeten worden vanwege de uitspraak: auto > auto’s Trema. Als het accent valt op de ie-uitgang is het meervoud -ieën, zo niet dan schrijf je -iën. Dus: symfonie > symfonieën, olie > oliën De -s en -f. Worden in de regel -z en -v. Maar er zijn veel uitzonderingen! Bijvoorbeeld: kloof > kloven, filosoof > filosofen

Hoofdletters

De regels Begin van de zin, eigennaam Bij aardrijkskundige namen en hun afleidingen: Nederland, Fransman, Limburgs Namen van bedrijven, verenigingen, merken. Dus: Facebook, Twitter, Adidas, Wikileaks. Bij de of van in de achternaam. Alleen met een hoofdletter als er géén initiaal of naam voor staat. Dus: meneer De Vries, de heer K. de Vries, Annet van Dalen.

Huiswerk Bestudeer Hoofdstuk 3, 4 en 5 uit de Praktische Schrijfgids Geef signaalwoorden en kernzinnen aan DO1, of voeg ze toe wanneer je dat nodig vindt.